Élő Közvetítés

Oroszország belátta, Uruguay más szintet képvisel

Az A csoport 16 órakor kezdődő találkozóján egyetlen lényegi kérdésre adtak választ a csapatok: a két hatpontos és már továbbjutott Uruguay és Oroszország közül melyik lesz a csoportelső? A két nullapontos – Szaúd-Arábia, Egyiptom – maximum a pontszerzésért, a becsületéért hajtott.

Nos, 94 perc múlva, amikor Diedhiou Malang, a szenegáli játékvezető lefújta a mérkőzést 3-0-ás végeredményt mutatott az eredményjelző Uruguay számára. Oroszország sorsa pillanatok alatt megpecsételődött, lévén ugyanazzal a lendülettel kezdetk el futballozni, mint Szaúd-Arábia és Egyiptom ellen, de itt egy Suárez-Cavani támadó kettős leste a kínálkozó kontra lehetőségeket.

Előbbi egy ilyen kontra után kiharcolt szabadrúgásból, már a 10. percben megszerezte a vezetést, majd a második uruguayi lövés, Laxalté is utat talált Akinfejev kapujába.

Mivel a játékvezető Szmolnyikovot kiállította a 36. percben eldőlt a meccs. Csak annyi kérdés maradt, növeli-e a különbséget a dél-amerikai csapat, vagy sem. Cavani válaszolt igennel a hosszabbításban, így alakult ki a 3-0-ás végeredmény.

Oroszország elszenvedte első vereségét, miközben Uruguay mindhárom találkozóját megnyerte úgy, hogy gólt sem kapott, ellenben ötöt rúgott. Ugyanakkor mindkét csapat elégedett lehet, hiszen a legjobb 16 közé jutottak. Egyikük Spanyolországgal, másikuk Portugália ellen készülhet. Hétfő este az is kiderül, melyiknek melyik lesz az ellenfele.

A csoport másik mérkőzésén eldőlt az is Szaúd-Arábia megy boldogabban haza. Szalah ugyan végig játszott, az első egyiptomi gólt is a Liverpool támadója szerezte, de érkezett rá két válasz (Szaúd-Arábia – Egyiptom 2-1)

Foci-vb, csoportkör, harmadik kör, A csoport:

Uruguay-Oroszország 3-0
Helyszín: Szamara, Cosmos Aréna
Játékvezető: Diedhiou Malang (szenegáli)

Uruguay: 1 MUSLERA – 8 NÁNDEZ (
Rodríguez  73.), 19 COATES, 3 GODÍN, 22 CÁCERES – 17 LAXALT, 14, TORREIRA, 6 BENTANCUR (Arrascaeta  62.), 15 VECINO – 9 SUÁREZ, 21 CAVANI
Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez

Oroszország: 1 AKINFEJEV – 23SZMOLNYIKOV, 3 KUTEPOV, 4 IGNASHEVICH, 13 KUDRYASHOV – 19 SAMEDOV, 8 GAZINSKY (Kuziaed (46.), 15 MIRANCHUK (Smolov 61.), 11 ZOBNIN 6 CHERYSHEV (Fernandes 37.) – 22DZYUBA
Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov

Gól: Suárez (10. perc), Laxalt (23. perc), Cavani (90.)

Sárga lap: Jurij Kazinszkij (9. perc), Cserisev (28. – öngól)

Piros lap: Szmolnyikov (36. perc)

Vége

Diedhiou Malang, a szenegáli játékvezető lefújja a mérkőzést. 3-0 a végeredmény. Oroszország elszenvedte első vereségét, miközben Uruguay mindhárom találkozóját megnyerte úgy, hogy gólt sem kapott. Ugyanakkor mindkét csapat elégedett lehet, hiszen mindkét csapat a legjobb 16 közé jutott. Egyikük Spanyolországgal, másikuk Portugália ellen készülhet. Este kiderül, melyiknek melyik lesz az ellenfele.

Cavanit még megtapsoltatja Tabárez

Alighanem sétával telik a ráadás, hova menjen már a menet? Mindkét csapat továbbjut, bármi is az eredmény. Oscar Tabárez edző még cserél egyet, alighanem azért, hogy Cavanit megtapsolja a közönség kékbe öltözött fele. Gómez jön be a helyére.

Cavani csak belövi!

Rudríguez bombáját ujjbeggyel hárítja szögletre Akinfejev óriási bravúrral. A szögletet Godin fejeli, az orosz kapus újra bravúrral hárít, de Cavani lecsap rá és közelről a hálóba kotorja a labdát. Ez volt a 44. gólja a válogatottban. Ezen a vb-n az első.

Cavaninak majdnem összejön

Az orosz helyzetből majdnem Uruguay jön ki jobban. Egy gyors kontra után Cavani lő az ötösről, de Ignasevics valahogy útját állja a labdának. A szögletet Rodríguez csavarja be balról, Akinfejev hatalmasat véd, mert az uruguayi csatár majdnem érintés nélkül a hálójába csavarja.

A legnagyobb orosz helyzet

Szmolov cselezi be magát a tizenhatoson belülre, leviszi az alapvonalig, ahonnan Dzyubát szeretné megjátszani, azonban Muslera vetődve hárítani tud.

Áll a játék

Rodríguez bikázza rá jó 24 méterről, balról futtából, de Akinfejev hárít. Eközben a kipattanóra startoló Suárezt eltakarítja védője, de ő jár rosszabbul, lennmarad a földön. Ápolni kell.

Ajtó, ablak

Egy ajándék labdával iramodik meg Suárez, lőhetne, de ehelyett az önzetlenül az egyedül a kapu felé robogó Cavani elé passzol, rúgjon már ő is egy gólt végre a vébén, de 10 méternyire a kaputól hajszálnyival hosszabb a zsuga a kelleténél, elillan a lehetőség.

Dzyuba és megint Dzyuba

A 41 970 néző felhördül, mert Dzyuba Musleratól kap a 16-oson belül kecsegtető helyzetben egy labdát, de ezen annyira meglepődik, hogy nem lövi el jobbal, hanem visszaveszi balra, ezért beérik, tol egyet rajta, majd elbombázza a jobb kapufa mellé.

Godin megmutatja, hogy kell fejelni

Újabb fejpárbaj jelzi, Uruguay kezd bealudni. Dzyuba ezúttal Godinnal kerül össze. A 120. válogatottságát ünneplő Godin kinyújtott kézzel akadályozza az orosz óriást a fejelésben, miközben simán tisztáz. Dzyuba a földön marad, mert belenéz abba a könyökbe közelről. A videóbírák vizsgálják az esetet, de azt mondják, nem történt semmi. Nem is.

Fotó: AFP / Manan VATSYAYANA

Dzyuba az orosz Böde

A 196 centis orosz óriást nehéz lehet tartani, kézzel lábbal tartja magától el a védőket, kiválóan használja testi erejét, ezt még a 182 centis és jó néhány kilogrammal könnyebb védő, Cáceres is megtapasztalja egy fejpárbajnál.

Cavani töketlen

A leshatáron Suárez ugratja ki Cavanit, de a támadó ordító helyzetben lövés helyett inkább forgolódni próbál, hiba volt, mert szerelik

Uruguayi csere

Óscar Tabárez is kedvet kap a frissítésre, Arrascaeta váltja Bentancurt.

Orosz csere

Mirancsuk le megy, Fjodor Szmolov bejön, nincs több cseréje Oroszországnak.

Nagy a népsűrűség

Cáceres kerül helyzetbe, lő jobbról, nagyjából 10 méterről, de akkora a népsűrűség az oroszt tizenhatoson belül, hogy elakad a labda egy lábban, talán Ignasevicsében.

17:09

Csercseszov edző látva a mai mérkőzést, meg ahogy eleinte lekontrázta csapatát Uruguay most minden bizonnyal elgondolkozik azon, jó dolog volt-e összevesznie Igor Gyenyiszovval, a legjobb orosz védekező középpályással. Szerintünk nem és ha ez marad a végeredmény – nagyon úgy néz ki -, és Spanyolország is veri Marokkót este a papírformának megfelelően, úgy ott majd kiderül, kinek van igaza.

Oroszország kontrákra helyezkedett be

A második félidő ott folytatódik, ahol az első abbamaradt. Uruguay tartja a labdát, körbepasszolgatja a kilenc fős orosz védőfalat, amely ha labdát szerez Dzyuba erejében bízva fellövi a labdát. Egy ilyen után szabadrúgáshoz jutnak a jobboldali oldalvonal mellett. Ez már neki helyzet, de Szamedov elrúgja a vakvilágba.

Máris uru szabadrúgás

Cavani áll neki ezúttal a pont középre, a kaputól mintegy 24 méterre letett labdának, nekifut, de fejbe lövi a sorfalban álló Ignasevicset.

Gyenge lábakon áll Oroszország hátul

Már a világbajnokság előtti felvezetésünkben is foglalkoztunk az orosz tanácstalansággal, már ami a védelem összeállítását illeti.

A nap meccse: tényleg minden idők egyik leggyengébb házigazdája lesz az orosz?
A szaúdiak elleni nyitómeccs megmutathatja, mire lehet képes hazai pályán az orosz válogatott.

Konfliktuskereső a kapitány, öregek védők, törékeny felállás, lévén Csercseszov azzal kezdte, hogy indulásként kidobta a kukába azt a négyvédős rendszert, ami nagyjából 45-50 éve határozza meg alapjaiban a szovjet/orosz futballiskolát. Átállt háromra, majd miután rájött, hogy ez nem megy, visszaállt a vb előtt négyre. Szaúd-Arábia és Egyiptom ellen ez nem jelentett gondot, de Uruguay más kategória.

Hatodik öngól

A hatodik öngól volt eddig a világbajnokságon Cserisevé, ami nem kis szám. Mondjuk a statisztika sem semmi, mert két lövést küldtek kapura az uruguayiak, az egyikből született Suárez gólja, a másikból született az öngól. 2/2, príma hatékonyság. Ugyanez az orosz oldalról nézve 1/0.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik