Élő Közvetítés

95. perces öngóllal dőlt el a Marokkó-Irán meccs a vébén

Pénteken a B csoport küzdelmei is elkezdődtek az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, méghozzá egy ínyenceknek való Marokkó-Irán összecsapással. Bár előzetesen ez akár egy érdektelen mérkőzésnek is tűnhetett, két bekkelős csapat főszereplésével, mivel Spanyolország és Portugália a négyes másik két szereplője, így ennek a két válogatottnak igazából most volt a legnagyobb sansza egy győzelemre.

Az iramra nem lehetett panasz az első félidőben, Marokkó dominált, volt is egy nagy helyzete, de Benatia lövését védeni tudta a kapus. Aztán a félidő hajrájában Irán szerezte meg majdnem a vezetést, de Azmoun hiába vihette együl a labdát a kapura, a kapusba lőtt.

A második játékrész elején már inkább egymás aprításával törődtek a csapatok. A félidő közepe fele aztán Irán kezdett el nyomni (már amennyire), de a pálya utolsó harmadában teljesen tanácstalanok voltak.

A 80. percben láthattuk a felvonás legnagyobb helyzetét, de Beiranvand kapus nagy bravúrral védeni tudott. Már azt hihettük, hogy 0-0-s döntetlen lesz a vége, amikor a 95. percben, a csereként beállt Buhadduz a saját kapujába fejelte a labdát., így Irán megnyerte a mérkőzést.

2006 óta nem volt a világbajnokságon öngól cserejátékostól, akkor a portugál Petit volt az elkövető a németek elleni mérkőzésen. Ez a mostani volt Irán történetének második világbajnoki győzelme, legutóbb 1998-ban szerezték meg a három pontot, akkor az Egyesült Államokat verték 2-1-re.

Marokkó Portugáliával, Irán Spanyolországgal játszik majd a következő fordulóban.

Eredmény – 1. forduló, B csoport

Szentpétervár, Játékvezető: Cüneyt Cakir (török)

Marokkó – Irán 0-1 (0-0)

Marokkó: Munir el-Kadzsui – Acsraf Hakimi, Mehdi Benatia, Romain Szaissz – M’bark Busszufa, Hakim Zijecs, Karim el-Ahmadi, Amine Harit (Manuel Da Costa, 82.) – Nureddine Amrabat (Szofjan Amrabat, 76.), Ajub el-Kabi (Aziz Buhadduz, 77.), Junesz Belhanda

Irán: Ali Beiranvand – Ramin Rezaeian, Rouzbeh Chesmi, Morteza Pouraligandzsi – Karim Anszarifard, Omid Ebrahimi (Pedzsman Montazeri, 79.), Ehszan Hadzsszafi, Maszoud Sodzsaei (Mehdi Taremi, 67.) – Alireza Dzsahanbakhsh (Szaman Goddosz, 84.), Szardar Azmoun, Vahid Amiri

Gólszerző: Buhadduz (95. – öngól)

Sárga lap: el-Ahmadi (34.) illetve Sodzsaei (10.), Dzsahanbakhsh (47.), Anszarifard (90+2.)

Piros lap:

Nyitókép: AFP PHOTO / Giuseppe CACACE

Döntetlen van

Tehát mindkét csapatnak ugyanakkora esélye van a győzelemre. Ehhez csak egy dolgot kell tenniük: gólt szerezni. A végén ugyanis az a csapat fog nyerni, amelyik több gólt szerez.

Vezet Irán!

Itt az újabb dráma! A 95. percben, egy középre ívelt szabadrúgást a csereként beállt Buhadduz fejelt a saját kapujába. 0-1!

Az igen!

Jegyezte meg ifj. Knézy Jenő, miután felmutatták, hogy hat perc lesz a hosszabbítás.

Óriási marokkói helyzet!

Nehezn, de feltörték az afrikaiak az ellenfél védelmét, a végén pedig Zijecs a tizenhatos vonalának magasságából, félmagasan lendítette a lábát, a laposan suhanó löketet az iráni kapus védte bravúrral. Ez már a második nagy védése volt.

Sanszosan egy agyrázkódást láttunk

Amrabat volt az, aki belement egy kemény ütközésbe, ami után ápolni kellett és elég valószínű, hogy agyrázjódást kapott. Le is kellett cserélni, a testvére érkezett a helyére.

Az a helyzet, hogy

Irán elkezdett nyomni, az utóbbi percekben már egyértelműen ők irányítják a játékot. Más kérdés, hogy a pálya utolsó harmadában zavarja őket a labda.

Jamie Lannister, te vagy az?!

Az internetezők tömegével gyártják a mémeteket Hervé Renardról, Marokkó szövetségi kapitányáról. Állítólag ő nem is Hervé Renard, hanem Jamie Lannister, a népszerű Trónok Harca sorozat egyik ikonikus alakja. Az “elmélet” szerint a tél már el is múlt, nyáron pedig brahiból elvállalta a marokkói válogatott vezetését. Mondjuk sántít a dolog, mert nem tűnik akkora hadvezérnek: eddig bevehetetlen számára az iráni vár…

Ez eddig egy jó nagy nulla

Már ami a helyzeteket illeti, mindössze Marokkónak volt ebben a negyedórában egy próbálkozása, de az is elkerülte a kaput. Szóval nulla eddig a második félidőben kaput eltaláló kísérletek száma.

Bekeményedett a mérkőzés

Ütik, rúgják, vágják egymást a játékosok. ÉS! Közben megy a vuvuzela a lelátón, pedig azt hittük, már megszabadultunk tőle 2010-ben.

Vége az első félidőnek

És hiába tartottak sokan ettől a mérkőzéstől, a 0-0-s eredmény ellenére a hajtásra nem lehet panasz. Persze vannak technikai hibák mindkét oldalon, de nem akarnak gólnélküli döntetlent a csapatok, az látszik, egy-egy nagy helyzet volt mindkét oldalon. Ha a foci pontozásos sport lenne, mint ahogy nem az, akkor Marokkó jobban állna.

Egy veszélyesebb iráni szabad

Hadzsszafi kapta meg most a lehetőséget, a kapu közepére célzott, fölé is ment a labda, de nem tűnt rossz próbálkozásnak. Bár a marokkói kapus rajta volt azért.

Mekkora védés!

A meccs helyzet meg is van! Egy ütközés után indított kontrát Marokkó, Azmoun vihette egy az egyben a kapusra a labdát, de el-Kadzsui óriásit védett, majd a kipattanóba is belekapott.

Ha értékelni kellene ezt a meccset, akkor azt mondanám,

hogy volt már jobb meccs is, de volt már rosszabb is. A kettő között van valahol, de közelebb van talán a jóhoz, mint a rosszhoz. Tehát volt már olyan közepes meccs is, amelyik ennél rosszabb volt, és még néhány jónak mondott meccsnél is jobb ez, de nagyon jónak kell lennie egy meccsnek ahhoz, hogy jobb legyen ennél.

Veszélyben a nézők

Mert az iráni Dzsahanbakhsh annyira kapu fölé bikázta a labdát szabadrúgásból. Lehet bele akart rakni egy Cristiano Ronaldo féle, lefelé csapódó szitálást. Nem sikerült.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik