Hírek

A gyávák sosem nyernek vébét

1982 óta nem nyert olyan csapat világbajnokságot, amelyik nem végzett első helyen csoportjában, de az utolsó négy tornán az elődöntőbe is csak olyan válogatottak jutottak, amelyek megnyerték az utolsó meccsüket a csoportban.

Két, az első fordulók eredményei alapján már biztos továbbjutó csapat meccsén a klasszikus eufemizmus általában az, hogy a tét a csoportelsőség. Nos, ebből a szempontból a csütörtök esti Belgium-Anglia rangadó bizonyosan különleges meccs lesz, lévén ezen a mérkőzésen konkrétan az a tét, melyik válogatott tudja megszerezni magának az elméletileg könnyebb ágat biztosító második helyet a csoportban.

Mottó: csak nehogy nyerjünk?

A dolgot az is bonyolítja, hogy amikor magyar idő szerint 20:00-kor felharsan a kezdő sípszó Kalinyingrádban, a két válogatott már tisztában lesz a H jelű csoport végeredményével és két továbbjutójával is. Így akár az a furcsa helyzet is előfordulhat, hogy a belgák és az angolok megpróbálnak maguknak ellenfelet választani a nyolcaddöntőre: Kolumbia ebből a szempontból elkerülendő ellenfélnek tűnhet, ellenben Japánnal, vagy a fizikálisan kiemelkedő, ám taktikailag kissé naivnak látszó Szenegállal.

Harry Kane
Fotó: Martin Bernetti/AFP

Ennél is nyomósabb érv azonban, hogy míg a csoport második helyezettjére egy esetlegesen sikerrel megvívott nyolcaddöntő után a Svédország-Svájc találkozó győztese várna a legjobb nyolc között, addig a csoportelső arra az ágra kerül, amelyen a negyeddöntőben a Brazília-Mexikó rangadót sikerrel megvívó válogatott jön szembe.

Adott tehát az évtizedes morális kérdés:

lehet-e, szabad-e egy torna közepén vereségre játszani szánt szándékkal az esetlegesen könnyebbnek tűnő ágra való kerülés okán, vagy mindez olyannyira ellentétes a sport szellemiségével, hogy a későbbiekben óhatatlanul megbosszulja magát?

Árnyalja a helyzetet, hogy Belgium és Anglia jelenleg azonos pontszámmal (6 pont) és azonos gólkülönbséggel (8-2) áll a G jelű négyes élén, így egy esetleges döntetlen esetén még az egymás elleni eredmény sem volna képes különbséget tenni a két válogatott között.

A FIFA szabályai értelmében ilyen helyzetekben a fair play-tabellát kell figyelembe venni a rangsorolásánál: ezen jelenleg Anglia -2 ponttal áll (ez két sárga lapos figyelmeztetést jelent), míg Belgium -3-mal, három darab figyelmeztetés okán.

Vagyis extrém esetben akár az is előfordulhat, hogy a két csapat a mérkőzés végén őrült tempóban kezdi gyűjteni a sárga lapokat, hogy ezzel vívja ki a számára kedvezőbb helyet a csoport tabelláján.

A FIFA persze jó előre figyelmeztetett: aki szánt szándékkal provokál ki sárga lapos figyelmeztetést, annak azonnali egy meccses eltiltással kell szembenéznie a mérkőzés után.

Pihenő belga sztárok – sztárokkal teli B-csapat

Hallottam, hogy egyesek szerint jobban tennénk, ha a második helyre játszanánk. De mégis, hogyan képzelik ezt kivitelezni?

– tette fel a kérdést az angolok szövetségi kapitánya, Gareth Southgate. Egyetértett vele a Manchester United belga középpályása, Marouane Fellaini is, aki úgy fogalmazott, furcsa meccs lesz az esti, „az sem kizárt, hogy egyenesen szürreális.”

Marouane Fellaini
Fotó: Elena Rusko / Sputnik / AFP

A belgák egyébként már jó előre jelezték: a tunéziaiak ellen kisebb sérülést szenvedő, a tornán eddig négy gólt szerző Romelu Lukaku és Eden Hazard is pihenőt kap a kvázi tét nélküli meccsre, de a legfrissebb híradások alapján Kevin De Bruyne, Yannick Ferreira-Carrasco, Dries Mertens és Jan Vertonghen sem lesz ott Roberto Martínez kezdőcsapatában.

Helyettük lehetőséget kaphat a tornán eddigi csak csereként bevetett Fellaini, vagy épp Moussa Dembelé, a védelembe pedig visszatér majd a csapatkapitány Vincent Kompany, aki sérülés miatt csak a portvonalon kívülről nézhette végig a belgák első két mérkőzését.

Az jelenti a nehézséget, hogy rengeteg jó játékosunk van, akik megérdemelnék a világbajnoki címet. Bárki játszhat, nyugodt vagyok. Mindenki készen áll a keretünkben, hogy Belgium nagykövete legyen a pályán

– magyarázta Martínez, amikor arról faggatták, B-csapatot küld-e majd a pályára az angolok ellen.

Gentleman sport, vagy nem?

Angliában természetesen jóval nagyobb erkölcsi-morális kérdéssé vált a történet, mint a világon bárhol máshol. Jó néhány újságíró arról cikkezett, egyszerűen méltatlan lenne Angliához, ha a könnyebb utat választaná a világbajnokságon, míg mások – mint például Michael Cox – arra mutatott rá, mennyire képmutató érvelés, miszerint ha az angolok végül elbuknak a keményebb ágon (például a brazilok, vagy Kolumbia ellen), akkor legalább senki sem fogja majd kritizálni a csapatot.

Micsoda borzalmas, defetista érvelés. Maximalizáld az esélyeid inkább, ne annak az esélyeit próbáld minimalizálni, hogy a végén kritizálnak. Pont az utóbbira fókuszálás miatt születik olyan sok rettenetes döntés a futballban

– válaszolta tweet bejegyzésében a szakíró a Daily Mirror újságírójaként dolgozó John Cross felvetésére.

A történelem egyébként sem szól amellett, hogy az angoloknak különösebben taktikázniuk kellene a világbajnokságon. Sokan felemlegetnek most egy 2002-es esetet, amikor az angolok – már szinte biztos továbbjutóként – a mindaddig nulla pontos Nigéria ellen játszottak az utolsó csoportfordulóban úgy, hogy tudták: ha nyernek, csoportelsők, és Szenegál vár rájuk a nyolcaddöntőben. Sőt, akkor már az is körvonalazódott, hogy a negyeddöntőben a Törökország- Japán/Oroszország/Belgium hármas valamelyike lenne a következő ellenfél.

Az angolok akkori szövetségi kapitánya, Sven-Göran Eriksson azonban úgy vélte, fontosabb, hogy csapata este játszhassa a nyolcaddöntőt, mégpedig egy ismertebb ellenféllel, Dániával szemben. Anglia lefürödte a nigériaiak elleni meccset (0-0), a svédek mögött végzett a csoportban, így viszont a dánok legyőzése után megkapta Brazíliát a negyeddöntőben – ami egyben a végállomást is jelentette a tornán.

Fotó: Martin Bernetti/APF

A taktikázás tehát egyszer már besült, arról nem is beszélve, hogy az angoloknak elképesztően nagy szükségük lenne a sikerélményre. A válogatott az elmúlt négy világbajnokságon (2006, 2010, 2014, 2018) mindössze olyan válogatottakat tudott legyőzni, mint

  • Panama (6-1)
  • Tunézia (2-1)
  • Szlovénia (1-0)
  • Paraguay (1-0)
  • Trinidad és Tobago (2-0)
  • Ecuador (1-0)

A most húszas éveik elején járó szurkolók már nem is emlékeznek arra, milyen volt az, amikor Anglia egy magasan jegyzett válogatottat ver a világbajnokságon. Apropó, ellenfélválasztás:

a könnyebb ág mellett kardoskodók egyik kedvenc érve, hogy az angol válogatott Németországot 2001, Franciaországot 1982, Spanyolországot (90/120 perc alatt) 1980, Olaszországot pedig 1977 óta nem győzte le tétmérkőzésen – a brazilokat pedig még egyetlen egyszer sem, soha. Miért éppen most sikerülne elejteni egy nagyvadat?

Arról nem is beszélve, hogy mit idézhetne elő mondjuk Kolumbia játékosaiban, ha azt látnák, hogy a belgák és az angolok versenyt bénáznak azért, hogy velük játszhassanak a következő körben. Tényleg extra motivációt akar adni bárki a következő ellenfelének azzal az üzenettel, hogy őt látja gyengébbnek, szóval vele szívesen játszik?

Cesc Fabregas (világ- és kétszeres Európa-bajnok) például a Daily Telegraphon vezetett vb-rovatában szintén amellett érvelt, hogy a gyengébb ellenfélre játszani ostobaság lenne az angoloktól:

Még akkor is, ha egy ellenfél sokszor nehezebbnek látszott számunkra, mindig a győzelemre játszottunk. Minden meccset meg akartunk nyerni, mindenki ellen. Ez volt a mentalitásunk alapja: mindenütt elsőnek lenni, minden meccset megnyerni, mindenkit legyőzni. A méltóságos megőrzése és az országod miatt a győzelemre kell játszani, a körülményektől teljesen függetlenül, mindig. Ez a siker receptje.

És valóban: 1982 óta mindegyik világbajnok válogatott megnyerte a csoportját a tornán, az előző négy világbajnokság elődöntős csapatai pedig kivétel nélkül megnyerték utolsó meccsüket a csoportban. Nem úgy tűnik, mintha a múlt azt üzenné, hogy

adj le egy meccset, kerülj a könnyebbik (nek gondolt) ágra, és hasítani fogsz. Inkább az ellenkezőjét.

Az angolok egyébként utoljára 1982-ben zártak egy vb-csoportot három győzelemmel, maximális pontszámmal – Ron Greenwood legendás csapata a franciákat, Kuvaitot és Csehszlovákiát verte –, úgyhogy egy hasonló szereplés harminchat éves csúcsra lökné a válogatottat.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy az angoloknak kötelező a legerősebb csapatukkal kiállni Belgium ellen. Gary Neville például arra mutatott rá, hogy korábban jó néhány tornán az okozta az angolok vesztét, hogy a csoportkörben és végig a legjobb játékosaikat játszatták, akik aztán az egyenes kieséses szakaszra már kizsigerelve érkeztek még, és bár szükség lett volna rá, de már nem tudtak emelni a játékuk színvonalán. Hogy ne essen ebbe a hibába, Southgate vélhetően pihenteti majd néhány kulcsemberét, például Jordan Hendersont, a sárgalapos Kyle Walkert, vagy éppen a jobbhátvéd pontrúgás-specialistát, Kieran Trippiert.

A csapatunk még fiatal, kevés tapasztalattal, de most nagyon jó az összhang a keretben. Megvan az önbizalmunk, erre kell most építenünk. Új emberek jöhetnek és jönni fognak, de a hozzáállásunk nem változhat

– zárta Southgate tegnapi sajtótájékoztatóját. Beszédes…

Foci-vb, G és H csoport program:

16:00 – Japán – Lengyelország
Helyszín: Volgográd Aréna

16:00 – Szenegál – Kolumbia
Helyszín: Cosmos Aréna

20:00 – Anglia – Belgium
Helyszín: Kalinyingrád Stadion

20:00 – Panama – Tunézia

Kiemelt kép: Adriann Dennis / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik