Élő Közvetítés

Szerbia gyönyörű szabadrúgásgóllal brusztolta ki a győzelmet Costa Rica ellen

A világbajnokság negyedik napján az E csoport csapatai is bemutatkoztak, a vasárnapi programot Costa Rica és Szerbia nyitotta.

Costa Rica az előző vébén mindenkit lenyűgözött azzal, hogy megnyerte a legnehezebb csoportot, amelyben rajta kívül három korábbi világbajnok, Anglia, Olaszország és Uruguay szerepelt,

majd egészen a negyeddöntőig menetelt, ahol a hollandoktól kapott ki. A szerbek utoljára 2010-ben voltak vb-résztvevők, de akkor nem élték túl a csoportkört.

Nagyon ígéretesen indult a meccs, az első percekben mindkét kapu előtt adódott lehetőség egy-egy pontrúgás után, majd a 12. percben a fejüket foghatták a Costa Rica-i drukkerek, Gonzalez ugyanis négy méterről nagyon rosszul bólintott.

Innentől a lapos mezőnyjáték mellett néhány felejthető távoli lövés jutott nekünk,

sokat elmond az első félidőről, hogy a legszebb jelenetnél, amikor Milinkovic-Savic ollózva késztette bravúrra Navast, a partjelző már lest intett

– amit rosszul tett egyébként a visszajátszás alapján.

A szerbek aztán nagyon harciasan jöttek ki a második félidőre, Mitrovic egy az egyben vezette a labdát Navasra, de rossz megoldást választott, vagy felfoghatjuk úgy is, hogy a Real kapusa védett nagyot.

Az 57. percben aztán Navas sem mentette meg Costa Ricát, Kolarov ugyanis pazarul csavart a bal felsőbe, megszerezve ezzel az idei vébé harmadik szabadrúgásgólját.

A szerbek a gól után egyből visszavettek, Costa Rica viszont csak egy rövid fellángolás erejéig tudta a kapu elé szorítani ellenfelét. Az európaiak közelebb álltak a második gólhoz, de előbb Navas kapott bele pont annyira a labdába, hogy Kostic ne érje el, majd Mitrovic bénázott el egy ziccert, végül Kostic rontott el egy kontrát, amelyben óriási létszámfölényben voltak a szerbek.

A végén majdnem ráfizettek erre a pazarlásra, de Ruiz 10 méteres lövése elakadt a védőkben, így Szerbia nagyon fontos 3 pontot szerzett.

Krstajic kapitány pedig annak is örülhet, hogy a hosszabbításban a Costa Rica-i kispadnál kakaskodó Matic és az ellenfelét arcul csapó Prijovic is megúszott egy-egy necces szituációt kiállítás nélkül.

Eredmény – 1. forduló, E csoport:

Costa Rica – Szerbia 0-1 (0-0)
Szamara, Szamara Arena
v: Diedhiou (szenegáli)
Costa Rica: Navas – Gamboa, Acosta, G. Gonzalez, Duarte, Calvo – Venegas (Bolanos, 60.), Guzman (Colindres, 73.), Borges, Ruiz – Urena (J. Campbell, 67.).
Szerbia: Stojkovic – Ivanovic, Milenkovic, Tosic, Kolarov – Matic, Milivojevic  – Tadic (Rukavina, 82.), Milinkovic-Savic, Ljajic (Kostic, 70.) – Mitrovic (Prijovic, 90.).
gól: Kolarov (57.)
sárga lap: Calvo (22.), Guzman (56.), illetve Ivanovic (59.), Prijovic (90+5.)

15:15 A szerb kapitány keményeket mondhatott a szünetben

A fehér mezesek ugyanis úgy jöttek ki a második félidőre, mintha vért ittak volna, folyamatosan támadnak, Costa Ricának momentuma sem volt eddig a szünet óta. Már Mitrovicnak is gólt kellett volna rúgnia az előbb, Kolarov viszont belőtte a szabadot. Teljesen megérdemelt a szerb vezetés.

49. perc: Navas miatt maradt a 0-0

Mitrovic lépett ki ziccerben egy remek indítással, de laposan gurította el a labdát, amibe Navas lábbal is, kézzel is beleért, majd a lecsorgót szögletre mentette az egyik védő.

Közben az jutott eszembe,

ha Milinkovic-Savic ollózása bemegy, akkor azt szintén megnézték volna videóbíróval? Hiszen a partjelző lest intett, de messze nem volt az.

14:58 Ha lenne még Jugoszlávia, az a csapat vébét nyerhetne!

Néhány napja láttam egy összeállítást, milyen lenne egy most egy jugoszláv keret, ha az ország még mindig létezne. És tényleg gondoljunk bele: a mai szerb csapatból a legjobbakat – Maticot, Milinkovic-Savicot, Kolarovot – kiegészítené a horvát Modric, Rakitic, Mandzukic, a bosnyák Dzeko és Pjanic, a montenegrói Jovetic, a kapuban pedig a szlovén Oblak állhatna. Tényleg bárkit megverhetne az a csapat. Érdekes továbbá, hogy egy hasonló elvvel összerakott szovjet válogatott viszont a közelében sem lenne a jugoszlávnak. Ki érti ezt?

44. perc: A félidő legszebb jelenete volt!

Milinkovic-Savic húzta ollózva kapura a labdát, Navas azonban leért, de közben a partjelző már lest jelzett. A visszajátszás azt mutatta, nem volt igaza, még egyvonal sem volt.

35: perc Izgalmak a levegőben

Előbb Navas repült ki a kapujából egy szögletnél, majd Tosic taglózta le a szintén a labdáért ugró Acostát, mindkettőjüket ápolni kellett.

14:32 Tadicnak mintha ma lenne kedve játszani

A Southamptonban játszó szerb játékmester tipikusan az a balkáni varázsló-típus, akinek ha van kedve játszani, bármire képes lehet. Kár, hogy az esetek többségében nincs kedve, ezért sem vitte el eddig egy igazi sztárcsapat. Viszont a mai meccsen már megvillant párszor, úgyhogy lehet, ez a mai pont egy olyan nap lesz!

27. perc: A szerbeknél van többet a labda

61 százalékban az európai csapat birtokolja, Costa Ricának eddig 39 százaléknyi játékidő jutott, de egyáltalán nem játszanak alárendelt szerepet a Ticók.

14:24 Két kis ország, de mennyi nagy játékos!

Különösen a 7 milliós Szerbia van ellátva nemzetközi klasszisokkal: Kolarov, Ivanovic, Matic és a többiek mind nagy csapatoknál, elit bajnokságokban játszanak vagy játszottak korábban, az új klasszis, Milinkovic-Savic pedig még rajtuk is túltehet. De a túloldalon is vannak ismert nevek, pedig hangsúlyozom, a két országban alig laknak összesen többen, mint Magyarországon.

15. perc: Nagy csel volt a jobbhátvédtől

Az újdonsült rekorder Ivanovic csinált meg egy nagy cselt a jobb oldalon, de a beadásával nem sikerült társat találnia, mert Navas kivetődve elütötte a labdát. Ígéretes lehetőség volt pedig!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!