Hírek

Így nyírta ki önmagát Japán az utolsó percben

Ahogy arról beszámoltunk, Belgium nagyot hajrázva, 0-2-ről felállva kiütötte Japánt a világbajnokság nyolcaddöntőjében.

A vébé legfurább góljával indult be a hatalmas fordítást bemutató Belgium
Kétgólos hátrányban jöttek rá a belgák, hogy erőltetniük kell a fejjátékot a japán kapu előtt. Már úgy nézett ki, hosszabbítás lesz, de egy japán szöglet után jött egy gyilkos belga kontra.

Hazard és társai egy 94. percben vezetett kontrából szerezték a győztes gólt. Japán a tankönyvi példáját mutatta be annak, hogyan lehet kinyírni saját magunkat.

A gól anatómiája

A fantasztikusan játszó Japán a második félidő elején két kontrából – mi szóltunk – nagyon meglepte Belgiumot, és kétgólos előnyre tett szert. Roberto Martínez még a Fellaini-bombát (értsd: Marouane Fellainit is be kellett cserélnie) is bedobta, de a robbanás csak a 2-2-re volt elég – egészen a 94. perc legvégéig, amikor is Japán egy utolsó szöglethez hét darab emberrel ment oda.

A nagyobbik baj az volt, hogy négyen is a rövidet támadták, csak Inui maradt a kipattanón. Honda szöglete azonban túl erős volt, és mélyen jött be, az ötösnél a kapu közepével egyvonalban le is szedte Thibaut Courtois. A kigurításával hat japánt átpasszoló kapus a sprintelő Kevin de Bruynét találta meg, akiről egy pillanatra elfeledkezett Hasebe. Öt belga maradt hátul, de öten mentek, a négy japán ellen.

Eden Hazard szélre indulásával a hátul maradt, a kontra megakadályozásáért felelős Hasebe komoly gondba került, hiszen egyszerre kellett volna a lendületből érkező de Bruynét és a balra induló Hazard-t is figyelnie. Hasebe Hazard-ral ment, így óriási üres terület nyílt meg de Bruyne előtt, és már öt a három ellen mehettek a belgák.

Chadli óriási sprintbe kezdett és Inui nagyon lemaradt, míg Kagawa Shinji érthetetlen okból nem a szélen felfutó Meuniert követte, hanem esélytelenül de Bruyne megállítására vállalkozott.

Romelu Lukaku ismét zseniálisan mozgott be az üres területre, Nagatomónak nem volt választása, követnie kellett.

Mivel Kagawa elszállt, így Meunier teljesen üresen kaphatta a labdát de Bruynétől. A túloldalon Chadli és Hazard kettő az egyben várta a lapos beadást. Lukaku is megjátszható volt, és sokan úgy gondolták, hogy rá jön ki a figura. A Manchester United sztárja azonban még egy hihetetlen átlépős cselt is meg mert kockáztatni, így Chadlinak csak az üres kapuba kellett bepofoznia a labdát.

Látják, ilyen egyszerű játék ez a foci.

Eredmény – nyolcaddöntő:

Belgium – Japán 3-2 (0-0)
Rosztov, 41 466 néző
v.: Diedhiou (szenegáli)
Belgium: Courtois – Alderweireld, Kompany, Vertonghen – Meunier, De Bruyne, Witsel, Carrasco (Chadli, 65.) – Mertens (Fellaini, 65.), Lukaku, E. Hazard.
Japán: Kavasima – Szakai, Josida, Sodzsi, Nagatomo – Haszebe, Sibaszaki (Honda, 81.) – Haragucsi (Jamagucsi, 81.), Kagava, Inui – Oszako.
gól: Vertonghen (69.), Fellaini (74.), Chadli (90+4.), illetve Haragucsi (48.), Inui (52.)
sárga lap: Sibaszaki (40.)

Nyitókép: Jean Catuffe/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik