Hírek

Neymar, az ápolók, és a vámpírok

Neymar nem érez fájdalmat a sérült lábában, és az oroszországi tartózkodás alatt először, boldognak érzi magát. Ez nem a bulvárhírek rovat, csakhogy a világbajnokságot megelőző nyilatkozatok alapján a brazil csapat minden tagja úgy gondolta, hogy az együttesnek akkor van igazán esélye a végső győzelemre, ha első számú játékosa csúcsformában szerepel. Az ehhez nélkülözhetetlen kiegyensúlyozottsághoz lehet köze annak, hogy szerelmével Bruna Marquezinével és a családjával vacsorázott. Ennyiben foglalhatók össze a brazil együttes elsőszámú sztárjával kapcsolatos pozitív hírek.

A serpenyő másik felében egyelőre fajsúlyosabb részletek találhatók, arról nem is beszélve, hogy a mérleg tányérkáját már rég raktárépületre kellett cserélni, hogy minden negatívumnak hely jusson.

Neymarnak a jelek szerint most már Brazília labdarúgó rajongóinak nagy részét is vissza kell hódítania. A vele kapcsolatos hazai cikkek jelentős része is borús hangvételű, a hozzászólások pedig elsöprő többségben fejeznek ki elégedetlenséget. Az áttörés most lenne esedékes.

A világbajnokság előtt, Tite, a brazilok szövetségi kapitánya úgy tartotta, hogy Neymarnak öt meccsre lesz szüksége sérülése után ahhoz, hogy ismét formába lendüljön. Az 5. most következik. Egy olyan találkozón, amelyen a kiszivárgott eredeti elképzelések alapján Neymar nem is lépne pályára, ha a csapat a terveknek megfelelően 6 pontot szerzett volna az első két fordulóban. Közben a nyomás alatt Neymar deformálódott. A 200 milliós futballőrült ország világbajnoki vágyainak terhe jelentős részben az ő vállát nyomja, és ez a súly jelenleg kezelhetetlennek tűnik számára. A legnagyobb kérdés az lehet, hogy idegileg milyen állapotban lesz, és mennyire érzi majd fontosnak egyénisége csapat alá rendelését, és közben miként kezeli majd az ellenfél vélhetően agresszív fellépését, és az arra adott játékvezetői válaszokat.

Fotó: Buda Mendes/Getty Images

A brazil sajtóban már ősz vége óta szolgáltat témát, hogy a Neymar körül kialakuló sötét imázs mennyire árthat az együttes terveinek.

A felvetés a mostani közhangulatban még aktuálisabb. Egy a csapat jelképeként negatív figurát előretoló társasággal könnyebb kiszúrni nagyobb felhördülés nélkül. Tite minden sajtótájékoztatón és nyilatkozatában elmondja, hogy nem szereti, ha futballistái reklamálnak, és nem szeretné, ha színészkednének. A svájciak lökés után elért egyenlítő gólját követően úgy tartotta, hogy egyértelműen szabálytalankodtak Mirandával, de védője a rossz ítélet ellenére is jól tette, hogy nem játszott rá az esetre. A szövetségi kapitány fair megnyilvánulásai a köz szemében így is jelentéktelenek Neymar egy-egy arrogáns gesztusa mellett. Ezért is lenne fontos a karakterváltás.

A csapat tagjai és Tite kapitány is gyakran úgy festettek a Costa Rica elleni találkozó alatt a párizsi sztár körül, mint az ápolók. De a hangadók mégsem a társukról kialakult képnek, hanem elsősorban a szövetség színvonal alatti sportdiplomáciai munkájának tudják be, hogy a brazil közmegegyezés szerint egyértelműen kifogásolható játékvezetői döntések az első két meccsen őket sújtották. A szövetség vezetősége egészen biztosan ártott a teljes brazil futball megítélésnek.

A vb rajtja előtt a 2026-os kandidatúráról tartott szavazáson Coronel Nunes elnök Marokkóra voksolt, a CONMEBOL-nak tett ígéret ellenére nem a végül győztes Kanada-USA-Mexikó közös pályázatra. Az elnök kompetenciájára jellemző, hogy nem tudta még azt sem, hogy a szavazatok nyilvánosságra kerülnek. A négy nappal később rendezett Svájc elleni meccsre mexikói bírót delegált a FIFA. A brazil futballban a legkevesebb gond a válogatottal akad, ezt bizonyítja, hogy az elnök kitett magáért egy nyilatkozatban is. Remélte a brazil csapat lesz az első nem európai együttes, amely Európában vb-t nyer.

Csak saját nemzete 58-as svédországi trófeáját felejtette el.

A mostani találkozón is fontos lehet a sportdiplomáciai pozíció, mert sok múlhat a bíró durvasághoz való hozzáállásán egy nagyon elszánt, és legfőképp felspannolt, stílusa szerint alapvetően is kemény szerb válogatott ellen. A délszláv együttes elszántságát a svájciak elleni „albán-konfliktus” csak felkorbácsolta, emellett úgy vélik, hogy a játékvezetés az ellenfelet segítette, és csalást emlegetnek. Kicsit számunkra is ismerős módon, Mitrovics a mérkőzés után arról értekezett, hogy a szerb nép történelmileg hozzászokott a csapásokhoz, de mindig felülemelkedett ezeken. Most is így kell tenni. A szerbek biztosan vért isznak, de lehet, hogy napok óta teszik ezt narancsdzsúsz helyett. A miniszterelnök-helyettes is harcos felfogásért üzent, Kolarov pedig az önhergelés netovábbját adta elő a meccs előtti sajtótájékoztatón, amikor lenézésük jeleként értékelte, hogy Tite bejelentette, ugyanazzal a kezdővel lépnek pályára, mint Costa Rica ellen.

Fotó: Buda Mendes/Getty Images

A brazil összeállítás megér egy külön misét. Még, ha a pápa argentin is.

Tite stábja egyre nehezebb helyzetbe tornázta magát. A válogatott közelében ólálkodó újságírók közül többen állítják, a csapatot klubcsapat módjára készíti fel a mester, és gyakorlatilag túledzette. Ennek számlájára is írható az eddigi lassabb tempó, és emiatt következik be a sok izomsérülés. Fagner teljesen, Renato már nagyjából felépült, a jobb oldalon bevethető Danilo, és a Costa Rica ellen ott lendületet hozó Douglas Costa viszont nem. Dani Alves kiesésével eleve problémássá vált a brazil együttes jobb fele, az újabb kiesők pedig egészen valószínűtlenné teszik a két oldal közti aránytalanság megszüntetését. A bal oldalon szereplő MarceloCoutinho-Neymar triónál nincs jobb a földkerekségen, amit az áthúzódó ellenféllel szemben akár a jobb szél is kihasználhatna súlypontáthelyezések után, de erre így kisebb az esély. A brazil csapat támadásainak 48 százaléka futott a bal oldalon, míg csak 25 a másikon. Megoldást jelenthetne, ha Coutinho szerepelne a támadó trió jobb oldali tagjaként, ahogy az a Tite-éra korábbi szakaszában megszokottá vált.

Brazília számára a döntetlen is elegendő a továbbjutáshoz, amit figyelembe véve, hogy az első két meccsen összesen kétszer találták el ellenfeleik a kaput, és hogy a brazilok próbálkoztak a legtöbbször gólszerzéssel, akár borítékolni is lehetne.

Képes-e mindent ellensúlyozni a vérivás-faktor?

A brazilok a világbajnokság legjobb hat percét produkálva a Costa Rica elleni végjátékban lerázták-e az elvárások béklyóit? Elképzelhető-e a világbajnokság kieséses szakasza az ötszörös világbajnok nélkül? És a Neymarról szóló hírek nélkül?

Nyitókép: Ian MacNicol/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik