Élő Közvetítés

Ronaldo újabb rekordot döntött, Portugália páholyban

Cristiano Ronaldo most az észak-afrikaiak ellen mutathatta meg, hogy mekkora király. Eldöntötte a meccset és megdöntötte Puskás Ferenc európai válogatott gólcsúcsát.

Szerdán a B-csoportban is elkezdődött a második forduló a Portugália-Marokkó mérkőzéssel. A Luzsnyiki Stadionban Cristiano Ronaldo már az ötödik percben megszerezte a vezetést, amelyre aztán ráültek a portugálok.

Marokkó hiába erőlködött, múlta felül valamennyi mutatóban ellenfelét, egyetlen téren maradt alul – a gólok számában. Portugália épp azt a tudatos területszűkítéses védekezést bemutatva hozta le a meccset vezetése tudatában, amelyet már az Európa-bajnokságon is láthattunk.

Majdnem azt írtuk, megcsodálhattunk, de ez nem fedné a valóságot, lévén semmi szép nincs abban, ha egy amúgy futballozni tudó csapat – ezt bizonyították a spanyolok elleni 3-3-as mérkőzésen – elcsalja a meccset.

Tény, míg Marokkó helyzetek sokaságát hagyta ki és két meccsen képtelen volt gólt lőni, addig Portugália egy állóháborúban – 42 szabadrúgás – 1-0-ra hozta a kötelezőt, és immár négy pontos. Azt nem mondjuk, hogy páholyban ülnek, de majdnem.

Csoportkör, B csoport, 2. mérkőzés:

Portugália-Marokkó 1-0

Luzsnyiki Stadion, Moszkva. Játékvezető: Mark Geiger (amerikai)

Portugália: Rui Patricio – Pepe, Raphael, Fonte – Cédric, J.Moutinho, J. Mario (Bruno Fernandes 69.), Bernardo (Gelson Martins 59.), William – Ronaldo, Guedes

Marokkó: El Kajoui – Hakimi, Da Costa, Benatia, Dirar – Ziyach, El Ahmadi (Fajr 86. perc), Belhanda (Mehdi Karszela 75. perc), Boussoufa – Amrabat, Boutaib (El Kaab, 69.)

Gólszerző: Cristiano Ronaldo (5.)

Sárga lap: Benatia (40.)

Piros lap:

Kiemelt kép:Yuri CORTEZ / AFP

Vége, Portugália nyert

Fernandes megpróbálja kirúgni a stadionból a labdát, majdnem sikerül neki. Nem feltételezzük, hogy ennyire béna, inkább az időhúzás vezérli. A spori meg is elégeli, a kapuskirúgás után lefújja a meccset. Portugália 1-0-ra hozta a kötelezőt, négy pontos. Azt nem mondjuk, hogy páholyban ülnek, de majdnem.

Hú mi maradt ki!

Zyjach szlalomozik be a 16-oson belülre, kapura lövi, de Pepe beleáll a lövésbe és a hátáról szögletre pattan a labda. Ez komoly helyzet volt!

Portugália is cserél

Moutinho megy le, miközben portugál szabadrúgás miatt áll a játék és Adrian Silva jön be a helyére. Ezt a váltást már inkább az idő húzás számlájára írjuk.

Fajr áll be

Utolsó cseréjét is kihasználja Marokkó, Fajr áll be Ahmadi helyére. Állítólag univerzális játékos, bármelyik poszton bevethető.

Portugál kontra és szabad

Ronaldót Benatia vágja fel. 17 méterre a kaputól, középről. Ki más, Ronaldo áll a labda mögé, de a sorfalba rúgja a labdát. Aztán visszatámad és eljátssza, hogy felrúgták, de a spori nem veszi be. Mi sem.

Levegőben és Pepe kezén a labda

Marokkó láthatóan képtelen a földön feltörni a portugál védelmet, ezért beadásokkal, fejesekkel próbálkoznak, egy Zyjach szöglet utáni kavarodásban például Pepe kezét éri a labda, de a játékvezetői síp hallgat. Nyilván a videóbírák is látták, de nem ítélték szándékosnak.

Marokkó frissít

Belhanda eddig elég veszélyesnek tűnt, de a veszély nem gól. Nyilván azért küldi a pályára Mehdi Karszelát a marokkói kapitány, hogy ezt a hiányosságot pótolja.

A portugálok higgadtak

Csak a nézőket zavarja a portugálok stílusa, ők elég higgadtan csalják a futballt. Még akkor is, amikor Amrabat épphogy lemarad egy kecsegtető kiugratásról, meg akkor is, amikor a folyamatosan sorjázó beadásokat húzogatja le Rui Patrício a kapu előtt.

Cserék

Boutaib le, El Kaabi be a marokkóiaknál. Joao Mario Bruno Fernandes cserével frissít a kapitány a túloldalon.

Esnek kelnek

A portugálok tördelik a játékot, mert úgy érzik, az ácsorgás nekik kedvez. Így aztán többet fekszenek a felek, mint amennyit a játékkal foglalkoznak. 65 perc játék után 32 fault. Iszonyatosan sok.

Csere

Bernardo Silva helyett Gelson Martins jön a portugálokhoz, úgy látszik a kapitány is érzi, hogy nyomnak a marokkóiak. Ennek újabb jeleként megint Benatia kerül helyzetbe, 14 méterről lő, de fölé.

Óriási marokkói helyzet

Belhanda tüzel, de Rui Patrício simán fogja. Aztán egy perccel később, megint Belhanda-Patrício párharc, ezúttal azonban elképesztő bravúrral piszkálja ki a jobb alsóból a portugál kapus. Íme:

Portugália, mint az Eb-n

Portugáliának tökéletes az eredmény, ezért az Eb-n megismert taktikájukat húzzák elő: precízen szűkítik a területet a marokkói támadások alkalmával, amikor megszerzik, nem vagdossák előre, szabdrúgásokat harcolnak ki. Ráülnek az eredményre.

Ronaldo bomba

Ronaldót vágják fel, a szabadot gyorsan elvégzik a portugálok, Joao Mário leviszi a tizenhatoson belül az alapvonalra, lekészíti Ronaldónak, aki az égbe lövi a labdát.

Hasonló a kezdés

Úgy kezdődik a második félidő, mint az első: portugál szöglettel. Ezúttal azonban nem Ronaldo fejel, hanem Fonte és közben lökött is. Nem született újabb gól.

Félidő

Szenvedős játékrészt láttunk, pedig milyen jól kezdődött. Gyors gól, több helyzet, jó tempó, de már nem ez a helyzet. A 20. perctől Portugália csak az eredmény tartásáért játszott, Marokkó pedig hiába erőlködött jobban, komoly lehetősége nem nagyon volt. Így várjuk hát a második 45 percet.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik