Élő Közvetítés

Horvátország megcsinálta, összejött az álomelődöntő Anglia ellen

Az első félidőben rögtön a kezdés után nagy iramú, lüktető volt a játék, amelyben a horvátok kezdeményeztek, míg az oroszok pár húzásból igyekeztek gyors kontrát vezetni. A házigazdák a korábbi mérkőzéseikhez hasonlóan mezőnyben ezúttal is rengeteget dolgoztak, viszont most – ellentétben az Uruguay és a Spanyolország elleni találkozóval – a papíron sokkal erősebb rivális ellen is támadó szellemben kezdtek.

Az intenzív letámadó felfogásnak, valamint a vállalkozó kedvnek volt köszönhető, hogy Cserisev találatával vezetéshez jutottak az oroszok. A horvátokat megzavarta, hogy mezőnyfölényük ellenére hátrányba kerültek. Két védőjük kapott sárga lapot, pedig nyolc olyan játékosuk volt, akit sárga lapok miatti eltiltás fenyegetett a találkozó előtt.

A horvátok azonban így is nyugodtan mehettek pihenőre: Mandzukic helyzetfelismerése és Kramaric helyezkedése egyenlítést ért még a szünet előtt.

A második játékrész elején lassabb volt az iram, de a sportszerű játék, a magas színvonal és a horvát mezőnyfölény továbbra is megmaradt. Az oroszok ekkor behúzódtak a térfelükre, az ellenfélnek így több lehetősége és helyzete adódott, a legnagyobb a 60. percben, amikor Perisic 8 méterről a kapufát találta el, majd a labda elgurult keresztben a gólvonal előtt. A 75. perc után az oroszok tízperces rohamra indultak, amelyben ismét nyílt volt a játék, de utána megint beszorultak. Viszont megőrizték a kapujukat az újabb góltól, és jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás első félidejében a horvátok megszerezték a vezetést. Az együttes mezőnyfölényben játszott ugyan, de helyzetet nem tudott kialakítani, találatát szöglet előzte meg. A hátrányban lévő házigazda azonban meg tudott újulni, és egy szabadrúgás utáni fejessel egyenlített.

A nyolcaddöntőben az oroszok és a horvátok is 1-1-re végeztek, és miután a ráadásban sem bírtak riválisaikkal, végül a tizenegyespárbaj hozta meg a döntést. Ezúttal is ez döntött, a horvátok javára.

Eredmény – vb-negyeddöntő

Horvátország-Oroszország 2-2 (1-1, 1-1, 2-1), tizenegyesekkel: 4-3
Szocsi, 44 287 néző, v.: Sandro Ricci (brazil)

Horvátország: Danijel Subasic – Sime Vrsaljko (Vedran Corluka, 97.), Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinic (Josip Pivaric, 74.) – Ivan Rakitic, Luka Modric – Ante Rebic, Andrej Kramaric (Mateo Kovacic, 88.), Ivan Perisic (Marcelo Brozovic, 63.) – Mario Mandzukic

Oroszország: Igor Akinfejev – Mario Fernandes, Ilja Kutepov, Szergej Ignasevics, Fjodor Kudrjasov – Alekszandr Szamedov (Alekszandr Erohin, 54.), Roman Zobnyin, Daler Kuzjajev, Gyenyisz Cserisev (Fjodor Szmolov, 67.) – Artyom Dzjuba (Jurij Gazinszkij, 79.), Alekszandr Golovin (Alan Dzagojev, 102.)

gólszerzők: Kramaric (39.), Vida (101.), illetve Cserisev (31.), Fernandes (115.)
sárga lap: Lovren (35.), Strinic (38.), Vida (103.), Pivaric (112.) illetve Gazinszkij (109.)

Az elődöntő párosításai tehát a következőek: Franciaorsz-Belgium (július 10.), illetve Horvátország-Anglia (július 11.).

15 perc van hátra?

Egyelőre úgy néz ki, hosszabbítás lesz, a horvátok nem bírnak a hátul jól záró oroszokkal. Folyamatosan támadnak, de nem, nem és nem jön össze a gól.

Egyértelmű horvát-fölény

Az oroszok a labdát is alig tudják megtartani, a kontráik pedig nem annyira veszélyesek, mint az első félidőben. Közben a horvátoktól is hiányzik a plusz, Oroszország ahogy a nyolcaddöntőben, úgy most is nagyon szépen tömörül a tizenhatos elé.

Nagyon bekezdtek a horvátok

A horvát válogatott nagyon nyom, nagy tempóban kezdték a második játékrészt. Oroszország még nem nagyon volt a másik térfélen, úgy látszik, a szünet a horvátokkal tett jót.

Huh, szusszanjunk

Óriási tempóban játszanak a felek, a vb egyik legjobb meccsét játszuk, noha igazából két igazán nagy megmozdulást (a két gólt) tudjuk csupán feljegyezni. A 15 perces szünetre mindenkinek szüksége lehet, de nem megyünk messze, a második 45 percben is hasonló játékra számíthatunk.

Azért most már lehetne egy helyzet is

Eddig végig arról írtunk, milyen jó a meccs, és ez nem változott, ám hiányoznak a helyzetek. Egyik csapat sem tudott még eljutni a kapuig úgy igazán, hogy abból bármilyen veszély kerekedjen.

Aki nem nézi a meccset

ha van rá lehetősége, kapcsolja be a tévét, megéri. Nincsenek még nagy helyzetek, de nagyon parázs a hangulat, rendkívül jó focit látunk.

Valahogy így

Ahogy ez a Twitter-felhasználó írja: csak 15 perc ment el a meccsből, és már több akció volt, mint az angol-svéd meccsen.

Egy perc nyugalom nincs

Horvátország kezdi dominálni a meccset, a játék inkább az orosz térfélen tart, a bátor orosz kezdés lehet, hogy csak eddig tartott.

Lüktet a meccs

A kezdeti sokkot kiheverte Horvátország és már Mandzukicék is veszélyeztettek, Akinfejevnek kellett a helyén lennie. Eddig döbbenetesen élvezetes a mérkőzés.

Meglepően jó a tempó

Az oroszok valósággal nekiestek a horvátoknak, agresszívak, bátrak a házigazdák.

Kezdünk

A horvátok kezdik a meccset.

Mezek

Az oroszok pirosban, Horvátország feketében lép pályára.

Kis érdekességként 2.0

Az orosz válogatott jelenlegi nevén az idei vébéig nem jutott túl még a csoportkörön sem. Szovjetunióként 1966-ban, Angliában meneteltek egészen a negyedik helyig.

Kis érdekességként

A független Horvátország története során egyszer, 1998-ban, Franciaországban járt világbajnoki elődöntőben. Akkor végül ott kikaptak, ám a bronzmeccset behúzták Davor Sukerék.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik