Hírek

Hogy hány játékos érkezik a vb-re a harmadosztályból?

Két játékos, az egyiptomi Sam Morsey és a panamai Ismael Díaz harmadosztályú klubcsapatból érkezik a júnus 14-én kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokságra. A Gracenote Sports hétfőn közzétett elemzése szerint előbbi az angol Wigan Athletic, utóbbi pedig a spanyol Deportivo Fabril csapatának tagja. A 32 válogatott játékosai 54 ország 64 bajnokságában futballoztak a legutóbbi idényben. Ezt a rangsort Anglia (124 játékos) és az angol első osztály, a Premier League vezeti (106 játékos).

A teljes mezőny 736 játékosa 311 különböző klubcsapatban szerepel. A legtöbben az angol bajnok Manchester City (16) együtteséből kerültek hazájuk válogatottjába, és további 11 olyan futballista léphet pályára a vb-n, aki korábban megfordult a klubnál. A Real Madrid (15) és az FC Barcelona (13) is komoly létszámmal képviselteti magát. Bár az olasz csapat nem jutott ki a vb-re, a Juventust 11, a Napolit hat, az AC Milant és a Sampdoriát pedig egyaránt öt futballista képviseli majd.

A legidősebb csapat Costa Rica lesz, amelynek átlagéletkora jövő csütörtökön, a nyitómérkőzés napján 29 év és 203 nap lesz. Ugyanekkor a nigériai válogatott átlagéletkora 25 év és 337 nap lesz, ezzel az övék a legfiatalabb csapat a tornán. A legidősebb játékos az egyiptomi kapus, Esszám el-Hadari 45 éves és 150 napos lesz június 14-én, ezzel megdönti a kolumbiai Farid Mondragon csúcsát, aki a legutóbbi, brazíliai torna óta a világbajnokság történetének legidősebb játékosa volt.

Az ausztrálok iráni származású támadója, Daniel Arzani 19 éves és 161 napos lesz, így ő az oroszországi vb-mezőny legfiatalabb játékosa. Legutóbb az 1990-es tornán fordult elő, hogy egyik keretben sem szerepelt 18 éven aluli futballista.

Számos csapat érkezik külföldön született futballistákkal a tornára, a marokkói 23 tagú keret tagjai közül például csak hatan születtek az észak-afrikai országban, társaik közül nyolcan Franciaországban, öten Hollandiában, ketten Spanyolországban születtek, további egy-egy játékos pedig Belgiumban és Kanadában.

A hivatalos adatok szerint a válogatottak közül Szerbia a legmagasabb (186,04 centiméteres átlaggal), a labdarúgók közül pedig a belga kapus Thibaut Courtois és a dán hátvéd Jannik Vestergaard (199 cm). A legalacsonyabb Szaúd-Arábia csapata (177 cm), illetve középpályásuk, Jaja al-Sehri (164 cm) lesz.

A válogatottságok száma alapján Mexikó a legtapasztaltabb, tagjai ugyanis 1426 mérkőzésnél járnak, ami 62-es átlagot jelent. Ilyen szempontból Tunézia lesz a legkevésbé rutinos 462 (átlagban 20) mérkőzéssel, de Anglia (465) is hasonló mutatókkal rendelkezik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik