Hírek

Foci-vb: most akkor tényleg be kell vonulnia katonának Dél-Korea legjobbjának?

A labdarúgó-világbajnokság előtt az egész világot bejárta a hír, hogy sorkatonai szolgálatra kötelezhetik Szon Hung Mint, a dél-koreai válogatott és a Tottenham Hotspur gólérzékeny csatárát, amennyiben a csapata nem ér el kiemelkedő eredményt a tornán.

Most, hogy Dél-Korea már két csoportmeccs után biztos kieső, érdemes tisztázni, hogy ennek mi a valóságalapja.

Dél-Koreában minden férfinak kötelező jelentkeznie a hadseregbe 28 éves kora előtt. Szon néhány hét múlva, július 8-án tölti be 26. életévét.

Sokan azt remélték, hogy a támadó majd a kiemelkedő sportteljesítménye miatt mentesül a sorkatonaság alól, de felmerül a kérdés, hogy a gyenge vb-szereplés után van-e még kiút a számára.

A Redditen egy szolgálatot teljesítő dél-koreai katona magyarázta el a kialakult helyzetet egy terjedelmes posztban.

Mint írta, Szonnak két opciója marad a sorkatonaság elkerülésére:

  • vagy megnyeri Dél-Koreával az augusztusi Ázsiai Játékokat Indonéziában;
  • vagy érmet nyer a tokiói olimpián.

A bejegyzés szerzője kiemelte, hogy az Ázsia-kupának és a FIFA-világbajnokságon semmi köze nincs Szon katonai behívójához.

Europress/AFP/Joe Klamar

Ennek oka, hogy Dél-Koreában minden sportolónak egyenlő esélyt kell teremteni ahhoz, hogy a teljesítményükkel mentesüljenek a hadseregbe való bevonulástól.

2002-ben a világbajnokságon szereplő dél-koreai válogatott nem azért kapott mentességet, mert azt a törvény lehetővé tette. Miután megtörtént a sorsolás, és kiderült, hogy Portugáliával, az Egyesült Államokkal és Lengyelországgal kerültek egy csoportba, a szövetség megijedt, hogy ők lehetnek az első házigazdák, akik meg sem élik a kieséses szakaszt. A félelmük pedig felerősödött azzal, hogy a társrendező Japán Belgiumot, Oroszországot és Tunéziát kapta a kvartettjében, így nekik nagyobb esélyük volt a továbbjutásra.

A dél-koreai kormány ezért akkor úgy döntött, felajánlják a válogatottnak, hogy minden tag mentességet kap a sorkatonaság alól, amennyiben ott lesznek a legjobb 16 között. Pak Csiszong végül így úszta meg az egészet.

A poszt szerint a probléma akkor kezdődött, amikor a dél-koreai baseball-válogatott bejutott a vb-elődöntőbe 2006-ban. A csapat felháborodott, hogy velük nem kivételezett az állam, pláne úgy, hogy az országban a baseball a legnépszerűbb sport. Végül fejet hajtottak a kérésüknek és nekik sem kellett sorkatonai szolgálatot teljesíteniük.

Nem meglepő, hogy innentől minden más sportág dél-koreai válogatottja ugyanilyen feltételekkel akart kontinens- és világbajnokságokon szerepelni. A kormány pedig véget vetett az egésznek, és kijelentették, hogy a jövőben csak az olimpiai érem és az Ázsia-játékokon elért arany jelent felmentést a katonaság alól.

Ha ez Szonnak nem jön össze, akkor még mindig maradt két lehetősége:

  • vagy súlyosan megsérül, de ezt nyilván nem szeretné, mert a karrierjét is kettétörné;
  • vagy az emberi erőforrások minisztere felmentésben részesítheti, amíg a Tottenhamben futballozik.

Utóbbi sem túl gyakori egyébként, mert például G-Dragon, az egyik legnépszerűbb koreai rapper is sorkatonai szolgálatot teljesít napjainkban.

Hivatalos: a koreai a vébé legfavágóbb csapata
Szoros a verseny az élmezőnyben a szabálytalanságok terén, de az ázsiaiak viszik eddig a prímet.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Khaled Desouki

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik