Hírek

Öt ok, amiért megszülethetett a vb bombameglepetése

A vébé előtt majdnem menesztett mexikói kapitány Juan Carlos Osorio csapata okos taktikával, rendkívül fegyelmezetten és többször is jól változtatva, szállította a vb első bombameglepetését (Németország-Mexikó 0-1).

Bár Németország 26 kapura lövéssel próbálkozott és kilencszer el is találta, bevenni nem tudta Guillermo Ochoa kapuját, így Hirving Lozano góljával maradt az 1-0,  Osorio és az El Tri világraszóló győzelmet aratott. Az egykori erőnléti edző, akit Mexikóban a “rekreácionista” gúnynévvel illetnek, nagyszerű taktikát dolgozott ki Joachim Löw csapata ellen, akit úgy látszik megviselt az a bizonyos esélyesség terhe:

Megroppantja-e Németországot az esélyesség terhe?
Joachim Löw válogatottjánál egyértelműen kimutatható a fejlődés. A regnáló világbajnoknak van az egyik legerősebb alapcsapata és a legtudatosabb játéka. Kérdés, mire lesz ez elegendő. Elemzés.

Öt pontban mutatjuk, miként húzta ki Mexikó a címvédő méregfogát

1, Kompakt 4-2-3-1 a széleken gyors emberekkel, stabil és jól cselező középpályával, majd zárásul egy defenzív 5-4-1-gyel.

 Osorio Mexikója egy rendkívül jól összerakott, együtt mozgó és kompakt 4-2-3-1-gyel kezdett, ahol a lesipuskás Chicharitót (Hernández) a két szélen gyors Miguel Layún és a holland bajnokságban 29 meccsen 17 gólig és 11 gólpasszig jutó kész életveszély Hirving “Chucky” Lozano támogatta. A korábban az Arsenalban is megfordult Carlos Vela, aki jelenleg ahogy dr. Horváth Zsolt megmondta volt „nem egy komoly klubban futballozik, hanem Los Angelesben. Ráadásul ott sem a Galaxy-ban, hanem az FC-ben”, remekül osztogatott, bátran cselezett kontráknál és emellett pluszfeladatok elvégzésére (lásd lentebb) is maradt ereje.

Az alábbi dinamikus passztérképen jól végigkövető Mexikó kompaktsága, illetve a Vela lecserélése utáni 5-4-1-re váltás is:

2, Ha Kroost kiveszed az építkezésből, Németországnak annyi

A Real Madrid passzkirályát és a német válogatott eszét, Toni Kroost, Osorio remek tervvel semlegesítette: az egyetlen ék, Javier Chicharito Hernandez, ahelyett, hogy a Hummels-Boateng párost támadta volna, a madridi középpályást emberfogással követte, így Kroos képtelen volt építkezni.

Ebben segítségére volt Carlos Vela, aki sokszor méterekről ért oda nyomást gyakorolni a németre. Addig amíg az amúgy csodálatosan játszó Vela (3 kulcspassz, 4 sikeres csel) bírta erővel, Kroos teljesen hatástalan maradt, amit jól mutat a két passztérkép is:

Kroos a mérkőzés első 55 percében, amíg Carlos Vela a pályán volt szám szerint 39 passzal próbálkozott, ellenben a kísérleteinek többsége oldalirányú defenzív átadás, gyakorlatilag alig-alig tudott érdemileg részt venni a német támadásokban. Holott ez lett volna a feladata.

Miután Velát lecserélte Osorio kapitány és egyúttal játékrendszert váltott Kroos a maradék 35 játékpercben majdnem annyit passzolt, mint előtte – szám szerint 42-t –, jöttek is a német támadások.

A mexikói kapitány két okból változtathatott a kiválóan és legfőképp eredményesen működő játékrendszeren:

  • Vélhetőleg a presszinggel megbízott játékosok elfáradtak a nagy számú sprintben, nem bírták az önmaguk által diktált fergeteges tempót.
  • Az eredmény is úgy alakult, hogy a vezetés birtokában megkockáztathatta a defenzívebb 4-5-1-es felállást és az ellenfél „önmagára húzását”.

Ekkor már Jogi Löw – aki a meccs után elismerte, hogy Kroost valóban kivette a játékból Mexikó – is kockáztatott. Előbb a talán leggyengébb németet Sami Khedirát egy támadóra (Marco Reus) cserélte, majd a 79. percben a balhátvédjét, Marvin Plattenhardtot egy centerre, Mario Gomezre váltotta. Így fordulhatott elő, az az elképesztő szituáció hogy a nem éppen romboló típusú Toni Kroos egyedül védekezzen kontrák ellen az ellenfél kapujától cirka 45 méterre. No nem mintha, az első félidőben ez nem történt volna meg, mint azt az alábbi kép is mutatja:

3, Életveszélyes mexikói kontrák

A mexikói csapat tudatosan engedte át az elejétől kezdve a területet. A mérkőzés alatt összesen 20 kontrát vezetett a világbajnok ellen – ennél többet csak Egyiptom (24) tudott eddig felmutatni a vébén. Viszont hatékonyság terén sokkal jobb volt az El Tri , Mexikónak hét kontrája végződött lövéssel (Egyiptomnak csak 3-szor).

Osario kapitány alighanem kifigyelte, hogy a jobbvédő poszton játszó Kimmich előszeretettel fut fel a támadásokat segíteni, ahol gyakran ott is felejtkezik és tudatosan terelte a kontrákat az üresen hagyott területre.

A szélvész gyors Hirving Lozano fürdőzött a lehetőségben, többször Neuer, Boateng, vagy Hummels akasztott meg kulcsfontosságú pillanatokban támadásokat, de nem egyszer csak azért, mert a rendezetlen német védelem ellen nem a legoptimálisabb megoldást választotta Mexikó az utolsó, vagy az azt megelőző passzoknál.

4, Khedira és a német középpálya fekete vasárnapja

A német csapat egyik öltözői alappillére Sami Khedira ezen a meccsen csak szenvedett: az építkezésben nem vett részt, kizárólag biztonsági passzokat választott, igazi labdatemető volt. Ráadásul a mexikói kontráknál kitűnt lassúsága – esélye se volt visszaérnie. Löw mesternek talán érdemesebb lett volna balhéja ellenére Ilkay Gündogannal próbálkozni, mert az, hogy a gól előtt is Mesut Özil próbálta meg Lozanót 35 méteren megállítani elég gyenge tervnek tűnik.

A fenti képen az látszik, hogy Khedira már a mérkőzés első percében elengedi az emberét, így Hummels késve próbál közbeavatkozni, ezért lemarad a labdát átvető Veláról.

Persze nem csak a középpálya a hibás, mert a csatároknál a gegenpresszing (a visszatámadás, ami Löw pozíciós játékának alapja) egyáltalán nem működött, a jobbhátvéd Kimmich, mint fentebb kifejtettük sokszor fennragadt és a helyén Lozano kedvére beindulhatott.

5, De ne feledkezzünk meg a mexikói középpályáról se!

A védekező középpályás Herrerának (FC Porto) óriási érdemei voltak a német támadások megakasztásában – nyolcból hét sikeres szerelés. A 28 éves játékos emellett nyolcszor próbálkozott cselezéssel is, ez ötször be is jött neki, a németeknél Draxler vezetett néggyel. Herrera már-már N’golo Kanté szintre emelte a modern középpályás játékot, hiszen még arra is maradt erre, hogy 25 párharcban vegyen, amiből 15-öt megnyer (60 százalék). Az egész mezőnyben senki nem tudott 16 párharcnál többet felmutatni. Félelmetes dominancia és hatékonyságot mutat ez a címvédő ellen!

A kapitány megmondta

A slusszpoén maradjon a végére: azt, hogy Mexikó megszorongatja Németországot maga Osorio is megjósolta, amikor a meccs előtt így nyilatkozott:

Nem bekkelni megyünk majd ki, mert hiszek a játékosaimban és bízok bennük. A középpályán képesek leszünk beleszólni a labdabirtoklásba, így jó esélyeink vannak a világ legjobb csapatával szemben!

Lehet, hogy ideje lenne a #FueraOsorio (#húzzelOsorio) hashtaget #GrandeOsorio (#nagyszerűOsorio)-ra módosítani?

Eredmény – 1. forduló, F-csoport

Németország – Mexikó 0-1
Moszkva, Luzsnyiki Stadion. Vezeti: Fagani (iráni)

Németország: Neuer – Kimmich, J. Boateng, Hummels, Plattenhardt (Gomez 80.) – Khedira (Reus 60.), Kroos – Müller, Özil, Draxler – Werner (Brandt 87.)
Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Mexikó: Ochoa – H. Moreno, H. Ayala, Gallardo, Salcedo – H. Herrera, Guardado (Marquez 74.), Layún – Lozano (Jimenez 66.), Vela (Álvarez 59.), J. Hernández
Szövetségi kapitány: Juan Carlos Osorio

Gólszerző: Lozano (35.perc)

Sárga lap: Héctor Moreno (39. perc), Herrera (90.)illetve Thomas Müller (84.), Mats Hummels (85. perc)

Piros lap:

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik