Korábban a témában:

Németország utoljára az 1986-os vébén vesztett pontot a nyitómeccsén. Akkor csak egyet Uruguay ellen, most hármat is Mexikóval szemben. A Németország-Mexikó 0-1-es végeredmény rávilágított, öregurasan, ötlettelenül futballoztak Joachim Löw tanítványai, akik ugyan többet birtokolták a labdát, több kapura lövésük volt, de tervszerű támadásvezetésből kialakított nagy helyzetet nem láttunk tőlük.

Mexikó azonban igazolta előzetes formáját, 18 csoportmeccséből csak kettőt bukott el és az utolsó hét meccséből immár öt alkalommal nem kapott gólt.

Mexikó 33 év után győzte le Németországot, ezért is nagyobb az öröm az átlagnál.

Eredmény – 1. forduló, F-csoport

Németország – Mexikó 0-1
Moszkva, Luzsnyiki Stadion. Vezeti: Fagani (iráni)

Németország: Neuer – Kimmich, J. Boateng, Hummels, Plattenhardt (Gomez 80.) – Khedira (Reus 60.), Kroos – Müller, Özil, Draxler – Werner (Brandt 87.)
Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Mexikó: Ochoa – H. Moreno, H. Ayala, Gallardo, Salcedo – H. Herrera, Guardado (Marquez 74.), Layún – Lozano (Jimenez 66.), Vela (Álvarez 59.), J. Hernández
Szövetségi kapitány: Juan Carlos Osorio

Gólszerző: Lozano (35.perc)

Sárga lap: Héctor Moreno (39. perc), Herrera (90.)illetve Thomas Müller (84.), Mats Hummels (85. perc)

Piros lap:

Kiemelt fotó: Alexander Hassenstein/Getty Images

Élő hírfolyam

18:22

Szinte hihetetlen, de a német jobbhátvéd, Kimmich középről ollózza kapura a belső védő Boateng beadását – alig fölé. Úgy látszik a védők megunták a támadók töketlenségét.

Németország is frissít

Löw egyből reagál, a visszább húzódó mexikóiak középpályájától már nem tart úgy látszik, ezért Khedirát lehozza, Marco Reust küldi be helyette, aki szélső.

Csere

Cserél Mexikó, a jól játszó Vela helyére egy inkább védőt hoz be a kapitány.

Helyzet itt, helyzet ott

Egy kontra végén óriási helyzetet hagy ki Mexikó, Vela véti el Henandez centerezését. A túloldalon is helyzet, Werne lövését bravúrral védi Ochoa, de akár be is engedhette volna, mert a játékvezető lest ítél.

Felpörgött a meccs egy pillanat alatt

Előbb egy mexikói helyzet, majd egy német. Velát pedig cserével bünteti Juan Carlos Osorio, miután rossz ütemben passzolt az előző mexikói helyzetnél. Ez egyben azt is jelenti, Mexikó cserélt előbb, Jogi Löw csak ezután döntött úgy, hogy végre beküldi Marco Reust.

Passzolgatás folyik német részről

Az első 6-10 perc azt sejteti, lassul az iram. Mexikó átengedi a területet, vár a kontrára, de a németek a helyzetek számát nem, de a passzokét növelni tudják. Egy ilyen sok passzos, különösebb tudatos támadásvezetési nélküli lassított felvétel végén Kimmich emel fölé.

Salcedo nem Salcido

A mexikóiak középhátvédjét, Carlos Salcedót csak egy betű választja Carlos Salcidótól, aki az előző három vébén is ott volt a mexikói csapatban, csak éppen balhátvédként. Először azt hittem, még mindig az örökifjú Salcidót láthatjuk, csak behúzódott középre, de nem, a két játékos között van tizenhárom év és kb. ugyanannyi centi. Mindezt volt időm leírni, mert a második félidőben eddig mindkét csapat sokkal óvatosabban játszik.

Hol van a főszurkoló?

Orbán Viktor futballszeretetével talán csak Angela Merkel rajongása vetekszik, a német kancellár rendre megjelenik a német válogatott fontos meccsein. A vb-t megelőző hetekben sokat lamentáltak azon a német lapok, hogy Merkelnek el kellene-e utaznia Oroszországba vagy sem, tekintve, hogy Vlagyimir Putyin – és autokrata rendszere – finoman szólva sem örvend nagy népszerűségnek diplomáciai körökben.

A Morgenpost meg is szavaztatta erről az olvasókat, akiknek a 44 százaléka azt mondta, hogy ne utazzon, 39 százaléka pedig azt, hogy igen. Merkelt egyelőre nem láttuk, pedig nagyon lelkesen tud drukkolni, ahogy az alábbi, 2014-es képen is látszik. Távolmaradását az is indokolhatja, hogy a bevándorlók helyzetének megoldása miatt belpolitikai válság kezd kialakulni Németországban.

Marcus Brandt/dpa

Löw egyelőre bízik a kezdőcsapatában

Meglepő módon nincs csere – igaz, az első félidőben látott német csapatot egy cserével nem is lehetett volna feljavítani, valószínűleg egy alapos fejmosást kapott mindenki, és talán most majd azt játsszák, amit az edzőjük kért tőlük. Mert ha valami biztos, Löw nem azt kérte tőlük, hogy okozzanak csalódást az első félidőben.

18:03

Míg a németek az utolsó hat meccsükből egyet nyertek meg, addig a mexikói válogatott hatból négyen nem kapott gólt. Ha most is jól zár a védelem, és eközben folytatják az első félidőben megkezdett tudatos támadásvezetéseiket, egyre érettebbé válik a meglepetés. Plattenhardt teszteli e gondolatmenet közben Ochoa éberségét, sikertelenül.

Cserél a német kapitány a szünetben?

Vagy inkább nem is ez a kérdés, hanem hogy kit hoz le? Hiszen jelölt van bőven: Özilt alig látni, Draxler is halovány nagyon, de még egyéb játékosok is szóba jöhetnek. És hogy ki jön be? Reus a legnagyobb név a padon, de Gomez vagy a fiatal Julian Brandt is bejöhet. Sőt, Löw húzhat egy meglepőbbet is, és mondjuk egy védekezőbb típusú játékossal stabilizálja a németek játékát, hiszen a mexikói kontrák jelentették a legnagyobb problémát.

Szünetben

Joachim Löwnek lehet, az öltöző felé ballagva megfordult a fejében, jó ötlet volt-e otthon hagynia Leroy Sanét, aki a Manchester Cityben bomba formában futballozott egész évben. Állítólag az a német kapitány meglátása, hogy nem illeszkedik a csapatba. Sané még csak 22 éves, lesz ideje illeszkednie.

Szünetben

Piszkosul jó meccs, amelyben a német válogatott kissé öregurasan szervezgeti támadásait, vagy legalábbis nem elég gyorsan ahhoz, hogy tiszta helyzeteket alakítsanak ki. Ehhez képest Juan Carlos Osorio úgy szervezte meg csapata játékát, hogy a megszerzett labdákkal többnyire a német védelem jobb oldalán, a sokat felfutó Kimmich üresen maradó helyén szöktetik Lozanót. A PSV szélsője gyorsaságával eddig nem tudnak mit kezdeni, minden bizonnyal Löw edzőnek ezen a téren változtatnia kell. Az a baj, hogy nagyon nincs kit: Lahm a jobb védő poszton hiányzik nekik, mint a magyar válogatottnak Gera Zoltán középről.

Őrült jó félidő volt ez, sőt, jó a vébé is!

Elsősorban Mexikónak köszönhetően, de a németek is próbáltak menni előre, egyelőre kevés sikerrel. Igazából az egész csoportkörre jellemző eddig, hogy jók a meccsek, a csapatok támadni akarnak és mernek is. A feketeleves majd az egyenes kieséses meccseknél jön el, ahogy ez volt négy éve is. De ne szaladjunk előre, élvezzük a csoportkört!

17:45

Guardado passzol az eddig remekül futballozó Velához aki nem sokkal lő fölé. Ez a vége, az első félidő meglepetés. Lozano, a PSV Eindhoven támadója megadta az alaphangját a 2. félidőnek. Pihi!

Újabb német helyzetecske

Boateng asszisztjából ezúttal Müller feje felett száll el a labda. A közönség közép-amerikai fele ollézik – nem ezért.

Felébredtek a németek

A gól a németeknek tett jót, kicsit felpörögtek, amit egy szabadrúgás is jelez 24 méterről. Kroos tekeri rá, de a bal felsőből kapufára tolja Ochoa, bravúr!

Korán kezdik az időhúzást a mexikóiak

Moreno meg is kapta érte a sárgáját, pedig még az első félidőnek sincs vége. Ha Mexikó ráül az eredményre, akkor nagyon megbánhatják, mert a németek már most is sokat támadnak. Igaz, muszáj is nekik.

Itt a gól mozgóképen

Hernández Lozano összjáték végén született a gól, ismét inkább a németek jobb oldaláról indulva. Mondjuk a végén Lozano beültette a hintába Özilt, mielőtt a jobb alsó sarokba lőtt. Neuer tehetelen volt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!