Hírek

Videobíró nélkül is lehet tizenegyesrekordot dönteni

A 2018-as világbajnokság az első olyan torna, ahol alkalmazzák a videobírót. Ez rengeteg vitát szült a rajongók és a szakértők között egyaránt: vannak, akik üdvözlik az újítást, mások átkozzák. Az igazság valahol félúton lehet, de az biztos, hogy a játékvezetőknek is rengeteget kell még fejlődniük a használatában.

Ideje tisztázni egy csomó fontos dolgot a videobíróról!
Az iráni-portugál meccsen bebizonyosodott, a VAR sem segítség, ha egy bíró ostoba módon alkalmazza a szabályt.

Egy dolog azonban biztos: az idei vébén már a 34. meccsen csúcsbeállítás történt, eddigre ugyanis 18 tizenegyest ítéltek meg, amelyre csak a 2002-es tornán akadt példa, azután pedig öt további büntetőt ítéltek a bírók a vasárnapi játéknapig.

Vb-történelmet írt a videóbíró
Az A csoport semmiről sem döntő utolsó mérkőzése, a  Szaúd-Arábia-Egyiptom találkozó (2-1) mégis bevonul a futball históriás könyvébe.

A nyolcaddöntők második napján pedig szép számmal akadtak tizenegyesek, hiszen az Oroszország-Spanyolország, valamint a Horvátország-Dánia párharc is tizenegyesekkel dőlt el – sőt, utóbbin a hosszabbításban is akadt egy büntető. Utoljára az 1986-os tornán fordult elő, hogy egy nap alatt kétszer is párbajjal döntsenek a továbbjutásról, akkor a franciák kiejtették Brazíliát, az NSZK pedig a házigazda mexikói csapatot.

Amennyiben hétfőn is a végsőkig elhúzódna mindkét párharc, újabb csúcsot dönthetne az oroszországi torna: ez lenne az első, amelyen két napon is mindkét párharc tizenegyesekkel dőlne el. És még csak videobíró sem kell hozzá.

Kiemelt fotó: Francois Nel/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik