Hírek

Négy százalék esélye volt Belgiumnak, mégis kiejtette Brazíliát

Belgium meglepte Brazíliát? A váratlan felállással Martínez lemeccselte a későn ébredő Titét? Ez volt Fernandinho életének legrosszabb napja? Alulértékeltük-e azokat a belgákat, ahol Hazard, Courtois, Lukaku, De Bruyne (urambocsá’ Fellaini) is világklasszis teljesítményt nyújtott ugyanazon a meccsen? Miért nem ment Neymarnak, illetve mi hiányzott a braziloknak? Elemzés.

A vébé eddigi talán legizgalmasabb meccsén az előzetes elvárások talán már a kezdő sípszónál borultak. Roberto Martínez csapata ugyanis egy olyan 4-3-3-mal állt fel, ahol a korábban visszavont irányító poszton szerepelő Kevin De Bruyne amolyan hamis kilencest, az abszolút középcsatár Romelu Lukaku pedig jobboldali csatárt (Marcelo ellen), míg Eden Hazard baloldali támadót játszott.

A középpályán Axel Witsel mellé a szövetségi kapitány betette a Japán elleni meccs két hősét, a fizikailag erős, légicsata-specialista Fellainit és a győztes gólt szerző Nacer Chadlit, aki védekezésben behúzódott és Paulinho beindulásait követte, támadásban viszont szélső középpályás-szárnyvédő hibridet alakított. Ekkor még csak körvonalazódni látszott Martínez kontrákra berendezkedő taktikája, ami az egyéni párharcokat kimaxolta: Lukaku a jobbszélen Marcelo előrefutásai utáni területekbe indult be, Hazard pedig a leggyengébb láncszemre, a Lozanóval is megszenvedő Fagnerre fente a fogát.

Középen Kevin De Bruyne visszazárásaival folyamatosan nyomás alatt tartotta a Casemirót helyettesítő Fernandinhót. Mivel Thiago Silva (három hosszú indítás az első 15 percben, és ugyanennyi az utolsó 75-ben) és Miranda (egy hosszú indítás az egész meccsen) nem tudták elindítani a támadásokat, a brazil gépezet akadozott. A rövid passzoknál Witsel, Chadli és Vertonghen remekül támadták Fagnert és Paulinhót, de Willian is szokatlanul gyakran hibázott, az első percekben két-három rossz érintéssel többször is eladta a labdát.

A meccs már elég hamar felpörgött, ez annak volt köszönhető, hogy Fernandinho önfeláldozó fejesét Vertonghen egyből visszatette és De Bruyne teljesen egyedül vezethette kapura már a második percben.

Ezzel kezdetét vette egy rendkívül izgalmas bokszmeccs két olyan csapat között, amelyik elég jól tisztában volt az ellenfél gyengéivel és a sajátjaival is, valamint nem volt hajlandó azokat elpalástolni. Így egy csodálatosan nyílt meccset kaptunk.

Brazília magasan támadta le Belgiumot, az európai csapat nem is tudott kijönni a saját harmadából Kompany és Alderweireld céltalan passzai, valamint a nem igazán letámadás-rezisztens középpálya és a jól passzoló játékosainak feltolása (Hazard, De Bruyne) miatt. A visszaszerzett labdákból főleg Marcelo oldalán támadtak a brazilok, jobboldalon Fagner maradt Hazard-dal, míg Lukaku őrzése Mirandára hárult.

A jobbszárnyon a brazilok a védekező középpályásaikkal (Fernandinho-Paulinho) próbáltak létszámfölényt létrehozni, ezzel viszont nemcsak felvállalták, hanem egyenesen elősegítették az életveszélyes belga kontrákat. Az ötödik percben Meunier pontosabb fejese akár már gólhelyzethez vezetett volna, de mégis a brazilok szerezték meg majdnem a vezetést: egy szögletből Thiago Silva Miranda csúsztatása után suta mozdulattal a kapufára „mentett”. Azzal, hogy Miranda felment a szöglethez, Fernandinho maradt Lukakura, és a belga csúnyán lefutotta, Hazard lövését viszont blokkolták, míg Chadli ismétlése kaput tévesztett. Paulinho két elég komoly lehetősége volt a brazil válasz, az elsőt Jesus brusztolta ki, a másiknál az ötösön üresen belsőzhetett volna, de csizmaszárral eltörte a labdát.

A belgák vezetése egy remek bal oldali akció után (Chadli – Lukaku passzai után De Bruyne zseniális labdával találta meg Fellainit, akinek a gyenge lövésébe beleértek), végül szögletből jött: Jesus és Fernandinho hozták össze az öngólt.

Innentől kezdve még extrémebb lett a meccs képe, hiszen a brazilok óriási energiákkal támadtak, míg Belgium még visszább állt, és érthetően a kontrákra rendezkedett be. Szétszakadt a pálya, pedig még csak 22 perce ment a meccs: Kevin De Bruyne Kompany tisztázása után három a háromban vihette félpályányi területen.

Courtois nagy védései után Hazard percei következtek: előbb volt egy fantasztikus labdalevétel Fagner ellen, majd bemutatott egy csodálatos megkerülős cselt Fernandinhóval szemben, hogy aztán zseniális labdát adjon De Bruynének. A Chelsea sztárja félelmetes űrfocit mutatott be:

12 cselkísérletéből 11 sikeres volt, a támadóharmadban 10/10.

Félóra elteltével 8-5 volt a kapura lövések aránya, de a helyzetek alapján (a várható gólok tekintetében a brazilok már majdnem egynél jártak, Belgium még félnél sem) akár a brazil vezetés is megérdemelt lett volna. Ehhez képest egy brazil szöglet után Lukaku ismét főszerepet vállalt egy kontrában és De Bruyne (ő volt a sorfal a szögletnél) óriási sprintet követően, Marcelo mellett ellőve a labdát megduplázta csapata előnyét.

Talán ez a gól példázta legjobb Martínez csapatának sokszínűségét és erejét, főleg a Marc Wilmots-féle Belgiumhoz képest: a csapat három legnagyobb sztárja teljesen szokatlan szerepben tündökölt.

  • A befejező csatár Lukaku vezette a kontrát,
  • a korábban Wilmots alatt minden labdát elkérő Hazard másodhegedűsként átengedte robosztus csapattársának a kormányt,
  • míg de Bruyne a szöglet után végigsprintelte a pályát.

A táncrend azonban ezután sem változott, és a játék már-már lüktetővé vált: Brazília ment előre, Courtois egy öngóltól és később egy Coutinho-bombától mentette meg csapatát, majd De Bruyne előbb kontrából, majd szabadrúgásból veszélyeztetett, míg Hazard továbbra is tarthatatlan, Lukaku pedig ellenállhatatlan volt.

A szünetben érthető okokból Tite változtatott, és átállt 4-4-2-re. Gabriel Jesus került Willian helyére a jobbszélen, a becserélt Firmino középen kapott lehetőséget, míg Neymar kicsit beljebb jött. Martíneznek esze ágában se volt változtatnia, és a meccs képe sem módosult: Belgium Lukaku révén kontrázott, míg Jesus a jobboldalon alakított ki veszélyes szituációkat Firmino visszatámadásai után.

A City-csatár Vertonghennek adott szemtelen köténye után, Kompany rendkívül ügyetlen becsúszásával majdnem tizenegyest okozott, ám a visszanézés ellenére sem ítélték szabálytalannak a megmozdulást. Az, hogy a belga kontrák nem sikerültek, Joao Miranda zseniális második félidei játékának is köszönhető: az Inter középső védője már-már a kilencvenes évek nagy olasz védőit idéző módon szerelte többször egy az egyben Lukakut. Miranda az első félidőben ötből négy párbajt nyert meg, a másodikban viszont tizenötből tizenkettőt – elképesztő hatékonyság.

Mivel Lukakut kikapcsolták, Belgium ekkor már csak a végig remekül játszó Hazardban és Fellaini fejjátékában bízhatott: a United középpályása 30 párharcából 20-at a második játékrészre tartogatott, míg a Chelsea zsenije 28-ból 17-et abszolvált a második félidőben.

Az, hogy mindketten több mint a kétharmadát megnyerték ezeknek a párharcoknak, óriási segítség volt az ekkor már csak védekező és a labdát kirugdosó Belgiumnak. Hazard 61. perces sistergős bombája vízválasztó volt:

ez volt ugyanis Belgium utolsó lövése a mérkőzésen.

Douglas Costa behozatalával (Jesus helyére jött) Brazília az utolsó félórában 12-0-val hozta le a kapura lövéseket, amiből négy-négy ment kapura és mellé, a maradék négy pedig elakadt a blokkokban. Tite még imádott Paulinhóját is beáldozta, és ez a húzása annyira bejött, hogy a becserélt Renato Augusto amolyan klasszikus „paulinhós” góllal szépített. Pedig nem mondhatjuk, hogy egyrészt erre nem lehetett felkészülni (lásd Coutinho gólpasszát Paulinhónak a szerbek ellen), másrészt egy percen belül másodjára adták el ugyanazt a figurát. Az elsőt még kivágták a belga védők,

de mivel Fellaini továbbra sem támadta elég agresszívan Coutinhót, és a védelem is megnyílt, Augusto remek fejesével 2-1-re feljött Brazília.

A mikrofonfejű középpályás később ismét mozizott egyet a Barca-játékos ellen, Chadli ismét lemaradt, így Augusto hőssé válva nem sokkal később már ki is egyenlíthetett volna, ha a tizenhatos középéről leadott jól helyezett bombája nem kerüli el centikkel Courtois kapuját. Chadlit nem sokkal később ápolni kellett, majd Vermaelen váltotta – ő középre, Vertonghen balhátvédbe került. Az ivószünet után Coutinhón volt a sor, hogy ordító ziccert hagyjon ki, Neymar remek visszagurítása után.

Talán mondanunk sem kell, de Hazardnak még a nyolcvanadik percben is volt ereje-energiája egy kontrára, úgy jó 15 métert vert Marcelóra. Csak félve említjük, hogy a Chelsea zsenije a 85.-ben Fernandinhót alázta meg egy csellel, aki csak sárga lap árán tudta megállítani.

A végére a meccsen csak három sikeres cselt bemutató, ám hét kulcspasszot összehozó Neymar is odatette magát, egy-két büntetőért való siránkozás után a 93.percben remekül csavart a hosszúra, Courtois azonban kilencedik védését is bemutatta, így Belgium megőrizte a 2-1-et és története során másodszor bejutott az elődöntőbe – 1986-ban jártak ilyen magasságban először.

Kazany pedig Németország és Argentína után Brazíliát is elnyelte, Neymar pedig talán a vébé antihőseként fejezte be a tornát.

Roberto Martínez csapata minden dicséretet megérdemel, mivel a mester remek taktikával lepte meg Brazíliát, annak ellenére, hogy Martíneznek nem a kontrajáték a stílusa. A sikerhez nagyban hozzájárult Courtois földöntúli teljesítménye, Alderweireld tíz és Kompany hét tisztázása, Meunier négy (Neymar gyenge napjában nagy érdemei voltak) és Jan Vertonghen három remek szerelése is.

Witsel egész meccsen biztos pont volt, 92 százalékkal passzolt és csak egy labdát adott el nulla elkövetett és négy elszenvedett fault mellett. Fellaini állandó célpontja volt a felívelt labdáknak, emellett tízszer vissza is szerezte azt. Chadli amíg bírta erővel, addig remekül segített be középre és a szélen is támogatta a kontrákat. De Bruyne zseniális gólja mellett hét kulcspasszt osztott ki, Hazard-al ugyanennyiszer szabálytalankodtak, míg a jobbra kitolt középcsatár Lukaku nyolc sikeres cselt hajtott végre.

A legfélelmetesebb ebben a remekül megvalósított belga taktikában az, hogy a brazil siker számtalanszor is csak egy hajszálon múlt. Huszonhét lövésükből kilenc találta el a belga kaput, úgy hogy a második félidőben 17-1 volt a lövések aránya:

Az, hogy ennyiből csak egy gól születik, csak az esetek tíz százalékában fordul elő, míg ilyen játék mellett Belgium sikerére nagyjából négy százalék esély volt az egyik legjobb statisztikai modell szerint.

A brazil oldalról ezt a meccset fel lehet fogni kudarcként, de a tornát és a mutatott játékot semmiképpen sem szabad: Hiszen

  • ha Casemiro egészséges, vagy ha Fernandinho – aki nem volt képes de Bruynét semlegesíteni – nem fogja ki élete egyik legrosszabb napját,
  • ha Courtois nem véd ki mindent,
  • esetleg Thiago Silva nem szabadít fel a belga ötösről abszolút gólhelyzetben (az xG szerint ez 0,62 gólt ért, Belgiumnak 0.5 jött össze egész meccsen),
  • de akár Renato Augusto tizenhatosról leadott, a kaput centikkel elkerülő lövését, Coutinho belsőzéset, vagy Firmino rövid sarkos bombáját is említhetjük pár tizenegyesgyanús helyzet mellett,

szóval sok összetevős volt ez a vereség. Nem lehet elverni a port azon a Titén, aki két éve egy romokban heverő brazil válogatottat vett át, majd varázsolt újjá, és ne feledjük:

irányításával ez a csapat 26 mérkőzéséből csak a másodikat veszítette el, tétmeccsen pedig először buktak el vele.

A minket is meglepő Roberto Martínez taktikai zsenialitásáról is korai lenne beszélni, hiszen ha egy másodpercre elvonatkoztatunk az eredménytől, és annak kialakulására gondolunk, akkor talán felmerül a kérdés: valóban zseniális az a terv, amihez négy-öt földöntúli teljesítmény (Courtois, Fellaini, Hazard, De Bruyne, Lukaku), egy nagyjából négy százalék esély, és egy óriási adag szerencse is szükséges?

Persze, a futballban és az életben az a szép, hogy lehet (ki-ki szimpátiája és meggyőződése szerint, de nem kötelező választani a lehetséges válaszok közül.

Júl. 6. Július 6. 20:00
Kazán Kazán Aréna
Negyeddöntő

Fernandinho Rosa
F. Rosa
13
Kevin De Bruyne
K. De Bruyne
31
Toby Alderweireld
T. Alderweireld
47
Thomas Meunier
T. Meunier
71
Renato Augusto
R. Augusto
76
Fernandinho Rosa
F. Rosa
85
Fágner Lemos
F. Lemos
90

Nyitókép: Fred Lee/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik