Hírek

Mbappé üde színfoltból a vb újabb csalódása lett

Az oroszországi világbajnokság a különböző csalódásokról szólt. A német és az argentin válogatott például nem csak eredményeivel, hanem a mutatott játékkal is csalódást keltett. Azonban nem kell megragadnunk általánosságoknál és nemzeteknél, nyugodtan kimondhatjuk, hogy a legnagyobb sztárok sem azt hozták, amit vártunk tőlük. Lionel Messi életében nem horgasztotta még le ennyiszer a fejét, mint most nyáron, Cristiano Ronaldo a spanyoloknak lőtt – egyébként fantasztikus! – mesterhármasa után jóformán semmit sem mutatott.

Mégis, a legnagyobb csalódást Neymar okozta. A brazil csatár 2017 nyarának slágerigazolása volt, hiszen az FC Barcelonából ő maga vásárolta ki magát, hogy a Paris Saint-Germain játékosa legyen, mivel elmondása szerint nem akart Messi árnyékában élni. Mindezek tükrében azt gondolná az ember, a világbajnokságon ellenállhatatlanul gázol majd végig a szembejövő nemzetek védelmein.

Ehelyett két lábon járó mém lett belőle.

A brazilok támadója annyit hempergett a földön, hogy különböző videókban martak bele a PSG sztárjába, de olyanok is akadtak, akik kiszámolták, mennyi időt töltött a gyepen fekve. Már az első, Svájc elleni csoportmeccen (1-1) is megtalálták emiatt Neymart, aki ennek ellenére sem változtatott: esett, kelt, akkor is rájátszott, amikor eltalálták és akkor is, ha nem.

Nem szabad azonban úgy tennünk, mintha ő lenne az egyedüli, aki színészkedik. Elég megnézni, mennyire nem a futballról szólt a nyolcaddöntő, melyen Anglia tizenegyesekkel ütötte ki Kolumbiát. Ott aztán minden volt, csak foci nem! A játékosok egymással és a bíróval pörlekedtek, lökdösődtek, birkóztak. Az eset annyira megihlette az angol sajtót, hogy saját szavuk is lett a pályára méltatlan viselkedésre: shithousery (szarháziság).

Eluralkodott a szarháziság a focivébén
Több szó esett a simliskedésről, szimulálásról, fetrengésről, mint a valódi futballról. Kár érte.

Az egyik kellemes csalódás mindezek fényében a francia válogatott támadója, Kylian Mbappé lett a vébén. A Paris Saint-Germain csatára lassan indult be, de Perunak már győztes gólt rúgott, majd eljött az ő pillanata: szinte kizárólag Antoine Griezmann és a Mbappé sebességével és technikájával ütötte ki Franciaország Argentínát.

A PSG labdarúgója megmutatta mit tud, gyors volt, magabiztos, gólveszélyes és 19 éves kora ellenére egy igazi vezér a pályán. Ronaldo, Messi és eddigre már nyugodtan kimondható, Neymar leszereplése után azt gondolta az ember, “legalább egy játékos kimagaslik a mezőnyből“. Merthogy az olyan sztárok sem brillíroztak, mint a dánok világklasszis irányítója, Christian Eriksen, vagy a belgák játékosa, Kevin De Bruyne – igaz, utóbbi aztán szabad szerepkörben épp a brazilok ellen lubickolt.

Így volt ez egészen addig, amíg Franciaország pályára nem lépett Uruguay ellen. Kylian Mbappé ne szépítsük, Neymar nyomdokaiba lépett és Jászai Mari-díjas alakítást nyújtott a 69. percben.

Eddigre már 2-0-ra vezetett az európai csapat, a franciák támadója pedig egy mutatós passz után a jobbról kocogott középre. A mozgását követő Cristian Rodriguez mutatta is társainak, hogy a háta mögött fog elfutni az ellenfél játékosa. Kinyújtott kezébe azonban belement Mbappé, majd hatalmas hempergésbe kezdett.

Uruguay játékosai eleve feszültek voltak, amiért nem tudtak mit kezdeni a franciákkal és nem vitás, hogy a PSG csatárát egyetlen cél vezérelte: úgy felhergelni a dél-amerikai csapat tagjait, hogy kiállítsanak közülük valakit. Diego Godín ott is termett a hasát markolászó támadónál és sűrű ordítozás közepette megpróbálta felrángatni. Óriási dulakodás kezdődött, az eset végén Ramirez és Mbappé is besárgult – noha Uruguaytól csak Godín érdemelt volna lapot – a mérkőzés pedig ment tovább.

Ezek után azonban elárasztotta az internetet a francia csatárt becsmérlő bejegyzések és videók száma. Pedig Mbappé láthatta, mit művelt tulajdon klubtársával, Neymarral a közvélemény, már a kezdetek kezdetén, amikor még csak azért került földre sokszor, mert valóban szabálytalankodtak ellene. Mégis úgy döntött, hogy “beáll a sorba” és minden eszközt bevet a siker érdekében.

Így lett végül Mbappéból egy szimpatikus fiatal sztárból csak egy a sok sztár közül.

Kiemelt fotó: Amin Mohammad Jamali/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik