Hírek

A németek megszégyenült arcát soha nem feledjük

A 21. labdarúgó-világbajnokság csoportkörének utolsó fordulója nagy izgalmakat és váratlan meglepetéseket is hozott. Az esélyesek közül szinte mindenki továbbjutott, ki könnyebben, ki nehezebben - Németország azonban szégyenszemre már haza is utazott Oroszországból.

Az A csoportban az utolsó kör előtt már biztos volt, hogy Uruguay és Oroszország továbbjutott, csak az nem dőlt el, hogy ki lesz a csoportelső, aztán Luis Suarezék végül 3-0-ra elverték a házigazdákat. Az oroszok összességében némi meglepetésre, helyenként jól játszva továbbjutottak,

Uruguay pedig kapott gól nélkül lépett tovább az egyenes kieséses szakaszba.

Egyiptom pont nélkül zárt, miután az utolsó fordulóban Szaúd-Arábiától is vereséget szenvedett, 2-1 lett annak a mérkőzésnek a vége.

A B csoportban előzetesen mindenki sima spanyol és portugál továbbjutást várt, azonban Irán megnehezítette a nagyok dolgát. Az utolsó percekben még akár ki is ejthették volna Portugáliát, ám Vahid Amiri kihagyta a meccslabdát. A mérkőzés azonban Cristiano Ronaldo könyököse miatt került a középpontba, ami akár döntően befolyásolhatta volna a torna végkimenetelét. Spanyolország az utolsó csoportmérkőzésén 2-2-re végzett Marokkóval, így csoportelsőként jutott tovább Portugália társaságában. A két nagycsapatnak formajavulásra lesz szüksége, ha komoly eredményt akar elérni.

A C csoportban a már biztos nyolcaddöntős résztvevő Franciaország meglehetősen tartalékos összeállításban lépett pályára a továbbjutásért harcoló Dánia ellen. Végül egy rém unalmas találkozón született meg a világbajnokság első gól nélküli döntetlenje, a nézők a mérkőzés nagyobb részében füttyszóval fejezték ki nemtetszésüket.

Peru besegített a dánoknak

40 év után először nyert világbajnokságon, 2-0-ra verte meg az ausztrálokat.

A D csoportban az utolsó csoportkör előtt sokan azt hitték, hogy Lionel Messi vezette Argentína ki fog esni, ám Nigéria ellen a sírból visszatérve, a 86. percben szerzett Marcos Rojo-góllal megmenekült a kétszeres világbajnok. A sok kritikát kapó Messi összeszedte magát, és góllal segítette csapatát, ahol a hírek szerint nem Jorge Sampaoli szövetségi kapitány a főnök, hanem ő. A mérkőzés az izgalmakon kívül az argentin legenda, Diego Maradona botrányos viselkedéséről is emlékezetes marad. A csoport másik találkozóján Izland küzdött, de  2-1-re kikapott a tartalékos Horvátország ellen, ezzel pedig búcsúzott az oroszországi világbajnokságról.

Az E csoportban a tornát jól kezdő Szerbia simán, 2-0-ra kikapott az egyre jobb formát mutató Brazíliától, míg Svájc egy felejthető meccsen 2-2-t játszott a biztos kieső Costa Rica ellen. Neymarék csoportelsőként jutottak tovább Svájcot megelőzve.

Az F csoportban a záró kör előtt sokan biztosra vették, hogy a címvédő Németország Dél-Koreát legyőzve kényelmesen továbbjut.

Ezek a jóslatok nem váltak be, a világbajnokság legnagyobb meglepetése megtörtént, kiesett a 2014-es világbajnok.

Mesut Özilék 2-0-ra kaptak ki, a játékuk pedig ismét ötlettelen és erőtlen volt. A csoport másik mérkőzésén Mexikó a tűzzel játszott, mivel 3-0-s vereséget szenvedett Svédországtól, és amennyiben a németek nyertek volna, bizony Javier Hernándezék két győzelemmel is kiestek volna. Németország blamája után Svédország csoportelsőként jutott tovább, Mexikó második lett.

A G csoportban az utolsó fordulóban Anglia-Belgium rangadót játszottak. A biztos továbbjutás tudatában mindkét válogatott tartalékos összeállításban lépett pályára, végül Adnan Januzaj góljával a belgák lettek a csoportelsők. A két biztos kieső találkozóján Tunézia 2-1-re legyőzte Panamát.

A H csoportban történelmet írt Szenegál és Japán. A világbajnokságokon először fordul elő, hogy a Fair Play-pontok döntöttek, így Japán kevesebb kapott sárgájának köszönhetően továbbjutott Szenegállal szemben. Kolumbia az afrikai csapat ellen elért 1-0-s sikerének köszönhetően 6 ponttal csoportelsőként továbbjutott.

Összességében megállapíthatjuk, hogy a csoportkörben, noha nem is volt mindegyik mérkőzés magas színvonalú, az izgalmakra nem lehetett panasz. A világbajnokságok történetében kisebb-nagyobb sikerrel ugyan, de először alkalmazták a videobíró–rendszert (VAR), aminek az egyenes kieséses szakaszban is fontos szerepe lehet.

Címvédés Németország kiesésével biztosan nem lesz, a nagy csapatok formáját elnézve,

akár olyan válogatott is megnyerheti az oroszországi tornát, amelyet előzetesen nem soroltak a legesélyesebb csapatok közé.

A nyolcaddöntő párosítása:

Uruguay – Portugália

Franciaország – Argentína

Spanyolország – Oroszország

Horvátország – Dánia

Brazília – Mexikó

Svédország – Svájc

Belgium – Japán

Anglia – Kolumbia

Beke Zsombor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik