Élő Közvetítés

Kiütéses orosz győzelemmel kezdődött a focivébé

Csütörtökön elkezdődött a 2018-as labdarúgó-világbajnokság, a házigazda Oroszország Szaúd-Arábiával játszott – ez a két válogatott papíron a leggyengébb a mezőnyben, az oroszok csak 70.-ek a világranglistán.

Túlzás lenne azt mondani, hogy egymásnak estek a csapatok. A rövidke megnyitóünnepség (amely során az énekes Robbie Williams bemutatott a kamerának), majd Vlagyimir Putyin és Gianni Infantino FIFA-elnök beszéde után bár a házigazda tempósabban játszott, de nem nagyon találta a fogást ellenfelén, a szaúdiak pedig jobbára csak bekkeltek. A 12. percben aztán megszületett az első gól, az első kaput eltaláló próbálkozásból, Gazinszkij fejelt a szaúdi hálóba.

A folytatásban sem rágtuk le a körmünket, sokáig az egyetlen említésre méltó esemény Dzagojvev combsérülése volt, a 24. percben kellett lecserélni. Már majdnem unalomba fulladt a mérkőzés, amikor a becserélt Cserisev megduplázta a hazai előnyt, ezzel egyszersmind történelmet írt,

ő az első, aki egy vb nyitómérkőzésen a kispadról beállva volt eredményes.

Lassan indult be a második félidő is, akadt pár szaúdi helyzetecske, de Akinfejevnek semmi dolga nem volt az orosz kapuban. A 71. percben aztán végleg eldőlt a meccs, ekkor a szintén csereként beállt Dzjuba fejelt okosan a kapuba, 89 másodperccel azt követően, hogy a pályára lépett.

Az összefoglaló:

A végén az oroszok még elcicáztak ellenfelükkel, majd Cserisev lőtte meg a második gólját (nem is akármilyet!), végül pedig a korábban két gólpasszt kiosztó Golovin csavart még be egy szabadrúgást, a házigazda egy felejthető mérkőzésen győzte le nagyon simán 5-0-ra ellenfelét. A következő körben az oroszok Egyiptommal, Szaúd-Arábia pedig Uruguayjal játszik majd.

Eredmény – 1. forduló, A csoport

Oroszország – Szaúd-Arábia 5-0 (2-0)

Oroszország: Igor Akinfejev – Mario Fernandes, Ilja Kutepov, Szergej Ignasevics, Jurij Zsirkov – Jurij Gazinszkij, Roman Zobnyin – Alekszandr Szamedov (Daler Kuzjajev, 64.), Alan Dzagojev (Gyenisz Cserisev, 24.), Alekszandr Golovin – Fedor Szmolov (Artyom Dzjuba, 70.)

Szaúd-Arábia: Abdullah Al-Majuf – Mohammed al-Brejk, Oszama Havszavi, Omar Havszavi, Jasszer al-Sahrani – Abdullah Otajf (Fahad al-Muvallad, 64.) – Szalem al-Davszari, Szalman al-Faradzs, Taiszir al-Dzsasszim, Jahja al-Sehri (Hattan Bahebri , 72.) – Mohammed al-Szahlavi (Muhannad Assziri, 84.)

Gólszerzők: Gazinszkij (12.), Cserisev (43., 90+1.), Dzjuba (71.), Golovin (90+4.)

Sárga lap: Golovin (88.) illetve al-Dzsasszem (90+3.)

Piros lap:

Csak 1966 óta vannak nyitómeccsek, és ez a mostani elég "gólzáporos"

A világbajnokságok történetében csak 1966 óta rendeznek hivatalos nyitómérkőzéseket, azelőtt egyidejűleg több találkozóval rajtoltak el a tornák. Az egyetlen kivétel 1938, amikor Németország és Svájc 1-1-es döntetlennel kezdte meg a harmadik vébét Párizsban.

Eleinte a házigazda játszotta a nyitómérkőzést, majd 1974-től a címvédő lépett pályára a vb első találkozóján. A 12 évvel ezelőtti világbajnokságtól kezdve ismét a hazai csapat játszhatja a nyitómeccset, mivel a 2006-os vb-nek már nem volt automatikus résztvevője a címvédő válogatott.

A házigazdák eddig veretlenek a nyitómeccseken: az öt találkozón két hazai siker mellett három döntetlen született.

A világbajnokságok hivatalos nyitómérkőzései:

 • 1966. július 11., London: Anglia-Uruguay 0-0
 • 1970. május  31., Mexikóváros: Mexikó-Szovjetunió 0-0
 • 1974. június 16., Frankfurt: Brazília-Jugoszlávia 0-0
 • 1978. június  1., Buenos Aires: Németország-Lengyelország 0-0
 • 1982. június 13., Barcelona: Belgium-Argentína 1-0
 • 1986. május  31., Mexikóváros: Bulgária-Olaszország 1-1
 • 1990. június  8., Milánó: Kamerun-Argentína 1-0
 • 1994. június 17., Chicago: Németország-Bolívia 1-0
 • 1998. június 10., Párizs: Brazília-Skócia 2-1
 • 2002. május  31., Szöul: Szenegál-Franciaország 1-0
 • 2006. június  9., München: Németország-Costa Rica 4-2
 • 2010. június 11., Johannesburg: Dél-afrikai Köztársaság – Mexikó 1-1
 • 2014. június 12., Sao Paulo: Brazília-Horvátország 3-1

Vége az első félidőnek

Nem rágtuk le a körmünket azért, maradjunk annyiban. A mezőny két leggyengébb csapatának mérkőzésén a vb-házigazda oroszok magabiztosan vezetnek 2-0-ra, noha a két góljuk között a szaúdiak is próbálkoztak, de eddig elég erőtlenek. Ami belerondít az összképbe orosz oldalon, az Dzagojev sérülése, igaz, a helyére beálló Cserisev szerezte a második találatot. Egy kis pihenő, aztán folytatjuk.

Tizenegyest reklamálnak az oroszok

De mire? Kontráztak az oroszok, Golovin bonyolódott cselekbe a tizenhatoson belül, Oszama Havszavi pedig tökéletese ütemben közbelépett és megszerezte a labdát. Golovin és a közönség próbált reklamálni, de az argentin Pitana teljesen jó döntést hozott és továbbengedte a játékot.

Próbálkóznak a szaúdiak

A bekapott gól óta volt három helyzetecske vendégoldalon, ám komoly veszélyt még nem sikerült kialakítani, sőt, még Akinfejevnek sem akadt dolga. Többet van náluk egyébként a labda, bár a mérkőzés jelenlegi alakulása az oroszoknak kedvez.

Sérülés hazai oldalon

Ráadásul az egyik legjobb játékos, Dzagojev dőlt ki, egy kontra közben a combjához kapott. Cserjisev érkezett a helyére.

Mexikó a leghangosabb egy orosz-szaúdi meccsen

A meccs eddigi legnagyobb poénja: a stadionban lévő rengeteg mexikói rázendített egy dalra, így messze hangosabbak voltak, mint a pályán lévő csapatok táborai.

Fotó: Dajka Balázs

Ignasevics, a rangidős

Szergej Ignasevics 38 évesen és 335 naposan a legidősebb mezőnyjátékos 1994 óta. A kameruni Roger Milla rekordját döntötte meg.

Értelemszerűen ő egyébként a legidősebb orosz/szovjet játékos is, aki vb-n szerepel.

Nagy mentés szaúdi oldalon

A bal szélen vezetett támadást Oroszország, majd oldalt váltottak, aminek a végén Fernandes játszotta meg Szamedovot, de egy szaúdi védő a lehető legjobb pillanatban a labda útjába feküdt és blokkolni tudta a szélső lövését.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik