Hírek

A kiesés szélére lökhetik Messiéket a horvátok

A világbajnokság még csak egy hete zajlik, de azt már kijelenthetjük, hogy eddig ez nem az argentin edzők vébéje. Talán mindent elmond az az adat, hogy a sokat kritizált argentin szövetségi kapitány, Jorge Sampaoli az Izland ellen összeszedett egy pontjával is vezet az öt argentin edző versenyében. Juan Antonio Pizzi és Hector Cúper már a csoportkör vége előtt kiesett Szaúd Arábiával, illetve Egyiptommal, José Pekerman (Kolumbia) és Ricardo Gareca (Peru) is balszerencsés vereséggel nyitott.

Jorge Sampaoli
Fotó:Juan Mabromata / AFP

Nagy kérdés, hogy végre rátalál-e Sampaoli a legjobb tizenegyére, és/vagy sikerül-e az Izland ellen rendkívül sokat próbálkozó, de a kaput csak ritkán eltaláló Lionel Messinek megtörnie a gólcsendet, mert még ilyen lőlappal is búcsút inthet Argentína a vébének.

A horvátok Nigéria elleni kétgólos győzelmével kapcsolatban az embernek „félig üres, félig tele a pohár” érzése van. Egyrészt különösebb erőfeszítés és nagyobb nigériai helyzet nélkül simán lehozták a meccset, másrészt viszont az öngólon és tizenegyesen kívül a világ legjobb középpályájának kikiáltott Luka Modric, Ivan Rakitic, Ivan Perisic (plusz Mateo Kovacic, Marcelo Brozovic a padon) alakulat alig tudott nagyobb helyzetet kialakítani.


Felállás, taktika

A horvátoknál nincs különösebb ok a nagy változásokra: elől Andrej Kramaric talán kikerül a kezdőből, és az Ante Rebic, Perisic szélsőpáros támadja majd az argentin védelmet, persze Mario Mandzukic vezérletével. Mögöttük, a Nigéria ellen Rakitic mellett rengeteget védekező Modric most sokkal szabadabban mozoghat majd, hiszen Zlatko Dalic szövetségi kapitány berakja a kezdőbe az echte védekező középpályás Milan Badeljt a változatlan védősor elé.

Az előzetes hírek szerint az argentinoknál az izlandi meccshez képest felforgatják a csapatot: váltanak a háromvédős rendszerre, és több gyengén teljesítő játékos is, például Angel di Maria is kimarad. A PSG középpályásának a 33 passzából csak 5 ment előre, 19 visszapassz, nulla lövés és csel mellett. Őt a hajrára jól beszálló, villámgyors, és Messivel remekül szót értő Cristian Pavón válthatja a balszélen. Argentin források szerint elképzelhető, hogy a Sporting támadója, Marcos Acuna kezd elöl, de akár az is előfordulhat, hogy bal oldali szárnyvédőként fog játszani.

Ő eddig a vébén még nem szerepelt és idén a felkészülési meccseken is csak összesen 25 percet kapott Sampaolitól. Maxi Meza is esélyes a kezdőbe kerülésre, kérdés, hogy előrevontabb szerepkörben-e, mint Izland ellen (nem igazán tudott villantani), vagy kicsit visszavonva, amolyan labdacipelő, box to box középpályásként. A legnagyobb argentin sportlap az Olé a vébére az utolsó pillanatban beugró Enzo Perezt biztos kezdőnek veszi, és az olvasói szavazásán Pavón 84%-kal vezet Meza előtt.

Mindenesetre a di Maria mellett a másik nagy vesztes a sérüléséből visszatérő és Javier Mascherano labdabirtoklási fölénye miatt súlytalan Lucas Biglia lesz.

Lucas Biglia
Fotó: Thomas Eisenhuth / dpa / AFP

Mascherano – aki egyedül többet passzolt, mint az összes izlandi együtt– továbbra is kirobbanthatatlan és ismét a védelem előtt osztogathat majd. A balhátvéd Nicolas Tagliafico beljebb húzódik majd Nicolas Otamendi mellé, a sevillás Gabriel Mercadónak a jobboldali belső védő posztja pont megfelel majd.

Így nyerhet Argentína, ezen múlhat Horvátország meccse

A 3-4-3-as rendszerből és a taktikából következik, hogy Sampaoli a széleken szeretne erősíteni. Új lendületet hozhat a kiválóan cselező és gólképes volt Racing-játékos, Acuna, de Pavón a Boca Juniorsban már megmutatta mire képes, ha területet hagynak neki.

Horvátország a rendkívül atletikus Rebic, Sime Vrsaljko párossal azonban fel fogja tudni a versenyt az argentin balszéllel szemben.

A baloldal tehát mindkét csapatnál erős, lássuk, mi a helyzet a jobbon: nos, néha felbukkan ott egy Lionel Messi-figura, őt talán nem kell bemutatni, az eredendően jobbszélső, de az Izland ellen jobbhátvédben is jól teljesítő Eduardo Salviót azonban igen.

Bár a beadásai nem sikerültek igazán, Salvio bejátszotta magát a csapatba, és vélhetőleg szárnyvédőként még inkább mögé tud kerülni az ellenfélnek, így helyzetbe hozván Messit és társait. A horvátok baloldala védekezésben nagyon is sebezhető, ez a csapat egyik gyenge pontja, pedig két Ivanjuk is van: az Interben játszó Perisic imád előremenni és mivel Andrek Kramaric és Mandzukic mellé a frankfurti Rebic is felment, a horvátok Nigéria ellen már-már 4-2-4-ben támadtak.

Olyannyira kinyíltak a horvátok, hogy Nigéria 21 sikeres cselt is bemutatott, így ha másban nem, legalább ebben a kategóriában ők a legjobbak.

Ivan Strinic, a Milan újdonsült balbekkje issza meg ezeknek az előretöréseknek a levét, és bár ő Victor Moses ellen több párharcot is megnyert, harmincéves korára még nem volt olyan olasz bajnoki idénye (sem a  Napolinál, sem a Sampdoriában), amikor alapember lett volna. Nem a legjobb előjel mondjuk egy Messi ellen, aki egymaga nyolcszor volt sikeres 12 próbálkozásból.

Andrej Kramaric
Fotó: Ozan Kose / AFP

Pontosan és közelebbről, por favor!

Argentin részről mindenképp fontos lenne az izland elleni tanácstalan távoli lövések minimalizálása, valamint a hatékonyság növelése.

A StatsZone ábrája pedig jól mutatja, hogy 15 lövésük is a tizenhatoson kívülről érkezett, és ebből mindössze négy talált kaput a remek izlandi védekezésnek (is) köszönhetően. Ami talán még ennél is siralmasabb, a maradék 11 lövésből csak kettő talált kaput (megint kivettük Messi kihagyott büntetőjét), ebből az egyik Sergio Agüero gólja volt.

A vélhetően Izlandnál támadóbb szellemben fellépő, és a szellős védekezésre hajlamos horvátok ellen borítékolható, hogy Agüeróéknak ennél jobb lehetőségeik lesznek. A Manchester City támadója például ezekből egyet simán értékesíthet, de Messi sem fog valószínűleg sokáig gól nélkül maradni, ha meccsenként 11-szer próbálkozhat. Pont Sampaoli fogalmazott úgy a sajtótájékoztatón, hogy „nem a játékrendszer fogja eldönteni a meccset, hanem a játékosok”. Nos, valóban, ebben reménykedik minden argentin drukker.

Ugyanitt Zlatko Dalic megpróbálta levenni játékosairól az esélyesség terhét.

Az argentinok elleni meccs számunkra a legkönnyebb, hiszen három ponttal vágunk neki. Nincs vesztenivalónk, azt mondtam a srácoknak, hogy érezzék jól magukat a pályán

– mondta.

Horvát részről az argentin háromvédős rendszer és Mascherano lassúsága a gyenge pont, főleg úgy, hogy Nicolás Tagliafico is rengetegszer segíti a támadásokat. Őt és Acunát, Ante Rebic, a Bundesliga egyik legerőszakosabb csatára többször is lefuthatja, illetve az építkezésnél megzavarhatja. A túloldalon a Perisic, Gabriel Mercado párharcnak is a horvát az esélyese. Badelj beállításával főleg Modric szabadulhat fel, és Rakiticcsel együtt komoly zavart okozhatnak majd a Perez-Mascherano páros ellen.

24 tipp: 2-1 Argentína javára, Messi, Aguero és a csereként beálló Kramaric góljaival.

Kiemelt kép : Juan Mabromata / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik