Hírek

Terápiával ért fel az angol kapitánynak a megnyert büntetőpárbaj

Gareth Southgate, egész Anglia veled van. Ó, Köpke kivédte” – hangzott az 1996-os Európa-bajnokság elődöntőjének közvetítésében, amikor a hazai csapat védőjének lövését a német kapus hárította a hatodik párban.

A következő német rúgó, Andreas Möller aztán esélyt sem adott az angol kapusnak, David Seamannek, és ezzel véget is vetett az álmoknak, az angol válogatott harminc évvel a hazai pályán megnyert világbajnoki cím után nem tudott Eb-döntőt játszani a Wembley-ben.

Anglia legendásan nagy lúzernek számított eddig, ha egy nagy tornán tizenegyesrúgásokra került sor. 1990-ben a németek elleni elődöntőt, 1998-ban az argentinok elleni nyolcaddöntőt, 2006-ban a portugálok elleni negyeddöntőt vesztette el az angol válogatott büntetőkkel, ráadásul az Eb-ken sem sokkal jobb az arány, ott a négy kísérletből mindössze egyszer, a spanyolok elleni 1996-os negyeddöntőben sikerült ügyesebbnek és higgadtabbnak lenni az ellenfélnél.

A mostani tornán az a Southgate az angolok kapitánya, aki 1996-ban hibázott, és a vébé előtt akkori csapattársa, a jelenleg szakkommentátorként dolgozó Alan Shearer azt írta a Sun nevű bulvárlapban vezetett blogjában, hogy biztos benne, Southgate alaposan felkészíti csapatát a büntetőkre.

“Gareth egy erős karakter, nagyon lelkiismeretes és igazi profi. Ért a játékosok nyelvén, őszinte, nagyon keményen dolgozik és mellé filozofikus alkat. Vezérnek számított játékosként, de csak ritkán emelte fel a hangját, olyankor viszont oda kellett figyelni rá”

– jellemezte őt Shearer.

Aki azt is elárulta, hogy amikor készített egy dokumentumfilmet az 1996-os Eb-ről, Southgate visszautasította a szereplést. “Azt mondta nekem, ‘csak egy dolog miatt lehetek érdekes, de arról nem akarok beszélni’. Ez egy érzékeny terület a számára és még jó ideig az is marad, de biztos, hogy mindent el fog követni, hogy a játékosaival nem történjen hasonló” – jósolta Shearer és igaza is lett.

Bár Kolumbia ellen a harmadik párban Jordan Henderson hibázott, Anglia végül sikeresen vette az akadályt, mert a dél-amerikaiak negyedik és ötödik lövője, Mateus Uribe és Carlos Bacca kihagyta a tizenegyesét.

Southgate számára egyfajta terápiával érhetett fel a mostani továbbjutás, ahogyan korábbi csapattársa, Stuart Pearce is megnyugtatta némileg a lelkét, amikor az 1990-es, elődöntőben kihagyott büntetője után

1996-ban a spanyolok elleni negyeddöntőben és a németek elleni elődöntőben is odaállt, és mindkétszer belőtte.

A gólöröm, ahogy kétszer is dagadó erekkel üvöltötte, hogy ‘Come on!’, abban minden benne volt. Biztosak vagyunk benne, ha lehetett volna, kedd este Southgate is odaállt volna, hogy lerakja a vállát 22 éve szaggató mázsás terheket.

Játékosai azért így is tettek róla, hogy a Southgate név már ne egy elvesztett tizenegyespárbaj szinonimája legyen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik