Hírek

Horvátország: „Ti vagytok a mi aranyunk!”

Déli szomszédunknál gyorsan túlléptek a vb-döntőn elszenvedett vereség utáni természetes csalódottságon és szomorúságon.

Horvátország történetének legnagyobb sportsikerét érte el azzal, hogy először jutott be a világbajnokság fináléjába. Ugyen ott 4-2-es vereséget szenvedett a francia válogatottól, de ettől még déli szomszédunk felettébb büszke fiaira.

Vb-döntő: vitatott helyzetek vs. zseniális meccsterv
Egy mesterterv állomásai, avagy így győzte le Franciaország a horvátokat, és lett másodszor világbajnok.

A vásárnapi mérkőzésre az egész ország piros-fehér pepitába öltözött. Zágrábban 35 ezren nézték a meccset a Jellasics főtéren, az örömünnep pedig hajnali 4-ig tartott: a rendőrség beszámolója szerint egyetlen incidens nélkül zajlott le. De nem csak Zágrábban ujjongott a tömeg, Dubrovnikban, Splitben, Zárában, Fiumében és Eszéken is a késő éjszakába nyúlt az ünneplés.

Ilyen volt a hangulat a meccse előtt:

Majd a meccs után:

A kezdeti csalódottság és szomorúság után az emberek gyorsan ráeszméltek, hogy Horvátország a világ második legjobb labdarúgó-válogatottja. Luka Modric pedig a vb legjobb játékosának járó Aranylabdát érdemelte ki.

Büszkévé tettétek a nemzetet, veszítettetek, de bátor szívvel,  és elnyertétek a világ szívét. A fájdalom gyorsan elszáll, az emlékek és a büszkeség napjai pedig örökké élnek

– írta a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntője után, amelyben Franciaország 4-2-re nyert Horvátország ellen.

Ti vagytok a mi aranyunk

– hirdette címlapján a Vecernji List című legolvasottabb horvát napilap, és arra biztatta a játékosokat, hogy legyenek büszkék arra, amit elértek, mert ők hősök, akik egyesítették a nemzetet, még ha csak a labdarúgó-világbajnokság idejére is.

Az ünneplés hétfőn is folytatódik. A válogatott Moszkvából érkező repülőgépe 14 órakor száll le a zágrábi repülőtéren. A játékosok nyitott tetejű autóbuszon érkeznek majd a főtérre, ahol százezer ember várja őket. A városban forgalomkorlátozások is lesznek.

(Nyitókép: Fotó: Bielik István / 24.hu)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik