Hírek

Az angolok egy kiadós összeveszéssel hangoltak az újabb vébémeccsükre

Tunézia ellen a játék képe rendben volt, de győznie ezzel együtt is csak az utolsó pillanatokban sikerült Angliának. Panama ellen ennél több kell, de közben a csapat vezetése összeakaszkodott az angol médiával. Beharangozó.

Anglia a biztató játék és a rengeteg kidolgozott helyzet ellenére nem lehetett maradéktalanul elégedett a Tunézia elleni vb-bemutatkozással múlt héten vasárnap. Gareth Southgate csapata mindössze egy, a rendes játékidő hosszabbításában bebrusztolt Harry Kane-góllal tudott ellenfele fölé kerekedni, igaz, a sajtó inkább a totális dominanciára és a valóban egészen pofás játékképre helyezte a hangsúlyt a meccset követő értékelésekben. A tunéziaiak Belgium elleni komoly veresége (2-5) azonban megmutatta:

ha az angolok csak komoly nehézségek árán tudnak legyűrni egy olyan gyengén védekező válogatottat, mint a tunéziai, akkor biztosan van még mit javítani a csapat játékán.

A csapat ráadásul vezéráldozattal tudta le a mérkőzést: a már az első félidőben rúgást kapott Dele Alli csak 80 perc elteltével jött le a pályáról, a sérülése pedig a második félidőben rosszabbodott, így valószínűleg ki kell majd hagynia a Panama elleni találkozót. A helyén minden bizonnyal a Chelsea játékosa, Ruben Loftus-Cheek kap majd bizalmat, aki meglehetősen nagy önbizalommal, bátran szállt játékba Tunézia ellen.

Gareth Southgate az afrikaiak ellen megnyert meccs után arra hívta fel a figyelmet, hogy a győzelem megérdemelt, a csapatnak pedig önbizalmat adhat, hogy nehéz helyzetből is a maga javára tudta fordítani a mérkőzést.

Harry Kane igazi vezéregyéniség volt az első meccsen Fotó: Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images

Harry Kane az angol válogatottban lejátszott legutóbbi 8 meccsén tíz gólt szerzett, és amikor a pályán volt, akkor legutóbb a Szlovákia ellen lejátszott selejtező meccsen fordult elő, hogy nem talált a kapuba. Ami azonban az egyik oldalról áldás – Kane remek formája -, az a másikról komoly korlát is lehet: egyre többen találják meg az angolokat azzal, hogy pusztán a csatár jó formájában bizakodhatnak, de ha Kane nem lő gólt, senki más nem húzza ki a csapatot a slamasztikából.

Harry remekül vizsgázott. Nem gondolom, hogy túlzottan függene tőle a csapat, de ha a pályán van, egyértelmű, hogy ő a legveszélyesebb játékos. De többeknek is volt helyzete Tunézia ellen, nem csak neki

– magyarázta Southgate a meccs utáni sajtótájékoztatóján.

Kane vb-debütálása mindenesetre nehezen sikerülhetett volna jobban: 2 lövésből szerzett 2 gólt, ezzel pedig egy csapásra lehagyta a válogatott vb-gólszerzési örökranglistáján Wayne Rooney-t, akinek három tornán és összesen 13 meccsen csupán egyetlen találat jött össze, négy éve, Uruguay ellen.

Alli mellett a tunéziaiak elleni kezdőből Raheem Sterling, a Manchester City támadója maradhat ki. A szezonban 18 Premier League-gólt szerző támadó nem mutatott jó formát az angolok első vb-meccsén, és bár labda nélkül az első félidőben például remekül csinált helyet a társaknak, a második játékrészben már nem sok hasznot hajtott, labdával pedig kifejezetten sokszor hozott látványosan rossz döntéseket a pályán.

A helyére az a Marcus Rashford kerülhet be, akit a szurkolók nagy része már a torna előtt a kezdőcsapatba követelt. Mellettük a baloldali szárnyvédő Ashley Young játéka kérdéses még: a mezőnyben állítólag nem volt vele teljesen elégedett a szakvezetés, de a pontrúgásai folyamatos veszélyt jelentettek a tunéziaiak ellen.

Apropó pontrúgások: az afrikaiakkal vívott meccsen rendkívül szembeötlő volt, hogy az angolok szinte minden rögzített helyzetből veszélyesek tudtak lenni a kapura. Southgate és stábja látványosan sokat dolgozott a megfelelő pontrúgások utáni stratégián, amit jól mutat, hogy hét angol sarokrúgásból négyszer eljutott a labda ahhoz a Kane-hez, aki minden alkalommal a hosszú kapufa irányába mozgott le védőjéről.

A pontrúgások magas hatékonyságú elvégzését segíti az is, hogy az angolok kezdőcsapata tele van specialistákkal. Young és Trippier mellett a panamaiak ellen valószínűleg kezdőként lehetőséget kapó Rashford is kifejezetten jó állított labdából, miközben középütt olyan remekül fejelő játékosok várnak a lehetőségre, mint Harry Maguire, John Stones, vagy éppen Harry Kane.

A már-már meglepően rózsaszín angol vb-idillbe azonban nem várt botrány csapott bele villámként a minap.

Az egyik hétközi edzésen ugyanis egy fotós olyan felvételt készített, amelyen a másodedző Steve Holland jegyzeteiből kivehető a Panama ellen tervezett angol kezdőcsapat és stratégia néhány vonása. Az ország bulvársajtója természetesen azonnal lecsapott a friss információra, de a szórásból a szakírók sem maradtak ki – néhány órán belül ellepte az internetet az angolok Panama elleni kezdőcsapata, és az abból levonható konzekvenciák.

A dologból szinte azonnal botrány kerekedett. Kyle Walker, a csapat hátvédje arra kérte az újságírókat, hogy ne tegyenek közzé ilyen információkat, Gareth Southgate pedig egyenesen odáig ment, hogy azt állította: a sajtó ezzel nem segít, hanem árt a válogatottnak.

Steve Holland volt óvatlan Fotó: Paul ELLIS / AFP

Ez persze csak olaj volt a tűzre. Vezető angol szakírók sorra szállt be a kibontakozó vitába, amelyet a sajtó oldaláról nagyon egyszerűen narráltak: az újságok és az újságírók feladata nem az, hogy segítsék a nemzeti csapatot – ők a munkájukat végzik a világbajnokságon, amelynek legfontosabb része a pontos és fontos információk összegyűjtése. A vita odáig fajult, hogy egyes újságírók már Southgate asszisztensét, Hollandet vádolták azzal, árt a csapatnak, mert nem képes odafigyelni arra, hogy a noteszét ne lehessen simán lefotózni.

Az ügy vége az lett, hogy a szombati, meccset megelőző sajtótájékoztatón elnézést kért a sajtó munkatársaitól, és leszögezte: „nem a média feladata, hogy védje a csapatot, korábbi megjegyzései így igazságtalanok voltak.” Mondani sem kell talán: visszakozásával azonnal maga mellé állította az újságírók tekintélyes hányadát.

A panamaiak eközben csöndesen készülnek a meccsre, melyen életük egyik legnagyobb álmát valósíthatják meg, és a Premier League sztárjai ellen vehetik fel a harcot. Belgium ellen lendületes, harcos játékot vállaltak fel, bár többnyire azért a védekezésre kellett koncentrálniuk. Utóbbi vélhetően Anglia ellen sem változik majd: a nagy kérdés az, tud-e néhány napon belül kétszer olyan energikus játékot nyújtani a csapat, mint legutóbb.

Addig is, ne feledjük: Panama az a csapat, amelyiknek minden meccs ajándék. Főképp, hogy ha nincs ez a gól, lehet, hogy ki sem jutnak…

Vasárnapi mérkőzések a labdarúgó-világbajnokságon

G csoport:

Anglia – Panama 14.00

H csoport:

Japán – Szenegál 17.00

Kolumbia – Lengyelország 20.00

Nyitókép: Robbie Jay Barratt – AMA/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik