Élő Közvetítés

Svédország – Dél-Korea – 1-0

Jún. 18. Június 18. 14:00
Nyizsnyij Novgorod Nyizsnyij Novgorod Stadion

Kim Shin-wook
K. Shin-wook
13
Hwang Hee-chan
H. Hee-chan
55
Andreas Granqvist
A. Granqvist
65

Érdekesen alakul az F-csoport, azok után, hogy vasárnap a torna bombameglepetését szállította Mexikó azzal, hogy legyőzte a világbajnoki címvédő Németországot (0-1), Svédország válogatottja is begyűjtötte a három pontot (Svédország-Dél-Korea 1-0).

Így Németország mellett Dél-Korea foghatja a fejét, mert pont nélkül zárták az első kört. Ugyanakkor a látottak alapján azt kell mondjuk, nem lenne meglepő, ha a Nyizsnyij Novgorod Stadionbban hétfőn fellépő két alakulat simán kiesne a csoportból, mert elképzelés nélkül, gólképtelen futballt mutattak be. Jellemző módon Svédország is büntetőből tudott csak eredményes lenni Granqvist révén a 65. percben – egy jó kis videóbírózás után.

Csoportkör, F-csoport, 1. mérkőzés:

Svédország – Dél-Korea 1-0

Helyszín: Nyizsnyij Novgorod Stadion
Játékvezető: Joel Aguilar salvadori

Svédország: Olsen – Lustig, P. Jansson, Granqvist, Augustinsson – Claesson, Seb. Larsson, Ekdal, Forsberg – Berg, Toivonen.
Szövetségi kapitány: Janne Andersson.

Dél-Korea: Cso Hjun Vu – Li Jong, Dzsang Hjun Szu, Kim Jung Gvon, Pak Dzsu Ho – Li Dzse Szung, Ki Szung Jung, Ku Dzsa Csol – Hvang Hi Csan, Kim Sin Vuk, Szon Hung Min.
Szövetségi kapitány: Sin Te Jong.

Gólszerző: Granqvist (65. perc – büntetőből)

Sárga lap: Claesson (61), illetve Kim Sin Vuk (12.), Hvang (54.)

Piros lap:

Kiemelt kép: Johannes Eisele / AFP

Svédország rém unalmas meccsen verte Dél-Koreát

Svédország utoljára az 1958-as hazai vb-n nyert nyitómeccset. Meg most. A vb ötödik játéknapján, a vadonatúj Nyizsnyij Novgorod Stadionban 1-0-ra verte Dél-Koreát egy elfogulatlan néző számára rendkívül unalmas, gyenge színvonalú mérkőzésen. A hétfő kora délutáni találkozót összesen 41 szabálytalanság tarkította, amely nem világbajnoki szint, ahogy a két csapat teljesítménye sem hasonlított ahhoz, amellyel eddig elkényeztettek minket a csapatok.

Ilyen mennyiségű játékmegszakítás, és az abból következő „állófutball” a hazai pontvadászatra jellemző, ott is a gyengébb mérkőzésekre. Ha Svédország és Dél-Korea nem táltosodik meg, alighanem már meg is van az F-csoport két kiesője, mert Mexikó és Németország is sokkal nagyobb játékerőt képvisel. A látottak alapján mindenképp.

Korea majdnem egyenlít

Egy beadás után a koreai visszafejeli a labdát Hvangnak, aki nagyjából hat méterről, senkitől sem zavartatva mellé fejeli.

Korea támadgat

Megpróbálnak mindent – a tudásuk szerint – az ázsiaiak. Lehorgonyoznak a svéd térfélen. Szögletek, szabadrúgások, bedobások sorjáznak, de eredmény nulla. Marad az egy nulla.

A mérkőzés képe nem sokat változott

78 perc után 34 szabadrúgásnál járunk már, ha hozzávesszük az eddigi kilenc szögletet, úgy 43 játékmegszakítást kapunk – nem beszélve a bedobásokról és a kirúgásokról. Ezt a meccset csak Svédországban élvezik és Koreában – ja, ott az eredmény alakulása miatt nem.

Toivonen is lemegy

Az utolsó negyedórára a svédekhez Thelin érkezik Toivonen helyére.

Korea is cserél

Sin Te Jong kapitány kihasználja utolsó cseréjét is, ezúttal Koo megy le és Lee jön be.

Svéd csere

Ekdal helyére Hiljemark áll be.

A koreaiak cserélnek

Egyből vált a koreai kapitány. Lehozza magas centerét, Kim Sin Vukkot, helyette beküldi Dzsung Vu Jungot.

Góóól!

Az eddig bénázgató, nem túl magabiztos, amúgy 2017-ben az év játékosának választott Granqvist berúgja a büntetőt a kapu bal alsó sarkába. Ez volt Granqvist 10. gólja a válogatottban, de ez mellékes ahhoz képest, hogy Svédországnak az első a vb-n.

Büntetőért kiált a publikum - és megadja

A salvadori játékvezetőnek rászólnak a fülére, mert Claesson felvágják a tizenhatoson belül. Tizenegyes, de mégsem, mert a spori továbbot int, majd bő tíz másodperccel később videóznak. Bünti.

Koreai helyzet

Granqvist bénázott az alapvonalnál Hvang simán elveszi tőle a labdát, bead, de érkezik Jansson és kivágja. A szögletből szöglet lett, aztán semmi..

Hvang sárga és svéd helyzet

Hvang volt túlzottan kemény Augustinssonnal szemben a saját tizenhatos vonalánál, ezért besárgult. A szabadrúgásból Toivonnen fejelt kapura, de Jo ezúttal is védett!

Larsson agyontapossa Ku-t

Ez kemény volt, Larsson előbb rángatta, majd földre vitte ellenfelét, aztán rá is taposott stoplijával a térdhajlatára. Szegény Ku szenvedett rendesen.

Svéd helyzet

Egy gyorsan elvégzett svéd szabadrúgás után Forsberghez kerül a labda, aki egy csel után fölé bombáz.

Kezdődik a második félidő

Svédország az első félidőben 58 százalékban birtokolta a labdát és egyre nagyobb fölénybe került. Janne Andersson úgy látszik elégedett volt a látottakkal, ahogy kollégája Sin Te Jong is, mert egyik edző sem változtatott csapatán. A sárgák kezdik a második félidőt.

Kapus eddig a legjobb

Mindent elmond a mérkőzésről, hogy egyetlen játékost tudunk kiemelni, a dél-koreaiak harmadik számú, de eddig főszereplővé váló kapusát, Cso Hjun Vut.

A dél-koreai kapitány egyébként óriási forma

Shin Tae-yong a meccset megelőzően arról beszélt, minden játékos négy számot viselt a mezén az edzéseiken, hogy megzavarják a svéd kémeket, mert

az európaiak úgysem tudják megkülönböztetni a játékosaikat az arcukról.

Europress/AFP/Johannes Eisele

Visszaköszön az NB I

Hogy két gyengébb képességű válogatottat látunk azt az a statisztikai adat is mutatja, hogy a a FIFA hivatalos oldala szerint összesen 25 szabálytalanság (Svédország 11 – Dél-Korea 14) történt az első félidőben. Ez egy teljes meccsre is sok nemzetközi szinten. A gyengébb magyar bajnokikon szokták így faragni egymást a felek – na jó, legyünk pozitívak, túlzott keménységgel pótolják a tudást.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik