Korábban a témában:

Érdekesen alakul az F-csoport, azok után, hogy vasárnap a torna bombameglepetését szállította Mexikó azzal, hogy legyőzte a világbajnoki címvédő Németországot (0-1), Svédország válogatottja is begyűjtötte a három pontot (Svédország-Dél-Korea 1-0).

Így Németország mellett Dél-Korea foghatja a fejét, mert pont nélkül zárták az első kört. Ugyanakkor a látottak alapján azt kell mondjuk, nem lenne meglepő, ha a Nyizsnyij Novgorod Stadionbban hétfőn fellépő két alakulat simán kiesne a csoportból, mert elképzelés nélkül, gólképtelen futballt mutattak be. Jellemző módon Svédország is büntetőből tudott csak eredményes lenni Granqvist révén a 65. percben – egy jó kis videóbírózás után.

Csoportkör, F-csoport, 1. mérkőzés:

Svédország – Dél-Korea 1-0

Helyszín: Nyizsnyij Novgorod Stadion
Játékvezető: Joel Aguilar salvadori

Svédország: Olsen – Lustig, P. Jansson, Granqvist, Augustinsson – Claesson, Seb. Larsson, Ekdal, Forsberg – Berg, Toivonen.
Szövetségi kapitány: Janne Andersson.

Dél-Korea: Cso Hjun Vu – Li Jong, Dzsang Hjun Szu, Kim Jung Gvon, Pak Dzsu Ho – Li Dzse Szung, Ki Szung Jung, Ku Dzsa Csol – Hvang Hi Csan, Kim Sin Vuk, Szon Hung Min.
Szövetségi kapitány: Sin Te Jong.

Gólszerző: Granqvist (65. perc – büntetőből)

Sárga lap: Claesson (61), illetve Kim Sin Vuk (12.), Hvang (54.)

Piros lap:

Kiemelt kép: Johannes Eisele / AFP

Élő hírfolyam

Vége az első félidőnek

A svédek talán jobban magukra találtak a félidő második felére, akadtak helyzeteik is, de eddig nem tudtak mit kezdeni vele. A hosszabbításban is szorongattak, akadt egy jó Augustinsson fejes – alig fölé -, aztán szögletük, de gólt nem rúgtak, mint ahogy az utóbbi három meccsükön sem.

Berg kihagyja a meccs helyzetét

Tökéletes indítást kap Berg az ellenfél 16-osán belül, de kiszorítottnak tűnő szögből meg sem próbál kapura lőni, inkább középre ad, de ott nincs érkező. Koreát megzavarja a helyzet, mert pár pillanattal később labdát veszít, Augustinsson tör be a büntetőterületre, de Szon becsúszva szereli.

Góliszony

Két gólszegény válogatott gyömöszöli egymást negyven perce. Korea inkább kontrázgat, Svédország nem tud mit kezdeni a felállt védelemmel.

Szon újra fut

Egy újabb Szon – Granqvist futóverseny végeredménye sem kétséges, hatvan méteren tízet vert a svéd csapatkapitányra a szélső, miután az elpasszolta magát. Alapvonalig cipelte a labdát, megpróbált leoktatott módon az érkező társának visszapasszolni a 11-es pontra, de leolvasta a svéd felmentősereg.

És akkor egy lesújtó statisztika

Pontosan húsz percet kellett várni a meccsen az első lövésre. 1966 óta csak a 2014-es Hollandia-Costa Rica összecsapáson telt el több idő az első tüzelésig világbajnokságokon, akkor 20 perc 59 másodperc után forgott először veszélyben valamelyik kapu.

Granqvist megúszta

Szon meglódul a jobb oldalon, a svéd csk Granqvist keresztez, de lassú, mint a hetes busz, ezért lerántja ellenfelét. Hogy miért nem kap sárgát, azt csak Aguilar sporttárs tudja.

Kényszerű csere

Egy újabb Kim, immár a harmadik a koreaiaknál, mert Parkot hordágyon viszik az öltözőbe.

Beleszakadt a fejesbe

Park kap egy rossz keresztlabdát, megpróbálja megmenteni, de kiesik a pályáról. Alighanem beszakad a combizma. Emberhátrányban Korea.

Szabálytalanságból nincs hiány

Ha más megoldás nincs, marad a fault. A statisztika szerelmeseinek: az első 15 percben 6-4-re vezet Svédország e téren. Egy-egy jobb BL-meccsen összesen van ennyi.

Változott a kép

15 percnyi játék után átvették az irányítást a svédek. Tíz emberrel tartózkodnak a koreai térfélen és egy Granqvistot betörést követően Kim ment nagyot becsúszva. Ez már helyzet volt.

Svéd helyzet(ecske)

Az ázsiai védelem kihagy, Berg egyedül marad a 16-oson belül, de nem lő, passzol, amit lefülelnek.

Sárga

Kim Sin Vuk kapja, mert úgy csúszott oda Ekdalnak, hogy stoplit használt.

Mezőnyjáték

Nem sok minden történik, mezőnyjáték zajlik, ahogy mondani szokták szaknyelven a semmit. Berg odapakol egyet ellenfelének, majd Lesson is.

Rossz ómen

Svédország történelme legnagyobb vereségét éppen Dél-Koreától szenvedte el még az 1948-as olimpián. Akkor 12-0 lett a vége, ma erre kevés az esély.

Szöglet

Dél-Korea valamivel agilisebbnek tűnik, ezt egy szöglet és egy utána jövő szabadrúgás is jelzi. Olsen kapus az elsőt kiöklözi, a másodiknál kifele ítél szabadot a salvadori spori.

Svéd légió

A svédek 23-as keretében csak olyan játékos van, aki külhonban futballozik.

Kezdődik

Dél-Korea kezdi a találkozót. Fehér mezben játszanak, a skandinávok a szokásos sárga felső, kék alsóban.

Mérleg

Dél-Korea még nem nyert Svédország ellen. Négy meccs két vereség, két döntetlen a mérlege.

Pompás stadion sok milliárdért

Új helyszínnel jelentkezik a vb, a 45 ezer fő befogadására alkalmas Nyizsnyij Novgorod Stadionban lesz a meccs.

Fotó: Dimitar Dilkoff/ AFP

13:37

Se Dél-Korea, se Svédország sem túl jó előjelekkel vág neki a világbajnokságnak. Az ázsiaiak vb-statisztikája nem túl fényes, kilenc meccs, egy győzelmes mutatót tudnak felmutatni, mondhatni nem győzni járnak a vb-kre. Svédország az utolsó három mérkőzését elvesztette és az emlékezetes pótselejtezőn Olaszország ellen is két meccsen egy gólt hoztak össze (1-0, 0-0), igaz az épp elég volt az oroszországi repülőjegyhez.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!