Hírek

30 fölött bújt elő a világklasszis a szép gólok mesteréből

Hogyan lesz egy 169 centis, villámgyors, de nem különösen gólérzékeny vonalszélsőből a világ egyik legjobb góllövő középcsatára? Mit lehet tanulni annak a Dries Mertensnek a szerénységéből, aki az Anderlecht akadémiához kevés volt, és aki csak 22 évesen mutatkozott be a holland bajnokságban? Mit jelenthet Mertens gólérzékenysége Roberto Martinez belga válogatottjának a vébén? Miniportré.

A hétfőn játszott Belgium-Panama meccs gólcsendjét a 31 éves Dries Mertens törte meg, nem is akármilyen góllal.

A Napoli és a belga válogatott sztárjának csodálatos gólja azonban elképzelhető, hogy fel se férne a saját legszebb góljainak top 10-es listájára:

“El sem tudtam képzelni, hogy ekkora csatár lesz belőle. Le vagyok döbbenve, nálunk a középpályán játszott és csak ezután raktuk ki a szélre, mert ott jobban ki tudta használni a szabad területeket”

Marco Heering, a holland másodosztályú AGOVV Apeldoorn és Mertens egykori edzőjének szavaival nagyjából mindenki egyetértett (Rafa Beníteztől, Marc Wilmotsig), egy embert kivéve: Maurizio Sarrit.

Bár lehet, hogy Sarriban is akadtak kételyek, hiszen Gonzalo Higuaín pótlására – a Juventus a 36 bajnoki gólos szezonja után 90 millós rekordösszegért vitte – a korábbi ajaxos, a lengyel válogatottal az EB-remeklő Arkadiusz Miliket nézte ki 2016 nyarán.

Milik októberi súlyos sérülése után a középcsatár posztért versenyben volt az előző idényben 8 találatig jutó, akkor még 24 éves Manolo Gabbiadini is (aki januárban a Southamptonhoz távozott), a nápolyi sajtó pedig centerért kiáltott,

míg végül Sarri előhúzta a jolly jokert: bevitte Mertenst a maga 169 centijével középre.

És nem is amolyan Lionel Messi– vagy Mario Götze-féle hamis kilencesként, hanem igazi középcsatárként, ami persze a Napoli szemet gyönyörködtető passzjátékában új értelmet nyert.

“Hogy őszinte legyek, engem is meglepett a dolog, bár a Napoliban aki elől játszik – lásd Callejon vagy Insigne góljainak számát -, az Sarri megalkuvást nem tűrő támadófocija miatt képes sok gólt szerezni.

Nem tagadom, hogy Milik sérülése megváltoztatta a karrieremet, néha sajnos van olyan, hogy egy társ balszerencséje neked hoz szerencsét. A szerepcserével minden megváltozott” – nyilatkozta Mertens az új posztjáról.

A mostanit megelőző szezonban októberig kettő, decemberig összesen három gólt lőtt, majd végül 28 találattal majdnem a Serie A gólkirálya lett (Edin Dzeko egy góllal előzte meg), míg a nemrég véget ért idényben “csak” 18-ig jutott.

A két szezonban termelt 46 olasz bajnoki gól majdnem duplája annak, amit Mertens az azt megelőző három idényben összehozott (22), de 2011 és 2013 között a három holland bajnoki szezonjában is 47-ig jutott.

A szintén elég támadó felfogású, Martinez-féle belga válogatottban Mertens – a hétfőn épp két góljával bejelentkező klasszis középcsatár Romelu Lukaku miatt – Eden Hazard mellett amolyan belső szélsőt játszik.

A háromvédős rendszerben a Meunier-Carrasco szárnyvédő páros feladatai közé tartoznak a felfutások és a visszatett labdák/beadások,

míg a roppant kreatív Hazard, valamint a remekül cselező és gólerős Mertens főleg a félterületekből indulnak, de rendkívül mélyen és majdnem szabad szerepkörben támadhatnak.

A cél az, hogy létszámfölényt tudjanak kialakítani az ellenfél középpályája és védelme között, majd technikai tudásukat és cselezőképességüket kihasználva megbontsák a védelmet.

A belga válogatott tegnapi második gólja jól példázza ezt: Hazard mélységi mozgásával és cseleivel leköti a panamai védelmet, így  felszabadítja Kevin de Bruynét, aki remek beadással találja meg Lukakut.

(A belga csapatról egy részletesebb elemzést a kiváló magyar szakíró, Beregi István írt a Spielverlagerungnak, itt. )

Mertens emberi nagyságáról már mi is írtunk, de az alázatáról talán méltatlanul kevés szó esett, pedig a Bleacher Reportban megjelent interjújából sokan tanulhatnának.

“Ha valamit a karrieremből átadhatnék a fiataloknak az a következő: bár 18 évesen olyan csapattársaim voltak, akik tehetségesebbek voltak nálam, de túl büszkék is ahhoz, hogy alacsonyabb szinten játsszanak, inkább elücsörögtek az Anderlecht padján. Néha hátrafelé kell lépni, hogy előrejuss!

Na meg, nem árt, ha sors összehoz egy korszakos edzőzsenivel, aki fel tudja ismerni a képességeidet és meg mer lépni olyat, amit addig senki.

A Napolit a jelek szerint a Chelsea-re cserélő Sarri vélhetőleg Hazard edzője lesz, ami, ha Mertens fejlődését elnézzük, félelmetes jövőt jósol a Premier League többi csapata számára.

Abban pedig megint csak egyet kell értenünk Sarrival, hogy sajnálhatjuk, hogy Mertens góllövői képességeit csak mostanra fedezte fel a futballvilág.

Illetve, volt valaki, aki még egyszer hajdanán, Hazard helyett középcsatárként játszatta Mertenst a 2011-es törökök elleni Eb-selejtező utolsó harminc percében, hogy aztán ez a kísérlet is hamvába haljon. Az illetőt Georges Leekensnek hívták.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik