Hírek

Kroos megmentette őket, de a klikkek kicsinálhatják a német válogatottat

A felforgatott német válogatott a Svédország elleni második csoportmeccsén megint előadta a Mexikó elleni tragikomédiát, Toni Kroos azonban a végén, amolyan népmesei hősként megmentette a Nationalelfet. Gálaelőadásról azonban szó sem volt, a hibákkal tarkított performansz inkább amolyan vért izzadós, nyögvenyelős, majdhogynem botrányba fulladt erőlködésre hasonlított, míg végül Kroos 95. perces szabadrúgásával eljött a katarzis.

Jó Toni, rossz Toni

Hogy mennyire nehéz volt a svédek elleni találkozó, azt Toni Kroos hullámzó teljesítményén keresztül mutatjuk be. Kezdjük a pozitívumokkal: 144 labdaérintés, 121 jó átadás, míg a svédeknél a listavezető Lustig 44-et hozott össze, a legtöbb sikeres passza pedig Olsen kapusnak volt 31-gyel. A hőtérképen jól látszik, hogy Kroos teljesen uralta a pálya bal oldalát, sőt, négy lövésével, három cselével és három szerelésével is verte a mezőnyt, legalábbis statisztikai értelemben.

 

Ez azonban közel sem ad teljes képet a játékáról: Kroos mindig is 90 százalék felett szokott osztogatni (szombaton 94 százalékkal), de egyrészt a passzainak hatékonyságát érdemes nézni – nem hagyományos számokban, hanem olyan mutatókkal, mint például az Impect, ami az átpasszolt-átjátszott ellenfeleket veszi figyelembe –, másrészt pedig az elrontott átadásait, amiből az első félidőben ugyan csak négy volt, de abból kettő végzetes:

A 25. percben az addig remek helyezkedésével a meccs irányításában döntő érdemeket szerző Sebastian Rudy-t küldte egy passzal és törött orral kórházba.

Pár perc múlva azonban jött a még nagyobb Kroos-baki és ezt már megbüntették a svédek, Ola Toivonen szerzett gólt.

Nem tudjuk hány játékos tudott volna ilyen mélyről visszajönni, de Kroos és a Nationalelf játéka a második félidőben feljavult, pedig a kiállítás és az idő fogyása is alaposan megnehezítette a feladatot.

Gomez beállításával Löw felszabadította Timo Wernert, aki ezután majdnem minden veszélyes német akcióban benne volt, Marco Reus gólját is ő készítette elő. A támadások jó része a feljebb tolt Toni Kroos passzaiból indult, így például az is, amikor a svédek buta módon felrúgták Wernert a ráadásban. A meccs után kiderült, hogy a szabadrúgást Reus akarta kapura rúgni, de Kroos az ötlettől nem volt annyira elragadtatva, így kiegyeztek a jobb lövőszöget eredményező legurításban, a többi meg már vébétörténelem.

Kroos gólja nem csak káprázatos volt, hanem történelmi is
Egészen különleges volt a középpályás győztes találata a svédek ellen.

Mint ahogy, a meccs utáni Kroos nyilatkozat is emlékezetes marad:

Az utóbbi 4-5 napban az volt az érzésünk, hogy néhányan Németországban kifejezetten örültek volna annak, ha korán kiesünk. Ezt az örömöt nem adhattuk meg nekik.

A klikkek megcsinálják, vagy kicsinálják a német válogatottat?

Wir schaffen das

– azaz megoldjuk, ez volt Joachim Löw és a német csapat jelmondata a mexikói zakó után. Nem éppen a legbizalomkeltőbb szavak, és az sem volt jó előjel, hogy a német sajtó már a csapaton belüli klikkek harcán csámcsogott. Azt írták, hogy a Toni Kroos, Manuel Neuer, Thomas Müller és Mats Hummels féle „Bayern-négyes” nem mindig ért egyet a „bling bling-csoporttal” (a kifejezés a feltűnő ruházatra, ékszerekre, illetve a fényűző életmódra utal), akiket Jerome Boateng, Julian Draxler és Sami Khedira vezet, de ide tartozik Mesut Özil és Antonio Rüdiger is.

Egyes hírek szerint Leroy Sané kihagyása volt az egyik ütközőpont, míg mások az Özil-Gündogan páros Recep Erdogannal készült kampányfotójára vezetik vissza a szakadás eredetét. De, mint azt Löw fent említett jelmondata, és a német csapat hivatalos hashtagje – ZSMMN azaz Zusammen, vagyis EGYÜTT – is mutatja, a széthúzás ellenére is képesek egy hajóban evezni, iszonyatos akaratukat pedig nem kell bemutatni senkinek.

Persze attól, hogy Kroos megmentette Németországot, a csapaton belüli problémák nem feltétlenül oldódnak meg. Ráadásul a sorsdöntő csoportmeccs előtt még az is lehet, hogy inkább csak fokozódnak gondok:

  • Jerome Boateng biztosan nem és Mats Hummels is csak bajosan játszik Dél-Korea ellen,
  • a kontrák megállításánál gyakorlatilag továbbra sincs senki, aki egy kulcsfontosságú szerelést végrehajtson,
  • a rosszul helyezkedő Gündogan csalódást keltett Khedira helyén,
  • Thomas Müller bántóan formán kívül,
  • a két szélsőhátvéd pedig annyira lassan ér vissza, hogy Löw a stabilabb, háromvédős rendszert fontolgatja.

Ugyanakkor a morális pluszt, amit egy ilyen siker adhat nem szabad alábecsülni, hiszen a címvédő már négy éve is megmutatta, hogy egy esélytelenebb ellenfél (akkor Algéria) elleni kiizzadt siker lehet a fény az alagút végén.

Eredmény – 2. forduló, F csoport

Németország – Svédország 2-1 (0-1)
Szocsi, 44 287 néző
v.: Marciniak (lengyel)
Németország: Neuer – Kimmich, J. Boateng, Rüdiger, Hector (Brandt, 87.) – Rudy (Gündogan, 31.), Kroos – T. Müller, Draxler (M. Gomez, 46.), Reus – Werner.
Svédország: Olsen – Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Claesson (Durmaz, 74.), Ekdal, S. Larsson, Forsberg – Toivonen (Guidetti, 78.), Berg (Thelin, 90.).
gól: Reus (48.), Kroos (90+5.), illetve Toivonen (32.)
sárga lap: J. Boateng (71.), illetve Ekdal (52.), S. Larsson (90+7.)
piros lap: Boateng (80.)

Nyitókép: Michael Steele/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik