Hírek

Ízekre szedtük a vb eddigi legjobb meccsét

A csütörtöki nap meccsén Cristiano Ronaldo mesterhármasával ért el Portugália a váratlan edzőváltása ellenére a végső győzelemre is esélyes Spanyolország ellen 3-3-as döntetlent. De vajon mit csinált Spanyolországgal az új edző, Hierro, minek köszönhetően lőtt mesterhármast Ronaldo, ja és egy ritkán látható mesteri szabadrúgás kombinációt is elemzünk.

Cristiano Ronaldo-Spanyolország 3-3
A portugál klasszis beállította Puskás Ferenc rekordját. Döntetlen a vébé első szuperrangadóján.

Bár sokan változásokra számítottak, Fernando Hierro végül csak egy Koké-Thiago cserével változtatott az általunk megtippelt kezdőn és persze kezdett a védekezésben (elvileg) stabilabb Nacho is Odriozola helyett. Ez a terv, a harmadik percben borult fel, amikor is Pepe hosszú indításnál (ugye mondtuk, hogy átugorják a portugálok a középpályát és a széleken támadnak, főleg a baloldalon) elképesztő módon lemaradt a spanyol középpálya.

Cristiano Ronaldo 3 a 2-ben kapta meg Guedes lefejelt labdáját, majd lerázta a kicsit alibiből odalépő David Silvát és Nachót egy biciklicsellel etette meg. Tizenegyes!

A 21. percben egy szöglet utáni kontrát szenzációsan játszottak végig a portugálok: Bernardo Silva fantasztikus keresztpassza után Ronaldo rendkívül önzetlen volt, de Goncalo Guedes ismét rosszul döntött és át akarta venni, ahelyett, hogy egyből ellőtte volna. A szuper tehetséges Guedes már korábban egy kontránál is érthetetlen módon lelassított Sergio Ramos ellen, pedig kettőjük között óriási sebességkülönbség van a valenciai javára!

Sergio, neked szabad hosszan indítani? – kérdezték a portugálok

A spanyolok azonban a gól után 72 százalékos óriási labdabirtoklási fölénybe kerültek, földöntúli 92 százalékos passzhatékonyságuknak és célirányos visszatámadásaiknak köszönhetően.

Mégis egy Pique tisztázást követő zseniális Busquets ívelés (bár három portugál volt fenn a támadásnál, legalább öt ember tartózkodott a kezdőkör környékén, ám egyikük se támadta Busquets-t) találta meg Diego Costát két védő gyűrűjében.

A fél világ a Diego Costa Pepe párbajról beszél
Meg kell állapítsuk, hogy a Diego Costa-Pepe párharcoknak, gusztustalanságoknak komoly történelme van.

Pepét könyökkel eltakarította (a 42. percben aztán a portugál revansot vett), a Fonte, Cedric párost háromszor is beültette a hintába, majd kilőtte a hosszú alsót (1-1). Ezután nagyon beindult a a “la furia roja” és a szünetig hét lövéssel is próbálkoztak, amiből hat a tizenhatoson belülről történt és három talált kaput!

A legtöbb akció Sergio Ramostól indult, aki az 1-1 és a 2-1 között eltelt huszonegy percben 35-ször passzolt – a különbséget jelzi, hogy a portugáloknál William Carvalho vezetett 13-mal!!

Ebben az időszakban az egész meccsen zseniálisan teljesítő Isco (22 passz) élt nagyon: bár Costa mögött kezdett, de Hierro ugyanúgy megengedte neki a szabad elmozgásokat, mint Lopetegui. Olykor egész mélyen visszalépett középen Busquets mellé (ilyenkor Iniesta fellépett a bal oldali félterületbe egészen magasan) és Ramostól rengetegszer kapott labdát, hogy aztán testcseleivel, vagy rövid passzokkal áttörje a portugál középpályásvonalat. Ekkor bejött az amit az előzetesben prognosztizáltunk, ugyanis Ramos és Isco Iniestával (26 passz) és Jordi Albával folyamatosan létszámfölényt alakítottak ki a baloldalon.

Ramos-Alba-Isco-Iniesta passzai a 22-44. perc között

Arra talán mindenki emlékszik, hogy Isco irtózatos kapufája után a labda gólvonalon pattant, de arra kevesen, hogy ezt egy Ramos, Iniesta, Isco, Alba passzsorozat, majd egy leheletfinom Iniesta löbbölés Albának, amit kivágtak (ebből lőtt Isco) előzött meg.

Előbb Iniesta törte el kicsit amúgy Suarezesen jó helyzetben, majd Busquetsnek egy szöglet után volt egy tiszta fejese amit nem talált el jól, míg Isco rövid sarokra irányuló lövését szépen védte Rui Patrício.

Ahogy lenni szokott, a kihagyott helyzetek, megbosszulták magukat: Fonte előrevágott labdájánál Sergio Ramos helyezkedett borzasztóan és Guedes ismét jól készített le Ronaldónak, akinek középre tartó, de erős lövését csúnyán bevédte de Gea.

Második félidő

2-1-gyel fordultak a csapatok, ám az 54. Percben Moutinho faultolta Iniesta a portugál térfél közepén. Koke és David Silva egy tökéletes szabadrúgásvariácót húztak elő:

Silva mutatja a hosszún helyezkedő Busquetsnek, hogy húzódjon jobban szélre, mert Guedes ellen magassági fölényben lesz:

Busquets középre fejelése pedig üresen találta Diego Costát, hiszen Joao Moutinho lemaradt róla, így már 2-2 volt a meccs állása.

A tizenegyesnél hibázó Nacho két perc múlva már nemcsak, hogy korrigálta hibáját, hanem bődületes kapásgóljával (a vébé gólja eddig!!) a spanyoloknak vezetést is szerzett!

Egy óra elteltével azonban mind Iniesta, mind Diego Costa ereje is elfogyott (a 71.percben leadott közeli lövése alig ment el a kapuig), és Thiago bejövetelével a jobboldalra erősítettek a spanyolok. A portugálok a keveset mutató Bruno Fernandes helyére behozták a kreatív Joao Mariót, aki az egész meccsen a legtöbbet játékban levő Raphael Guerreiróval – 65 passzából 26 maradt az utolsó félórára – uralták a baloldalt.

Az így már felszabadult jobboldalukra Bernardo Silva helyére Ricardo Quaresmát állították, aki a 76. percben egy bedobás utáni ravasz lövésből majdnem ki is egyenlített.

A spanyolok az utolsó félórában csak Isco cseleire és Thiago biztos passzaira építhettek, de hátul is hiányzott a koncentráció, így majdnem összehoztak egy egészen nevetséges gólt. A 87. percre nemcsak a többször is helyezkedési hibát vétő Sergio Ramos, hanem a Barcás védőtársa Gerard Piqué is elfogyott fejben: Carvalho előreívelt labdájánál felrúgta Ronaldót, aki mesterien csavarta be a szabadrúgást a rövid felsőbe!

Döntetlen, de a 92. Percben Quaresma lábában maradt a slusszpoén, ugyanis addig tolt rajta egyet, amíg odaért egy spanyol láb, így a vébé eddigi legjobb meccs döntetlennel ért véget.

A két csapat lőlapja és passztérképe

Ez a meccs semleges nézőknek csemege volt, ám Irán hosszabbításbeli öngóllal szerzett győzelmével, egy igencsak izgalmas csoportot hozhat majd!

Eredmény – 1. forduló, B csoport

Szocsi, Játékvezető: Gianluca Rocchi (olasz)

Portugália – Spanyolország 3-3 (2-1)

Portugália: Rui Patricio – Cedric Soares, Pepe, Jose Fonte, Raphael Guerreiro – Bernardo Silva (Ricardo Quaresma, 69.), Joao Moutinho, William Carvalho, Bruno Fernandes (Joao Mario, 68.) – Cristiano Ronaldo, Goncalo Guedes (André Silva, 80.)

Spanyolország: David de Gea – Nacho, Gerard Pique, Sergio Ramos, Jordi Alba – Sergio Busquets, Koke – David Silva (Lucas Vázquez, 86.), Isco, Andres Iniesta (Thiago Alcantara, 70.) – Diego Costa (Iago Aspas, 77.)

Gólszerző: Ronaldo (4. – 11-esből, 44., 88.) illetve Costa (25., 55.), Nacho (58.)

Sárga lap: Fernandes (28.) illetve Busquets (17.)

Piros lap:

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik