Hírek

Lionel Messi otthagyhatja a válogatottat

Lionel Messi tudását senki nem kérdőjelezheti meg, azonban ha a válogatottban nyújtott teljesítményét és sikereit vesszük górcső alá, nem kapunk túl fényes eredményt.

Valahogyan a nagy világeseményeken eddig nem akart összejönni semmilyen siker Lionel Messinek. Ha a D csoport soros, csütörtök esti mérkőzésén Argentína nem győzi le Horvátországot, könnyen lehet, hogy nem is fog. Ha ez valóban bekövetkezik, az újabb fekete folt Messi válogatottbeli pályafutására is hatással lehet.

A kiesés szélére lökhetik Messiéket a horvátok
Az igen jó erőkből álló Horvátország a kiesés szélére lökheti Argentínát és Lionel Messit. Beharangozó.

Az argentin zseni eddig 124-szer öltötte fel magára nemzeti tizenegy mezét, ezeken a találkozókon 64 gólig jutott (0,52 gól/meccs). Ez az adat önmagában nem lenne rossz – Cristiano Ronaldo 152/85 mutatóval rendelkezik és 0,55-ös átlagnál tart –, azonban egy másik statisztika annál inkább elkeserítőbb.

Nyomasztó eredménytelenség

Leo Messi az argentin felnőtt válogatottal még nem nyert nagy tornát – a 2008-as pekingi olimpiai győzelmet nem számoljuk, mert az U23-as torna –, ellenben ezüstérem annál több jutott neki.

2014 és 2016 között három is: egy a világbajnokságon, és kettő a Copa Americán.  Az utóbbi 2016-os Chile ellen elbukott döntő után sokkolva a közvéleményt bejelentette, hogy többet nem kíván az argentin válogatottban játszani, de két hónap alatt meggondolta magát, újra magára ölti a címeres mezt.

Látom, hogy sok probléma sújtja az argentin labdarúgást, nem akarom ezt gyarapítani. Nem szeretnék kárt okozni, hiszen mindig éppen az ellenkezőjére törekszem, igyekszem segíteni, ahogy csak tudok. Számos változásra van szükség az argentin futballban, de inkább belülről cselekszem, ahelyett, hogy kívülről bírálnék

–nyilatkozta visszatéréséről.

A 2018-as oroszországi világbajnokság előtt annak ellenére sokan esélyesként emlegették az argentinokat, hogy a tornára való kijutásuk finoman szólva is nehézkesen sikerült. Ha Messi nem tér vissza szinte azon melegében, hogy lemondott, valószínűleg nem jutottak volna ki. A mindent eldöntő mérkőzésen Ecuador ellen mesterhármast szerzett, a selejtezőkben összesen hét góllal segítette csapatát.

Lionel Messi büntetőt hibázott az első mérkőzésen Izland ellen Fotó: europress.

Maga az argentin klasszis egyébként nem sorolta Argentínát a favoritok közé:

Nem esélyesként megyünk a világbajnokságra, de a legjobbunkat fogjuk nyújtani

-vélekedett a torna előtt.

Oroszországban eddig halovány a produkció

Az Albiceleste a D csoport mérkőzésén Izland ellen nem remekelt, csupán 1-1-es döntetlent játszottak. Ezen a találkozón Izland remek taktikával vette ki Messit a játékból, aki csak kihagyott tizenegyesig és kevés igazi helyzetig jutott.

Ha Messit nullázod, nulláztad Argentínát – így mutatta meg a receptet Izland az ellenfeleknek
Izland tökéletes védekezéssel radírozta le az argentin csillagot a pályáról, és mivel így tett, az argentinoknak szinte esélyük sem volt gólt szerezni ellenük. Elmagyarázzuk, hogy csinálták.

Feltűnő volt, hogy az argentin játékosok rengeteg labdával próbálták keresni, ami felvet egy fontos problémát a játékukban. Mi lesz ha nem lesz Messi? A portugál csapat is Cristiano Ronaldóból él sokszor, de Argentína támadói sem kutyaütők: Sergio Agüero, Gonzalo Higuaín és Paulo Dybala(Messi mellett nem jut szóhoz)

Ezt a triót valószínűleg bármelyik európai topcsapat elfogadná a kezdőjében, ezért furcsa a nevek ismeretében, hogy az argentin szövetségi kapitány, Jorge Sampaoli szerint csapatából Izland ellen a kreativitás hiányzott.

Ha ilyen kaliberű játékosokkal nem tudnak eredményesek lenni, inkább a szövetségi kapitány alkalmasságának kérdése merül fel.

Messi szintúgy felettébb csalódottan nyilatkozott az első mérkőzés után:

Bánt, hogy elrontottam a tizenegyest, mert ezen múlt a győzelem. Felelősnek érzem magam, hogy három helyett csak egy pontot szereztünk, minden másképp alakult volna, ha belövöm a büntetőt.

A válogatottban miért nem tudja a nyomást kezelni?

A válogatott kapcsán a szurkolók és az országos média minden világeseményen tőle várja el, hogy a hátán cipelje Argentínát. Ez a zsák pedig az elmúlt években csak dagadt és dagadt. Ugyan a Barcelonánál sem kicsi Messin a nyomás, de a klubfutballban talán kevesebb terhet rak magára, hiszen olyanokkal futballozhat, akik ugyanazt az iskolát kapták, mint ő, hovatovább az ellenfelek részéről sem jut rá annyi ember, mint a válogatott mérkőzéseken.

Cristiano Ronaldo látszólag jobban képes a hátán cipelni Portugáliát, de fontos különbség, hogy míg Fernando Santos kapitány egyszemélyes gólgyárosa köré építi a játékot, rá épül a taktika is, őt szolgálja ki az egész csapat, addig Messit mélyebben játszatja Sampaoli, a játékszervezésből is kiveszi a részét, így kevesebbszer juthat a kapu közelébe.

A Horvátország elleni csoportrangadón a nyomás csak fokozódik mind az argentinokon, mind Messin. Ha nem nyernek, könnyen a kiesés szélére sodródhatnak.  Egy esetleges újabb betli után pedig lehet, Lionel Messi meghozza a végleges döntést, és végleg hátat fordít a válogatottnak.

(Szerző: Beke Zsombor)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik