Élő Közvetítés

Azt kaptuk, amit vártunk: Svédország unalmas meccsen verte Svájcot

Svédország 50. mérkőzésére készült a világbajnokságokon, és az ellenfél az a Svájc volt, amely 1954 óta nem szerzett gólt a vébék egyenes kieséses szakaszában,

gaz, ez mindössze három meccset jelentett, mivel 1994-be, 2006-ban és 2014-ben jutott túl a csoportkörön.

Az első félidőben a svédek voltak az aktívabbak, Bergnek két lehetősége is volt, az egyiknél nagyon csúnyán kibikázta a labdát a lelátóra, a másiknál már Sommernek kellett nagyot védenie. Ekdal is megszerezhette volna a vezetést, de pocsék megoldást választott nagy helyzetben.

Svájc főleg Shaqiriben bízhatott, aki nagyon aktív volt, a félidő legnagyobb svájci lehetőségét mégsem ő, hanem a 14 méterről fölé tüzelő Dzemaili puskázta el.

A második félidő sokáig az elsőnél is csendesebb volt, aztán a továbbra is aktívabb svédek a sokat kritizált Forsberg révén vezetést szereztek, de ehhez az is kellett, hogy a középre tartó lövésbe beleérje Akanji.

Svájc próbált nyomást gyakorolni a svédekre, de elég impotensen csinálta, egy közepesen veszélyes Seferovic-fejesen kívül mást nem tudott felmutatni. Sőt 1-1 helyett a 2-0 volt közel, először úgy tűnt, hogy a svédek büntetőt kapnak, amikor Lang fellökte a megugró Olssont, de a videobírózás után végül szabadrúgásra módosított a bíró.

De ez már nem számított, a svédek 1994 után jutottak ismét a nyolc közé, akkor egyébként meg sem álltak Henrik Larssonék a harmadik helyig.

Most az Anglia-Kolumbia meccs győztese következik majd a negyeddöntőben. Svájcnak pedig folytatódott a gyászos sorozata, továbbra is cipeli magával a 64 éves góltalansági sorozatot.

Eredmény – nyolcaddöntő:

Svédország – Svájc 1-0 (0-0)
Szentpétervár, 64 042 néző
v.: Skomina (szlovén)
Svédország: Olsen – Lustig (Krafth, 82.), Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Claesson, Ekdal, Svensson, Forsberg (Olsson, 82.) – Berg (Thelin, 90+1.), Toivonen.
Svájc: Sommer – Lang, Djourou, Akanji, R. Rodríguez – Xhaka, Behrami – Shaqiri, Dzemaili (Seferovic, 73.), Zuber (Embolo, 73.) – Drmic.
gól: Forsberg (66.)
sárga lap: Lustig (31.), illetve Behrami (61.), Xhaka (68.)
piros lap: Lang (90+4.)

Kiemelt kép: AFP / Olga MALTSEVA

Svédország egy mázlis góllal jutott a legjobb nyolc közé

A csoportját meglepetésre megnyerő Svédország tovább folytatja a menetelést, miután Emil Forsberg megpattanó lövésével legyőzte Svájcot. A meccs olyan volt, amilyennek vártuk: unalmas, de a svédek legalább találtak egy gólt, és a játék képe alapján megérdemeltnek mondható a továbbjutásuk, mivel többet próbálkoztak. Svájcnak pedig folytatódott a gyászos sorozata: 1954 óta nem szerzett gólt a vébé egyenes kieséses szakaszában.

Svéd büntető a végére

Svájc mindent egy lapra feltéve rohamozott, a svádek elmentek egy kontrából, Olssent Lang fellökte a 16-osnál, a bíró pedig büntetőt ítélt és kiszórta a svájcit. De még megnézi a videón.

Kollégámnak, Dajka Balázsnak!

Toivonen rá akarta rúgni a svájci védőre, hogy szöglet legyen, csak ügyetlen volt és kirúgta. De ahogy ezt leírom már büntetőt kapott a svéd válogatott.

Helyesbítek: a videobíró döntött, kívül történt a szabálytalanság.

Nagy védés!

Rodríguez tekerte középre balról, Seferovic kibújt és fejelt, de Olsen védeni tudott.

Majdnem becsorgott

Svájci szöglet után a csereként beállt Embolo sodorta kapura a labdát, a kapufánál álló Forsberg beleért, de így is a gólvonal felé tartott a labda, Granqvist viszont kivágta.

A 77. percben továbbjutásra állnak a svédek

Erre azért kevesen fogadtak volna pár évvel ezelőtt, mikor Ibrahimovic lemondta a válogatottságot. Akkor mindenki azt gondolta, hogy az „egyéniségek nélküli” Svédország a mélybe zuhan majd a következő években, erre tessék:

Kétszer már sikerült Svájcnak

A brazilok és a szerbek ellen is ők kerültek hátrányba, mégsem kaptak ki egyik meccsen sem. Igaz, ez a fránya góllövés nagyon nem megy nekik az egyenes kieséses szakaszban.

Muszáj változtatni

Két csatárt dob be a svájci kapitány, Vladimir Petkovic, Seferovic és Embolo érkezett. Zuber és Dzemaili ment le.

Az a legszebb,

hogy az a Forsberg lőtte a gólt, akit folyamatosan ekéztek a vébé alatt, hogy milyen rossz formában van. Most meg ő lesz a király, ha a svédek továbbmennek.

Megpattanó lövéssel vezet Svédország!

Gulácsi Péter csapattársa, Forsberg vezetgette a labdát, majd 16 méterről lőtt. Laposan és középre. Általában ez csemege a kapusoknak, de most Akanji lábán megpattant a labda, és így a kapu jobb oldalába hullott.

Svájci sárga

Behrami a félpályánál volt túl kemény. Ha Svájc továbbmegy, nem játszhat.

Apám valószínűleg csak legyintett a tévé előtt

Öcsémmel jó néhányszor hallottuk a sztorit egykori edzőjéről, bizonyos Bogyi Feri bácsiról, aki mindenkit elküldött futni, aki 20 méterre a kaputól nem vállalkozott lövésre, hanem tökörészett. Na, a svédek az előbb pont ezt csinálták, pedig nekik ritkán áll jól, ha kreatívkodni akarnak lövés helyett.

Túl a 40 millió nézőn

A mostani meccs előtt 39 981 062 néző látta a helyszínen a világbajnoki meccseket. Bár nincs telt ház Szentpéterváron, de most sikerült átlépni a 40 milliót.

Kéne még 9 Shaqiri

Mert az ő megmozdulásaiban mindig ott a veszély, most is veszélyesen pödörte középre a labdát, de Olsen megint jól mozdult ki.

Több kraft van a svédekben

Augustinsson beadása után a svájciak nem tudtak felszabadítani, végül Toivonen segítette ki őket azzal, hogy az égbe lőtte a labdát.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik