Hírek

Brazília, ha akarja, elkerülheti a németeket

De vajon akarja-e? A szerbek az életükért játszanak este, könnyű dolguk szinte biztosan nem lesz Neymaréknak. Előzetes.

Ha Brazília nem kap ki szerda este Szerbiától, biztosan ott van a legjobb tizenhat mezőnyében a világbajnokságon – igaz, közelebbről vizsgálva a helyzetet rá kell jöjjünk, ennyire nem egyértelmű a képlet. Az ugyanis majd csak a délutáni mérkőzések (Dél-Korea-Németország és Mexikó-Svédország) lefújása után dől el, hogy a braziloknak melyik szcenárió a jobb: ha a csoport első, vagy ha a csoport második helyén jutnak tovább.

Egyáltalán, akar-e taktikázni Tite csapata, vagy úgy van vele, minél hamarabb vissza kell vágni a németeknek a négy évvel ezelőtti 7-1-es vereségért?

Egyelőre még ezt sem tudni. És persze az sem mindegy, mit csinál eközben Svájc Costa Rica ellen a csoport másik mérkőzésén, hiszen az alpesiek a csoportkör első fordulójában nagy meglepetésre ikszeltek a Selecaóval.

A szerbeknél valamivel egyszerűbb a feladvány: mivel Mladen Krstajic csapata pénteken vereséget szenvedett Svájctól (1-2), ezért már annak is örülnie kell, ha egyáltalán tovább tud valahogyan evickélni a csoportból. Nyilván az lenne a legkönnyebb út, ha Szerbia győzne szerda este (ebben az esetben biztossá válna a továbbjutásuk, hiszen megelőznék a négypontos Brazíliát a csoportban), de adott esetben a döntetlen is elég lehet nekik: igaz, ehhez Svájcnak legalább kétgólos vereséget kellene elszenvednie Costa Ricától.

 Nem félünk Brazíliától, de óvatosnak kell lennünk. Fegyelmezetten kell játszanunk, csapatként. A szerb nemzet egésze számít ránk

– fogadkozott a meccset megelőző sajtótájékoztatóján a szerbek szövetségi kapitánya, Krstajic, aki egyébként a torna második legfiatalabb edzője a szenegáli Aliou Cissé mögött.

Nincs mit veszítsünk, de ha nem állunk készen arra, hogy mindent beleadjunk, és úgy kapunk ki, hogy maradt bennünk tartalék… Veszíteni lehet, de a felelősség elől elbújni nem.

Hogy a szerbek már a vébé eddigi meccsein sem tettek hasonlót, azt jól mutatja: hat játékosuk is kapott már sárga lapot a tornán, vagyis, ha Sergej Milinkovic-Savic, Luka Milivojevic, Aleksandar Mitrovic, Aleksandar Prijovic, Nemanja Matic, vagy Branislav Ivanovic figyelmeztetésben részesül a brazilok ellen, egy esetleges továbbjutás esetén is ki kell hagynia a nyolcaddöntőt.

Aleksandar Mitrovic a svájciak elleni meccsen Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

A svájciak ellen elbukott meccs nem csak azért lehetett fájó, mert a szerbek előnyből hagyták kicsúszni a lehetőséget a kezük közül, hanem azért is, mert a találkozó politikai felhangjai azóta sem látszanak csillapodni. Mint ismeretes, a svájciak mindkét gólját koszovói albán származású játékos szerezte a meccsen (Granit Xhaka illetve Xherdan Shaqiri), és mindketten úgy ünnepeltek ezután, hogy kezükből az Albánia jelképének számító kétfejű sast formáztak a közönség felé. Az nem egyértelmű, a gesztus mennyiben volt válasz a szerb (és a hozzájuk csapódó orosz) közönség folyamatos füttykoncertjére, ami a két játékost az egész meccsen kísérte, és azt sem tudni, tisztában voltak-e a svájci keret albán származású tagjai azzal, hogy a szerb szurkolók a meccs alatt Ratko Mladicot ábrázoló pólókban éltették többek között a srebrenicai vérengzést a lelátón.

Az esetnek mindenesetre az összes érintettje pénzbírságot kapott a FIFA-tól, Mladen Krstajic szövetségi kapitány pedig jelenleg is vizsgálat alatt van a mérkőzés játékvezetőjéhez fűzött megjegyzései okán.

Legszívesebben Hágába küldeném. Ugyanúgy kihallgatás alá kellene vetni, ahogy bennünket kihallgatás alá vetettek

– harsogta Krstajic, valószínűleg arra válaszul, hogy a német Felix Brych nem ítélt tizenegyest Aleksandar Mitrovic lebirkózásáért a büntetőterületen belül.

A szerbek tehát egyrészt bosszúra szomjaznak, másrészt az életükért küzdenek: kevés ennél kellemetlenebb körülményt tudtak elképzelni a brazilok, amikor előzetesen a sorsolást böngészték a torna előtt. Ráadásul a meccs még nekik sem mindegy: a továbbjutáshoz mindenképp el kell kerülniük a vereséget.

A Selecao játéka eddig messze elmaradt a várakozások mögött. Svájc ellen ugyan domináltak az első félidőben, de a második játékrészbe belealudtak és miután beszedtek egy pontrúgás-gólt, már nem tudtak felpörögni. A még mindig nem teljesen egészséges Neymar folyamatos próbálkozásai görcsösségbe csaptak át, és a csapat egészen a Costa Rica elleni meccs (2-0) hajrájáig nem tudott megnyugodni igazán. Tite szerint ezzel együtt nincs ok a változtatásra, mert a válogatott játéka stabil, ami jó alapot biztosít a további építkezésre:

Nem teszünk túl nagy terhet Neymar vállára, egyáltalán nem érzem ezt. Csapatjátékot játsszunk, a csapat nyer, és a csapat veszít

– mondta a kapitány, aki azt is elárulta, nem volt elégedetlen azzal, amit Costa Rica ellen látott a csapattól.

Az egész meccsen ugyanúgy, ugyanazt játszottuk és a 91. percben mindez áttörést hozott. Külön tetszett, hogy a második félidőben mentálisan is tudtunk szintet lépni, a játékosaim kiválóan reagáltak a kihívásra.

A brazilok egyetlen gyenge pontjának a kontra elleni védekezés tűnik, igaz, ezt a halovány Costa Rica-iak csak nagyon ritkán voltak képesek tesztelni. Szerbia ellen viszont lehet meleg a pite: a nagyon magasra feltoltan játszó Marcelo illetve Danilo/Fagner mögött nyíló területekbe Dusan Tadic, Filip Kostic, vagy akár Aleksandar Kolarov is képes lehet benyomulni. Szintén fontos adalék lehet, hogyan alakul majd a Milinkovics-Savic – Casemiro párharc a középpálya közepén: ha a szerb játékos sok párharcot nyer meg, akkor az így összeszedett második szándékú labdákból a szerbek könnyen, néhány húzásból Alisson kapuja elé érhetnek.

Ami a sérülteket illeti: a braziloknál Danilo továbbra sem egészséges, így Fagner helyettesíti majd a védelem jobboldalán, és Douglas Costa is sérüléssel bajlódik.

A szerdai program a világbajnokságon

F csoport, 16 óra:

Mexikó – Svédország

Dél-Korea – Németország

E csoport, 20 óra:

Szerbia – Brazília

Svájc – Costa Rica

Nyitókép: CHRISTOPHE SIMON / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik