Hírek

Senkinek nem kell annyira egy vébécsoda, mint a Tottenham támadójának

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon minden egyes mérkőzésnek dupla tétje van Szon Hung Min, a Tottenham és a dél-koreai válogatott támadója számára. A 25 éves játékos hazája sikerei mellett azért is teper, hogy

elkerülje a 21 hónapos kötelező sorkatonai szolgálatot.

Hogy ez alól felmentsék, ahhoz villantania kell a nemzeti csapattal, a Guardian cikke szerint egy világbajnoki elődöntő, vagy egy olimpiai érem, esetleg egy Ázsiai Játékok-győzelem kellene ehhez.

  • Az, hogy ezen a vébén négy közé jusson Dél-Korea, igazi szenzáció lenne. Eleve már szombaton, a második fordulóban elszállhatnak, amennyiben kikapnak a világbajnok Németországot elverő Mexikótól (az ázsiaiak a svédektől kapta ki korábban), de, ha valami csoda folytán tovább is jutnak a csoportkörből, akár már a legjobb 16 között szembejöhetnek például a brazilok.
  •  A 2016-os riói olimpián karnyújtásnyira volt Szon és a dél-koreai válogatott, hogy az éremért csatázhasson, csoportgyőztesként mentek tovább, ám nem jutottak elődöntőbe, mert meglepetésre kikaptak Hondurastól. Így ezt is kihúzhatjuk a listáról.
  • Dél-Korea 2014-ben megnyerte az Ázsiai Játékokat, Szon viszont nem volt a csapat tagja, akkori együttese, a Bayer Leverkusen nem engedte el a tornára ugyanis.

A fentiekből is látszik, hogy a legnagyobb esélye a sorkatonaság megúszására az lenne, ha augusztusban Dél-Koreát sikerre vezetné az Ázsiai Játékokon. Csakhogy itt van egy újabb csavar a történetben: az Ázsiai Játékok az olimpiához hasonlóan egy U23-as focitorna, a csapatokban maximum három túlkoros játszhat. Viszont 2019-ben lesz az ázsiai kontinenstorna, amit érthetően komolyabban vesznek a dél-koreai szövetségben, ám mivel az Egyesült Arab Emirátusok a helyszín, így januárban rendezik az eseményt.

Azaz Szon most júniusban játszik a vébén, augusztusban jön az Ázsiai Játékok és hazája szövetsége még azt is szeretné, ha januárban is játszana a válogatottban. Nem biztos, hogy a Tottenhamnél ennek annyira örülnének, de vélhetően annak sem, ha 21 hónapra be kellene vonulnia.

Persze különböző trükközésekre volt már példa, a szintén labdarúgó Pak Csujong például eltolta tíz évvel a sorkatonaságot egy kiskaput kihasználva, a rapper MC Mong pedig fogait távolíttatta el, hogy ne kapjon orvosi engedélyt. Ugyan mindketten sikerrel jártak, a népszerűségük gyakorlatilag a földbe állt otthon, nem nézik jó szemmel a dél-koreaiak, ha valaki így akarja megúszni a katonai szolgálatot.

Szonnak így nem maradt más hátra, mint augusztusban megnyernie Dél-Koreával az Ázsiai Játékokat. Vagy akár már az oroszországi világbajnokságon csodát tenni a csapattal.

Szombati mérkőzések a világbajnokságon

G csoport:
Belgium – Tunézia 14.00

F csoport:
Dél-Korea – Mexikó 17.00
Németország – Svédország 20.00

Nyitókép: Chung Sung-Jun/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik