Hírek

Házhoz ment a pofonért az oroszokat éltető ukrán focikapus

Az orosz válogatottat sokan leírták a világbajnokság előtt, mondván, a házigazda már annak is örülhet, ha a csoportjából továbbjut, ehhez képest Sztanyiszlav Csercseszov csapata bejutott a legjobb nyolc közé, és csak két pocsék büntetőn múlt, hogy nem játszhat a döntőért.

Biztosak vagyunk benne, hogy az orosz válogatott maga mellé állított jó néhány drukkert, egy esetről konkrétan is tudunk, az ukrán bajnokságban szereplő Karpati Lviv 18 éve kapusa,

Mihail Gotra ugyanis az Instagram-oldalára pakolt ki olyan képeket, amely egyértelművé tette, hogy szimpatizál az oroszokkal.

Az egyik képen az orosz zászló mellett a Bravo! felirat szerepel, a másikon pedig Photoshoppal csinált magának egy bajuszt, csatlakozva ahhoz a kampányhoz, amely így tiszteleg az orosz kapitány, Csercseszov előtt.

Gotra saját magát keverte bajba a képekkel, klubjánál ugyanis nem vették jó néven, hogy az oroszokat nyilvánosan élteti, és felbontották a szerződését. Gotra azóta bocsánatot kért, és azt mondta, sosem érdekelte a politika, és nem hitte, hogy hír lesz a szurkolásából.

“Mindig is büszke ukrán voltam, ahogy az ukrán futballhoz és a hagyományaihoz is lojális vagyok. Végiggondoltam, amit tettem, és megértettem, hogy ez elfogadhatatlan volt a szurkolók szemében. Ők igazi hazafiak, és ezért csodálom őket, úgyhogy bocsánatot kérek, hogy szabadjára engedtem az érzelmeimet. Ami a klub döntéseit illeti, szerintem egy profi csapatnál nem kéne érzelmi alapon dönteni”

– nyilatkozta Gotra.

A klub részéről az alelnök, Oleg Szalijcsuk nyilatkozott, ő volt az, aki meghozta a döntést és vállalta is a felelősséget érte. “Lehet, hogy túl radikális lépés volt, de a futball elképzelhetetlen érzelmek nélkül. Akárcsak a háború.

A testvéreimet naponta ölik meg. Úgyhogy pont leszarom, hogy az oroszpártiak mit gondoltam, az Isten majd ítélkezik felettük. Arra kérem a szurkolókat, hogy bocsássanak meg a fiúnak, mert biztos megbánta már, amit tett”.

Az ukrán sportminiszter, Igor Zsdanov helyeselte a döntést, a szövetség egykori Anatolij Popov idióta lépésnek nevezte Gotra kirúgását. “A politikának nem kellene beleszólnia a sportba, de a modern Ukrajnában sajnos a sportot is megfertőzte a politika. A gyűlölet senkinek nem jó. A fegyelmi szabályzatunk nem foglalkozik a szeparatizmussal, ilyenért egyszerűen nem lehet felbontani egy játékos szerződését” – mondta Popov.

Orosz oldalon természetesen más reakciókat lehetett olvasni, a profi játékosok szövetségének elnöke, Alekszandr Zotov például azt fejtegette, nem lehet valakit negatívan megkülönböztetni a politikai nézeteiért, amíg ez nem ütközik a törvénybe. “Ha náci eszméket vallana, megértenem a döntést, így viszont abszurd a helyzet. Ha fellebbez a döntés ellen egy ukrán bíróságnál, a FIFA-nál vagy a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál, akkor 100 százalék, hogy neki adnak igazat” – érvelt Zotov.

A két ország között azóta különösen feszült a viszony, mióta Oroszország 2014-ben elfoglalta a Krím-félszigetet, úgyhogy ez magyarázza a most elszabadult indulatokat.

A nyitóképen Csercseszov kapitány és az orosz válogatott látható, amely a horvátok elleni negyeddöntő után a szurkolókkal találkozott Moszkvában. Fotó: Iliya Pitalev / Sputnik

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik