Svájc hozta a minimumot és továbbjutott az E csoportból

Korábban a témában:

A hatodik percben Yann Sommernek két hatalmas bravúrt is be kellett mutatnia ahhoz, hogy Svájc ne kerüljön hamar hátrányba, nem sokkal később a keresztléc mentette meg ettől az európaiakat. A svájciak először az első negyedóra végén veszélyeztettek, s fokozatosan átvették a mérkőzés irányítását. Fél órát követően első kapura lövésükből gólt szereztek, így ők mehettek előnnyel az öltözőbe.

A fordulás után tíz perccel egyenlített Costa Rica, Kendall Waston találata volt a közép-amerikai csapat első gólja a mostani vb-n. Az előző tornán negyeddöntős együttes 424 perc elteltével volt eredményes ismét világbajnokságon, az idei 32 résztvevő közül a Costa Rica-iak találtak be utolsóként.

Összefoglaló:

Az utolsó negyed órára Svájc fokozta a tempót, ellenfele egyre jobban elfáradt, de annak ellenére, hogy az európaiak a csereként beállt Josip Drmic góljával másodszor is vezetéshez jutottak, Ruiz szerencsés büntetőjének – hivatalosan Sommer öngóljának – hála Costa Rica sem pont nélkül utazik haza.

Foci-vb, E csoport, 3. forduló:

Svájc-Costa Rica 2-2 (1-0)
Nyizsnyij Novgorod, 43 319 néző, v.: Clément Turpin (francia)

Svájc: Yann Sommer – Stephan Lichtsteiner, Fabian Schär, Manuel Akanji, Ricardo Rodriguez – Valon Behrami (Denis Zakaria, 60.), Granit Xhaka – Xherdan Shaqiri (Michael Lang, 81.), Blerim Dzemaili, Breel Embolo – Mario Gavranovic (Josip Drmic, 69.)

Costa Rica: Keylor Navas – Cristian Gamboa (Ian Smith, 93.), Johnny Acosta, Giancarlo González, Kendall Waston, Bryan Oviedo – Daniel Colindres (Rodney Wallace, 81.), Celso Borges, David Guzman (Randall Azofeifa, 91.), Bryan Ruiz – Joel Campbell

gólszerzők: Dzemaili (31.), Drmic (88.), illetve Waston (56.), Sommer (93., öngól)
sárga lap: Lichtsteiner (37.), Zakaria (75.), Schär (83.) illetve Gamboa (11.), Campbell (29.), Waston (89.)

Élő hírfolyam

Svájc és Costa Rica összehozta a vb leglangyosabb meccsét

Svájc lehozta mindenfajta kockázat nélkül a Costa Rica elleni meccset, úgy, hogy közben igazából egy percig sem volt veszélyben a továbbjutása. Az első perceket a már biztos kieső Costa Rica nyomta meg, ám még a félidő előtt, a semmiből, gólt lőtt az igen enerváltan játszó Svájc Dzemali révén.

A második félidőben sem volt nagyobb az iram, ám három gólt is láthattunk. Először Watson egyenlített egy fejessel, majd a csereként beálló Drmic hozta össze ismét a vezetést Svájcnak. Az utolsó percekben minden idők egyik legpechesebb tizenegyesgóljával újra egyenlített Costa Rica, így bár utolsóként, de legalább nem gól és pont nélkül esnek ki.

A 16 között a csoportelső brazilok Mexikóval, Svájc pedig Svédországgal találkozik.

Ismét szólt a videobíró

Costa Rica kapott volna tizenegyest, ám a szituáció előtt lesen állt a támadó, így a bíró bár először befújta, a videobíró visszavonta a büntetőt.

Sárga lapok

Lichtsteiner mellett Schär is sárga lapot kap, így két nagyon fontos játékosát veszti Svájc a nyolcaddöntőre.

Helyzet

Végre egy helyzet: Embolo adta be, Drmic fejelt kapura, ám csak a lécet találta el.

Turpisságok

Kevés a foci, most inkább a kisebb-nagyobb turpisságoké a főszerep. A jó hír, hogy már csak 15 perc, azaz 900 másodperc van hátra, vágjuk hát együtt a centit.

Langyos

Hát nem tett jót a meccsnek Costa Rica gólja, kicsit megint langyos lett a játék és a hangulat. Svájc innentől még kevesebbet fog kockáztatni, ami persze teljesen érthető, csak nem túl látványos.

A helyzet változatlan

Helyzet itt, helyzet ott, pont úgy folytatódik a játék, mint ahogy abbamaradt a félidő előtt. A svájci Rodriguez vágta rá 30-ról, na, az bemehetett volna, volt benne potenciál.

Második félidő

Ezt a játékrészt Costa Rica kezdi. Ez lesz a közép-amerikai csapat utolsó 45 perce a 2018-as világbajnokságon.

Félidő

Óriási szerencséje volt a meccs elején Svájcnak, ám a félidő közepétől már nem tudta a sebességet tartani Costa Rica, amit a 31. percben egy svájci gól bizonyított. Az első percek néhány helyzetén és Dzemali találatán kívül igazából elég langyos a meccs. Na, majd a második játékrészben!

Már Svájc uralja a meccset

A gól óta egyre többször kerül veszélyes helyzetbe a svájci csapat. Úgy tűnik, Dzemali találata megfogta a nagy tempóban kezdő Costa Rica-iakat.

Nulla kockázat

Azt tudni kell, hogy Svájcnak jó az egy pont is, és úgy tűnik, a biztosra mennek. Hátul adogatnak, nem vállalnak kockázatot, a közönség kezdi már unni.

Sommer-parádé

Ha így folytatja, Sommer lesz a torna kapusa: Colindres ismét eleresztette, a svájci kapusnak ismét bravúrt kellett bemutatnia. Kimondhatjuk, ha nincs Sommer, Svájc már többgólos hátrányban lenne.

Megindul Svájc?

Kezd Svájc felébredni a sokkból, most átvették az irányítást. Érdekesség, hogy az első 10 percben három komoly helyzetet kialakító Costa Rica a vb egyetlen csapata, amely még nem szerzett gólt.

Újabb hatalmas helyzet, felsőléc

Megvan a meccs első léce: Colindres vág egy hatalmas kapufát, ezt is megúszta Svájc. Valami nagyon nem okés a svájci középpályán, mert könnyedén lépnek át rajtuk folyamatosan.

Helyzetek

Nagyon jó iramban indul a meccs, ahogy arra számítottunk, Svájc irányít, Costa Rica pedig a kontrákban bízik. A meccs első két helyzetét a Costa Rica-iak alakítják ki: mindkétszer Sommernek kellett hatalmasat védenie. A hatalmasat tényleg vegyük úgy, nagyon közel volt a gól. Kétszer is.

Kezdünk

A mérkőzést Svájc kezdi.

Mezek

Svájc a szokásos piros felszerelésében, Costa Rica fehérben játszik ma este.

Az albán sasok

A Szerbia elleni hősies győzelem után Xherdan Shaqiri és Granit Xhaka is ősellenséggé vált Szerbiában, mivel a két játékos góljaik után sast formáztak a kezeikkel ünneplés gyanánt, ezzel pedig sokak szerint politikai üzenetet közvetítettek. A FIFA viszont ezzel nem értett egyet, és noha megbüntette a futballistákat, nem tiltotta el őket.

A FIFA megbüntette, de nem tiltotta el Shaqiriéket
Svájc fellélegezhet, nem veszti el két legjobbját a világbajnokság alatt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!