Hírek

Kész csoda, hogy a horvátok döntőbe jutottak

Bármi is lesz a vége az oroszországi focivébé vasárnapi döntőjének, Luka Modricék már leszállították a horvát labdarúgás legnagyobb sikerét azzal, hogy eljutottak a fináléba. Horvátország eddigi legjobb eredménye a vébéken az 1998-as harmadik hely volt, ezt szárnyalták most túl.

Különösen úgy bravúros mindez, ha megnézzük a horvát válogatott 2018-as útját:

A siker értékét növeli, hogy valamivel több mint négymilliós lakosú országról beszélünk, ezzel minden idők második legkisebb országa Horvátország, amely világbajnoki döntőt játszhat. Csak az 1930-ban és 1950-ben világbajnok Uruguay volt törpébb a döntősök közül, ők 2 millió körüli lélekszám mellett lettek kétszer aranyérmesek.

Persze csak a népesség számához mérni egy válogatott sikerességét tévút lenne, ha ezen múlna, akkor Kína, India, az USA és Indonézia lennének a focinagyhatalmak. Sokkal fontosabb, hogy milyen szakmai munka zajlik az adott országban, és azt láthatjuk, hogy hiába van sokszor káosz a horvátoknál, mégis évek óta adnak játékosokat a legjobb európai klubcsapatokba.

Uruguay és Horvátország szereplésének különlegessége azonban rámutat, hogy a kicsiknek így sem igazán osztanak lapot a focivébéken. 1954-től kezdve a televízióban is közvetítettek már mérkőzéseket, mára az olimpiát is lenyomva a legnézettebb sportesemény lett a labdarúgó-világbajnokság.

A mostani a 21. és eddig összesen 79 nemzet képviseltette magát a tornán, ám azt nem lehet mondani, hogy túlzottan változatos lenne a döntősök mezőnye: Horvátország mindössze a tizenharmadik nemzet, amely eljutott az utolsó meccsig. Ebből a tizenháromból eddig nyolc osztotta le egymást közt az aranyakat, a horvátok lehetnek a kilencedikek.

A számmisztika alapján a horvátok lesznek a világbajnokok
1958, 1978 és 1998 után 2018-ban is olyan csapat nyerhet, amely még nem vitte haza a trófeát.

A 200 milliós Brazília a rekorder öt elsőséggel, 2014-ben a 80 milliós Németország nyert, rajtuk és a már említett Uruguayon kívül Olaszország, Argentína, Franciaország, Anglia és Spanyolország nyert még. Csupa nagy ország, ahol a merítési lehetőség is nagyobb a sportág számára.

Hollandiának, Magyarországnak (1938, 1954), Csehszlovákiának és Svédországnak ezüstje van. Horvátország tőlük is elmarad a népességet tekintve: Svédországban bő 7 millióan éltek 1958-ban, Magyarországon napjainkhoz hasonlóan 9-10 millióan mindkét döntő idején, a hetvenes években kétszer, majd 2010-ben döntős Hollandiában 13-16, Csehszlovákiában pedig körülbelül 15 millióan.

Ha innen nézzük, akkor a foci globalizációja óta a horvát a legkisebb nemzet, amely eljutott egy világbajnoki döntőbe.

Az a Franciaország lesz az ellenfelük a moszkvai döntőben, amely bő 65 milliós lakosával 16-szor népesebb ország és van körülbelül kétmillió igazolt labdarúgója. A horvátoknak 180 ezer van.

Világbajnoki döntő (Moszkva)

Franciaország – Horvátország 17.00, Játékvezető: Néstor Piatana (argentin)

Nyitókép: Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik