Hírek

Horvátországban vasárnap még a miséket is elhalasztják

Déli szomszédunk apraja, nagyja a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi, moszkvai döntőjére készül, amelyben 17 órától a horvát csapat a francia válogatottal mérkőzik meg.

A 4,5 milliós országban akkora az érdeklődés, hogy későbbre halasztják a miséket, előadásokat, bezárnak a múzeumok és több élelmiszer-kereskedelmi lánc is jelezte, hogy rövidített munkaidőben tart nyitva – írták a horvát lapok szombaton.

„Rajtunk a világ szeme” – írta a Jutarnji List című horvát napilap a címlapoldalán, majd arról is beszámolt, hogy egy tucat charterjárat indul vasárnap Zágrábból Moszkvába. A rendőrség 4600 útlevelet adott ki sürgősségi eljárásban, köztük Ante Rebic válogatott játékos édesanyjának is.

Az egész régió izgatott Horvátország döntőbe kerülése miatt – számolt be a lap, amely egy térképpel illusztrálva piros-fehér pepitába öltöztette azokat az országokat, amelyek Horvátországnak szurkolnak, köztük Magyarországot, Csehországot, Lengyelországot, Szlovákiát és a volt jugoszláv tagállamokat is Szerbia kivételével.

A szlovén vasutak azt kérte a horvát partnerétől, hogy a vasárnap délelőtt Ljubljanából Zágrábba tartó vonathoz csatoljanak plusz vagonokat, mert óriási az érdeklődés a jegyek iránt.

A 24.hu kiküldött munkatársai vasárnap kora délutántól szintén Zágrábból tudósítanak, számolnak be írásban, képben, videóban az élményeikről.

Már az ünnepséget szervezik

A horvát kormány Twitter-oldalán arra kérte a munkáltatókat, tegyék lehetővé alkalmazottaik számára, hogy részt vehessenek a horvát labdarúgó-válogatott hazatérésére rendezett ünnepségen. Százezer embert várnak hétfőn a horvát fővárosba. Több városból indulnak szurkolói buszok Zágrábba, a vasúttársaság pedig 50 százalékos kedvezmény hirdetett a retúrjegyekre.

A válogatott a repülőtérről nyitott tetejű buszon érkezik majd a Jelasics térre, Zágráb főterére, ahol együtt ünnepel a szurkolókkal. Ezt követően a válogatott játékosok és Zlatko Dalic edző hivatalosak az elnöki hivatalba, ahol Kolinda Grabar-Kitarovic államfő kitüntetésben részesíti őket.

(Nyitókép: AFP PHOTO / YURI CORTEZ)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik