Hírek

Ki kell fordulniuk önmagukból az angoloknak, ha be akarnak jutni az elődöntőbe

Svédország a tiszta, őszinte kontrafocira esküszik, így Angliának ki kell fordulnia önmagából, ha le akarja győzni ellenfelét. A stílusok csatája dönthet az első negyeddöntőben.

 Svédországnak nincsen a tarsolyában egy Harry Kane, vagy egy Raheem Sterling. Egységes, erős csapatuk viszont van.

Sven-Göran Eriksson korábbi angol szövetségi kapitány szavai is jól mutatják, miről szól majd elsősorban a szombat délutáni Anglia-Svédország negyeddöntő az oroszországi világbajnokságon. Egységes csapatjáték vs. sztárok, kontrafoci vs. domináns passzjáték. Az angoloknak ismét extrém módon ki kell fordulniuk önmagukból (miután Kolumbia is teljesen feladta ellenük a támadások lehetőségét James nélkül), Svédország ellenben várhatóan pontosan azt játszhatja majd, amit álmából fölkeltve is tud.

Miért Svédország a vébé meglepetéscsapata?
Kőkemény bekkek, okos, hatékony védekezés, gyilkos kontrák, hosszú indítások. Svédország a saját fegyverükkel verheti az angolokat a negyeddöntőben.

Ha a brazil-belga meccs tanulságaiból indulunk ki – ahol 1-0 után nagyon hasonló meccskép alakult ki, annyi különbséggel, hogy a braziloknak azért szintekkel jobban áll a labdabirtoklás, mint Angliának -, akkor simán ki lehet mondani:

Svédország előnyből vág neki a meccsnek.

A bíró

Piers Morgan, ismert angol televíziós személyiség két napja azzal kezdte a felkészülést a meccsre, hogy Twitterén meglebegtette: nem érzi fairnek, hogy egy Björn keresztnevű játékvezető (a holland Kuipers) dirigálja majd a meccset a svédeknek. Szerencsére még idejében lehűtötték azzal, hogy felhívták a figyelmét, miszerint Kolumbia ellen egy bizonyos Mark (az amerikai Geiger) fújt az angoloknak, de a nevetségesség határát súroló hisztéria is jól mutatja, mennyire fontos a meccs Angliában. 1990 óta először juthatnak elődöntőbe a vébén – összehasonlításképp, ennél még a svédek is kevesebb ideje várnak, hisz ők 1994-ben jártak utoljára a négy között a tornán -, ráadásul egy olyan ágon, amelynél (papíron) könnyebb jó ideig biztosan nem áll majd rendelkezésükre újra. Ilyen kiélezett helyzetekben minden apróság felértékelődik, de jó volna, ha a nem a játékvezetői csapatról, vagy a VAR-ról szólna a mai meccs.

Várható kezdőcsapatok

Angliában az a nagy kérdés, maradjon-e a háromvédős felállás, vagy Gareth Southgate a torna közepén térjen vissza a tipikus angol módihoz és a hátsó négyeshez. Sam Allardyce, egykori szövetségi kapitány például jó előre bemondta: felesleges három védőt hátul tartani, a svédek úgysem fognak támadni. Southgate ehhez képest várhatóan másképp sakkoz majd, már csak azért is, mert neki a három védő sokkal inkább az építkezéshez kell, nem a védekezéshez.

A svédeknél szinte nincs is kérdés, Janne Andersson 4-4-2-je eddig is remekül működött, ráadásul a Svájc elleni meccshez képest visszatérhet a középpálya közepére Sebastian Larsson, a csapat első számú védekező középpályása.

Meccskép

Az angolokat sok kritika éri az idei világbajnokság alatt lassú, kiszámítható játékuk miatt, ugyanakkor nehéz nem észrevenni, hogy évtizedek óta először Angliának kiérlelt terve és logikusan felépített rendszere van arra, amit játszani akar. Southgate labdabirtoklós, sokat passzoló, biztonságra törekvő stílust adott a csapatnak, miközben olyan klasszikus erősségeket is megtartott (sőt, kidomborított), mint például a pontrúgások után szerzett gólok.

Anglia az utóbbi évek világfutballjából azt a következtetést vonta le, hogy meg kell változnia, alkalmazkodni kell a trendekhez. Több passz, biztonságosabb csapatjáték, erős szerkezet, a meccs kontrollálása az alapvető elvek, de mindez kombinálva klasszikus erényeikkel: pontrúgások, beadások, fejpárbajok. Hogy Kolumbia ellen az is kiderült, mentálisan is sokat erősödött a csapat, már csak a ráadás.

A svédek ezzel szemben mindent felvonultatnak, amit klasszikusan az angoloktól vár el a nagyközönség.

  • Nem érdekli őket a labda, legtöbbször a levegőben kontráznak (vö: hosszú indítások), rengeteg fejpárbajt vívnak, kifejezetten tervszerűen támadják az ún. második labdákat, vagyis a lecsorgókat.
  • Mindennek a tetejébe eszelősen jól védekeznek pontrúgás ellen, miközben alig vállalnak kockázatot.

A mezőnyből ők az a csapat, amelyiket a legnehezebb kimozdítani a komfortzónájából

Kolumbia ellen azt mondtuk, a pontrúgások dönthetik el a meccset, és lényegében igazunk lett: Anglia egy szabadrúgás után kiharcolt büntetővel szerzett vezetést, a dél-amerikaiak egy szögletből mentettek hosszabbításra. Ez ma is igaz lehet, bár az angolok esélyeit jelentősen csökkenti, hogy a svédek védekezése az állított labdás szituációk ellen a torna egyik legjobbja. Figyelni kell majd a svéd felívelése utáni visszatámadásokra is, na meg arra, hogy tervez labdát szerezni Anglia úgy, hogy a letámadásukat vélhetően simán átrugdossák majd az északiak.

Kulcspárharcok

Az argentin-francia elődöntőn már hangsúlyoztuk, hogy a futball rég nem egyéni párharcok összessége, mégis, egy ilyen kiélezett meccset simán eldönthet, melyik oldalon oldják meg jobban rendszerbe illesztett feladatukat a kulcsemberek. A svédeknél ez egyik ilyen egyértelműen Andreas Granqvist, akinek Harry Kane-t kell majd levennie a pályáról – pláne, ha az angol megint elkezd mélyen visszalépkedni, mint Kolumbia ellen -, de a pontrúgásoknál is fontos szerepe van.

Fotó: Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images

Az angoloknál nyilván rengeteg múlik Kane-en, aki a kolumbiaiak ellen kimagaslott a mezőnyből, és nem csak azért, mert rengeteg faultot harcot ki, hanem azért is, mert a kapunak háttal, folyamatosan visszalépkedve is tudott segíteni a csapatnak. A másik fontos láncszem Harry Maguire lehet: várhatóan nagyon sok, nagyon fontos légi párharcot kell majd megvívnia a ToivonenBerg kettős valamelyik tagjával, miközben az angol labdakihozataloknak és támadó pontrúgásoknak is ő az egyik fókuszpontja.

Verdikt

Összességében a meccs várhatóan két stílus csatája lesz: a labdabirtoklásra koncentráló játék csap össze a tiszta, őszinte skandináv kontrafocival.

Ha a svédek belefutnak abba a hibába, hogy megpróbálják kihozni a labdát a földön, akkor az angolok letámadása eldönti majd a meccset. Ha ellenben a svédek erőltetik rá akaratukat az angolokra, megnyerik a légi párbajokat Anglia inkább passzjátékban jártas védőivel szemben (itt szinte biztosan Walkert fogják majd támadni, erősen), majd megszerzik a második labdákat, akkor jó esélyük van a négybe jutásra.

Svédország eddig minden meccsén szerzett gólt, az angolok mindegyiken kaptak. 1-0 a svédeknek.

Világbajnoki negyeddöntő, Szamara

Svédország – Anglia 16.00 – Játékvezető: Björn Kuipers (holland)

Nyitókép: Matthias Hangst/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik