Élő Közvetítés

Oroszország belátta, Uruguay más szintet képvisel

Az A csoport 16 órakor kezdődő találkozóján egyetlen lényegi kérdésre adtak választ a csapatok: a két hatpontos és már továbbjutott Uruguay és Oroszország közül melyik lesz a csoportelső? A két nullapontos – Szaúd-Arábia, Egyiptom – maximum a pontszerzésért, a becsületéért hajtott.

Nos, 94 perc múlva, amikor Diedhiou Malang, a szenegáli játékvezető lefújta a mérkőzést 3-0-ás végeredményt mutatott az eredményjelző Uruguay számára. Oroszország sorsa pillanatok alatt megpecsételődött, lévén ugyanazzal a lendülettel kezdetk el futballozni, mint Szaúd-Arábia és Egyiptom ellen, de itt egy Suárez-Cavani támadó kettős leste a kínálkozó kontra lehetőségeket.

Előbbi egy ilyen kontra után kiharcolt szabadrúgásból, már a 10. percben megszerezte a vezetést, majd a második uruguayi lövés, Laxalté is utat talált Akinfejev kapujába.

Mivel a játékvezető Szmolnyikovot kiállította a 36. percben eldőlt a meccs. Csak annyi kérdés maradt, növeli-e a különbséget a dél-amerikai csapat, vagy sem. Cavani válaszolt igennel a hosszabbításban, így alakult ki a 3-0-ás végeredmény.

Oroszország elszenvedte első vereségét, miközben Uruguay mindhárom találkozóját megnyerte úgy, hogy gólt sem kapott, ellenben ötöt rúgott. Ugyanakkor mindkét csapat elégedett lehet, hiszen a legjobb 16 közé jutottak. Egyikük Spanyolországgal, másikuk Portugália ellen készülhet. Hétfő este az is kiderül, melyiknek melyik lesz az ellenfele.

A csoport másik mérkőzésén eldőlt az is Szaúd-Arábia megy boldogabban haza. Szalah ugyan végig játszott, az első egyiptomi gólt is a Liverpool támadója szerezte, de érkezett rá két válasz (Szaúd-Arábia – Egyiptom 2-1)

Foci-vb, csoportkör, harmadik kör, A csoport:

Uruguay-Oroszország 3-0
Helyszín: Szamara, Cosmos Aréna
Játékvezető: Diedhiou Malang (szenegáli)

Uruguay: 1 MUSLERA – 8 NÁNDEZ (
Rodríguez  73.), 19 COATES, 3 GODÍN, 22 CÁCERES – 17 LAXALT, 14, TORREIRA, 6 BENTANCUR (Arrascaeta  62.), 15 VECINO – 9 SUÁREZ, 21 CAVANI
Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez

Oroszország: 1 AKINFEJEV – 23SZMOLNYIKOV, 3 KUTEPOV, 4 IGNASHEVICH, 13 KUDRYASHOV – 19 SAMEDOV, 8 GAZINSKY (Kuziaed (46.), 15 MIRANCHUK (Smolov 61.), 11 ZOBNIN 6 CHERYSHEV (Fernandes 37.) – 22DZYUBA
Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov

Gól: Suárez (10. perc), Laxalt (23. perc), Cavani (90.)

Sárga lap: Jurij Kazinszkij (9. perc), Cserisev (28. – öngól)

Piros lap: Szmolnyikov (36. perc)

Félidő

Lelassult a játék a félidőre, ami teljesen érthető, hiszen előnye tudatában Uruguay nyugodtan passzolgat, Oroszország meg egyelőre beállt védekezni. Kérdés, hogy gondolkodik az orosz kapitány: inkább a nagy verés elkerülésére szavaz, vagy továbbra is megpróbál gólt lövetni fiaival. Eddig egyiket sem sikerült megoldania tizenegy emberrel sem.

Változott a kép

Emberelőnye tudatában immár Uruguay passzolgat az orosz térfélen. Tort ül a tanácstalanság a házigazdánál, ami érthető, lévén a két gyors bekapott góllal mindjárt az elején felborult az előzetes haditerv, erre meg csak rátett egy lapáttal a kiállítás.

Csere

Sztanyiszlav Csercseszov azonnal reagál az emberelőnyre, érdekes módon az eddig jól játszó Cserisevet hozza le, és Fernandest küldi be helyette.

Kiállítás!

Laxalt körbefutja Szmolnyikovot a balé szélen, jó pozícióba kerül, de az első mérkőzését játszó Szmolnyikov megálljt parancsol neki, bosszúból hátulról felrúgja. Diedhiou Malang játékvezető előhúzza a sárgát, ez már a második neki, ami már pirosat ér. Irány a zuhany.

16:31

Szamedov rúg szabadot a tizenhatos jobb sarkától, de semmi,  a labda magasan és messze elszáll a kapu előtt. Hiába no, Uruguay nem Szaúd-Arábia és nem is Egyiptom.

Majdnem három

Uruguay kedvére kontrázgat. Ezúttal Suárez ugratja ki Vecinót, aki lő, de Akimfejevről kijön a labda, a duplázni akaró Cavanit pedig megelőzi egy védőt. Nagy helyzet volt.

Újabb gól, csend van Szamarában

Jobbról Uruguayi szabadrúgás, Cavani sarkazna bele, de előtte Dzyuba szögletre ment. A sarokrúgás után Laxalthoz kerül a labda, aki 23-ról, balról tüzel. A labda megpattan a belevetődő Cseriseven, Akimfejev tehetetlen. A gólt végül nem Laxaltnak adja a FIFA, hanem Cserisevnek, így öngóllal növelte előnyét Uruguay.

Godin jó, mint mindig

Godin-Coates belsővédő-páros elég higgadt. Igaz, az Atlético Madrid sztárja eléggé hozzá van szoktatva a masszív védekezéshez. Ő irányít, Coates alkalmazkodik.

Ójabb orosz helyzet

Szöglet jelzi, hogy Oroszország megszállta Uruguay térfelét. Csrisev kanyarítja be balról, Dzyuba lefejeli a földre, épphogy fölé.

Majdnem egyenlítés

Soha rosszabb kvázi tét nélküli meccset. Dzyuba fejel le egy labdát a tizenhatoson belül, amire Cserisev érkezik, lő, de kihagyja a nagy helyzetet, azért, mert egy uruguayi beleér, így szöglet lesz belőle – de abból meg semmi.

Suárez gól!!

Tényleg jó szög volt, Suárez középről, laposan a kapu bal alsó sarkába varrja, Akimfejev tehetetlen, bár arra az oldalára érkezett a laszti, ahova várta a lövést. 1-0

A közönség hajtja a hazaiakat

Oroszország magához ragadta a kezdeményezést. Nem csoda, hazai pályán nem lehet taktikázni. Ezt ki is használják az uruguayiak, Bentancurt fel is vágják épp a 16-os vonala előtt. Jó szög

16:06

Cavanit teszteli épp Kutepov, amit fájlal az uruguayi. Reklamál is, de ez nem tetszik a szenegáli sporinak.

Pihenők

Golovinnak van egy sárgája, ezért nem kockáztat az orosz kapitány, míg Zsirkov idősebb. Golovkin helyén az az Alekszej Mirancsuk játszik, akit az egyik legnagyobb tehetségnek tartanak orosz részről. Meglátjuk mekkora.
Kutepov sem játszott eddig, ő inkább védekezésben erős.

Oroszország kezd

Uruguay eddig nem rúgott sok gólt, kettőt, de nem is kapott. Nem várható akkora gólzápor, mint az oroszok eddigi két meccsén.

Meccsinfó

A két ország eddig nyolc alkalommal találkozott egymással, öt orosz győzelem, mellett két döntetlen és egy uruguayi siker a mérleg.

Meccsinfó

Uruguayi oldalról először kezd Lucas Torreira, míg az orosz válogatottból kimaradt az eddig pazarul futballozó Golovin. Uruguay eddig nem termelte zsákszámra a gólokat – két 1-0-ás győzelem -, ellentétben Oroszországgal, amely Szaúd-Arábiát öt góllal terhelte meg, míg Egyiptomnak egy laza hármast rúgott.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik