Hírek

Modric akár világbajnok is lehet, akkor sem fogják szeretni a horvátok

Senki nem lehet próféta a saját hazájában, tartja a mondás, és úgy tűnik, a horvátok irányítójára, Luka Modricra is igaz ez. A horvátok egy része legalábbis nem nézi jó szemmel, hogy Modric jó kapcsolatot ápolt a helyi futball egyik legbefolyásosabb alakjával, Zdravko Mamiccsal.

Mamic korábban Modric klubjának, a Dinamo Zagrebnek volt az igazgatója, egyben a horvát szövetség alelnöke is, igazi nagykutya, aki egy rakás játékossal szerződést kötött, azt ígérve, hogy segít nekik az előmenetelben, cseréve azt kérte, hogy a későbbi juttatásokból ő is részesüljön.

A megállapodásba egy olyan kitétel is bekerült, hogy ha a játékost eladják, akkor a vételár egy részét visszakapja, ugyanakkor egy nagyobb hányadát Mamicnak kellett átutalnia.

Amikor a Dinamo eladta Modricot a Tottenhamnek 2008-ban, a 21 milliós árnak majdnem a fele, 10,5 millió került vissza a középpályáshoz, de ebből csak 2 milliót tarthatott meg, a többi Mamicnál landolt.

Aki nagyban játszik, az előbb-utóbb könnyen bűnbe eshet, így kevesen lepődhettek meg, amikor 2015-ben sikkasztás és adócsalás gyanújával perbe fogták Mamicot, akit idén hat és fél évre börtönbe küldtek – volna, merthogy ő időközben Boszniába szökött.

Lesittelték az embert, aki eladta Luka Modricot
Zdravko Mamic neve csak a legelvakultabb futballszurkolóknak mondhat elsőre valamit, Horvátországban ismerik, mint a rossz pénzt.

Modric úgy került a képe, hogy Dejan Lovrennel együtt neki is tanúskodnia kellett Mamic ügyében, aminek az lett a vége, hogy hamis tanúzással vádolták,

miután nem emlékezett korábbi részletekre a dinamós szerződésével kapcsolatban. Ha Modricot bűnösnek találják, akár öt évet is kaphat.

A horvát drukkerek egy része már torkig van az ország focijában fellelhető korrupciós ügyekkel, így aztán Modric is slamasztikába került. “Luka, egy nap emlékezni fogsz erre” – lehetett olvasni a graffitit több helyen Zágrábban, arra utalva, hogy amikor Mamicról és a szerződésekről kérdezték, Modric rendre azt válaszolta, hogy nem emlékszik.

Amikor a vébé alatt a Guardian egyik újságírója a bírósági ügyéről kérdezte a focistát, az némileg zokon vette, és azzal vágott vissza, hogy mennyi ideig készült erre a kérdésre.

Kétes ügyek ide vagy oda, Modric eddig óriásit játszott a vébén, hatalmas szerepe van abban, hogy a horvátok 1998 után ismét a döntőért léphetnek pályára.

Még úgy is, hogy a dánok ellen büntetőt rontott a hosszabbításban, és aztán mindkét tizenegyespárbajban hajszálon múlt csak, hogy gól legyen a lövéséből, és ne üsse ki a kapus.

A horvátok vezére könnyen lehet, hogy a vébéről ünnepelt hősként távozik majd, de nagyon úgy néz, a hazájában ez sem változtat majd a megítélésén.

A nyitóképen Modric örül az oroszok elleni büntetőpárbajban szerzett góljának. Fotó: Zhong zhenbin / Imaginechina

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik