Hírek

Két történet, amibe belekapaszkodhat a káoszba süllyedő spanyol válogatott

Bő 24 órával a világbajnokság rajtja előtt menesztették Julen Lopeteguit, a spanyol válogatott szövetségi kapitányát, miután kiderült, a torna után azonnal átveszi a Bajnokok Ligája-címvédő Real Madrid kispadját a nemrég lemondó Zinédine Zidane-tól.

Egy nappal a vébé előtt rúgták ki a spanyol szövetségi kapitányt
Bár a játékosok állítólag azt kérték, hogy maradjon, a szövetség vezetői hajthatatlanok voltak.

Közben már az is kiderült, hogy Fernando Hierro veszi át a vb egyik legnagyobb esélyesének tartott spanyolok irányítását. A Sky Sports helyszínen lévő szakírója, Guillem Balague Twitteren azt írja, óriási a káosz most a csapatnál, a játékosok, a kapitányok és a szövetség nem értett egyet Lopetegui kirúgásával kapcsolatban – ezzel pedig könnyen elúszhat a vb-cím.

Ennyire sokkoló, tényleg az utolsó pillanatban végrehajtott kapitányváltást nem is tudunk felidézni a világbajnokságok történetéből, de azért akadtak olyan váratlan edzőcserék a nagy megméretés előtt, amelyekből jól jött ki a csapat.

Lobanovszkij érkezésének mi ittuk meg a levét

A magyar futball számára tragikus helyszín, az éppen a megszűnése, felbomlása felé robogó Szovjetuniónak viszont még egy utolsó lökésként ért fel az 1986-os mexikói világbajnokság.

A szovjet labdarúgás a hetvenes, nyolcvanas években gödörbe került. Az 1970-es világbajnokság és az 1972-es Európa-bajnokság után egészen 1982-ig kellett várni arra, hogy a nagyhatalom kijusson egy világtornára. A vezetésben viszont azt már nem tűrhették, hogy az 1984-es Eb-re nem jutottak ki, és az sem hatotta meg őket, hogy a 86-os kvalifikációt Eduard Malofajev kapitány csapata könnyedén hozta.

A világbajnokság előtt az akkori közvélemény legnagyobb meglepetésére menesztették az edzőt, helyére pedig a Dinamo Kijev kétszeres KEK-győztes vezetőedzőjét, Valerij Lobanovszkijt állították.

Fotó: Mike King/Getty Images

A szovjetek soha korábban nem lőttek még 12 gólt világbajnokságon, még a BBC tudósítója is azt írja visszaemlékezésében, hogy csak egy dolgot tudnak és egy stílust ismernek: támadni, támadni és támadni. Noha ez sem segítette őket komoly eredményhez, minket, ugye, egy hatossal szórtak meg, és továbbjutottak a csoportból.

1988-ban Lobanovszkij Eb-döntőig vezette a szovjeteket, ott is csak a Marco van Basten fémjelezte, korszakos nagyágyú Hollandiától kaptak ki. A peresztrojka természetesen a válogatottat és a labdarúgást is elérte, így az 1990-es vb-re már csak egy csonka csapatot tudott kivinni a legendás edző, de a sikertelenség nem rajta múlt. Több szobrot is kapott azóta, sőt a nevét viseli a Dinamo Kijev stadionja, és az egyik legjobb ukrán szakemberként tartják azóta is számon.

Egy kemény jugó Costa Ricában

Costa Rica története során 1990-ben jutott ki először világbajnokságra, de ott már nem a sikerkapitány, Marvin Rodríguez ült a kispadon. Az akkor 56 éves szakembert 90 nappal a torna előtt menesztették, és hozták helyére az addig csak a mexikói válogatottal hazai pályán negyeddöntőző, ám nem túl sikeres jugoszláv szakembert, Bora Milutinovicot.

A közép-amerikai ország természetesen a torna egyik leggyengébb csapatának tűnt, már az is nagy sztorinak tűnt előzetesen, ha egyáltalán egy gólt lőnek a brazilokat, a svédeket és a skótokat tömörítő C csoportban. Erre mi történik?! Hát persze, hogy továbbjutnak a legjobb 16 közé. Tették mindezt úgy, hogy a keménykezű jugoszláv kapitány még a vb előtt felborította az aszatalt, azonnal kivágta az addigi csapatkapitányt és néhány bebetonozott játékost.

Fotó: Simon Bruty/Allsport

A Costa Rica-iak először okos játékkal lefocizták a skótokat, majd csak 1-0-ra kaptak ki a RomárioBebeto és Dunga vezette braziloktól. A csúnyán alulteljesítő svédeket az utolsó csoportmeccsen 2-1-re verték, ezzel a világbajnokságok történetének egyik legnagyobb szenzációját hajtották végre.

A nyolcaddöntőben (vagy ahogy akkor hívták, második fordulóban) Csehszlovákia már nagy falatnak bizonyult, ám a mai napig jó példa Costa Rica és Milutinovic a kis csapatok számára.

Spanyolország természetesen nem kis csapat, és Hierróval a padon is esélyesek a világbajnokságon. Nagy előnyük, hogy a csapatot kivétel nélkül kiváló labdarúgók alkotják, ha sikerül megnyugtatni az öltözőt, és fejben összekapni a keretet, a határ a csillagos ég.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik