Hírek

52 éve nem született ilyen hősköltemény a vébéken

Felejthető első félidő után óriási második játékrészt produkált Belgium és Japán az oroszországi focivébé hatodik nyolcaddöntőjében.

A vébé legfurább góljával indult be a hatalmas fordítást bemutató Belgium
Kétgólos hátrányban jöttek rá a belgák, hogy erőltetniük kell a fejjátékot a japán kapu előtt. Már úgy nézett ki, hosszabbítás lesz, de egy japán szöglet után jött egy gyilkos belga kontra.

Előzetesen kevesen gondolták volna, hogy az 52. percben két góllal áll majd jobban Japán, és akkor arra sem fogadtak volna sokan, hogy a hátralévő időben a belgák fordítanak. Pedig ez történt, és 1966 óta nem volt olyan, hogy egy csapat az egyenes kieséses szakaszban a rendes játékidőben nyerni tudjon kétgólos hátrányból.

Akkor a korábban az olaszokat hazaküldő Észak-Korea a 25. percben már 3-0-ra vezetett Portugália ellen, ám a legendás Eusébio óriási feltámadást vezényelt, egymaga négyszer volt eredményes, így a portugálok végül 5-3-ra megnyerték a negyeddöntőt.

Hasonlóan nagy fordítást mutattak be a németek, akik 1970-ben 0-2-ről verték az angolokat a legjobb nyolc között, de akkor Gerd Müller a hosszabbításban szerezte meg a mindent eldöntő találatot.

A belgák önbizalmat meríthetnek a győzelemből, és ez kell is nekik, mert a nyolc között Brazília vár rájuk.

A két csapat 2002-ben egy körrel korábban találkozott, akkor a belgák nagyon megszorongatták a brazilokat, akik végül két zseni, Rivaldo és Ronaldo góljaival mentek tovább – és végül sem álltak a végső győzelemig.

A belgák pedig azóta is emlegetik, mi lett volna, ha Marc Wilmots szabályosnak tűnő fejesgólját 0-0-nál megadja a bíró.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik