Hírek

Soha nem volt még ilyen világbajnokság

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) érdekes statisztikát közölt közvetlenül a Szenegál-Kolumbia találkozó után. Az 1-0-s dél-amerikai sikert hozó mérkőzés a vilábajnokság történetébe is beírta magát: ezzel az eredménnyel a vébék során először a fair play pontok döntöttek a továbbjutásról, így esett ki Szenegál.

Kolumbia csoportgyőztes, Szenegál úgy esett ki, mint még senki
Japán kikapott a lengyelektől, de csoportmásodikként ott lesznek a nyolcaddöntőben.

Ez önmagában is történelmi esemény, ám a FIFA másra is felhívta a figyelmet:

Amióta 1986-ban bevezették, hogy a csoportmérkőzésekkel jutnak be a nemzetek a legjobb 16 közé, még soha nem volt olyan, hogy nem jutott tovább afrikai csapat.

Az első alkalommal Marokkó megnyerte az F csoportot, négy évvel később Kamerun végzett a B csoport élén, majd 1994-ben Nigéria úgy végzett saját négyese első helyén, hogy gólkülönbséggel előzte meg Argentínát és Bulgáriát is (mindhármuknak 6-6 pontja volt). 1998-ban szintén csoportgyőztes lett Nigéria, ám négy évvel később Szenegál szakította meg a sort és “csak” második helyen jutott tovább.

Ghánának 2006-ban sikerült a továbbjutás második helyen és négy évvel később sikerült megismételniük ezt a teljesítményt. Ezután a legnagyobb meglepetés jött: Algéria 2014-ben továbbment (no meg Nigéria is).

Ezek után idén Egyiptom, Tunézia és Marokkó is biztos kieső volt a harmadik forduló előtt, de Szenegálnak remek esélye volt a továbbjutásra. Nem sikerült. Szenegál nem jó ómen Afrikának a jelek szerint.

Kiemelt fotó: Michael Steele/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik