Hírek

Kiderül, hány karátos valójában a belgák aranygenerációja

Belgium egyenrangú ellenfélként készül a brazilokkal vívott negyeddöntőre, igaz, állítólagos aranygenerációjuk még sosem nyert komoly, nagynevű ellenféllel szemben tétmeccset nagy tornán. Vajon ma megtörik az átok? Beharangozó.

A világbajnokság eddigi legjobban várt mérkőzését játssza magyar idő szerint pénteken este nyolc órától a belga és a brazil válogatott Kazanyban. A szakírók többsége szerint akár előrehozott döntő is lehet a mérkőzésből, az mindenesetre biztos, hogy

a torna eddig talán legmagabiztosabban hasító két csapata egymás ellen döntheti el, kinek lesz reális esélye a világbajnoki cím megszerzésére.

A belgák „aranygenerációja” élete lehetőségére készül: mi sem mutatja ezt jobban annál, mint, hogy a belgiumi lapok többsége kiemelt helyen foglalkozik a negyeddöntővel, többek között olyan címlapokkal, mint amilyennel a Het Laatste Nieuws is támad: „Valósítsátok meg az álmaitokat!”

„Brazíliának egy Neymarja van, nekünk két Hazard-unk” – szól a másik hangzatos felütés, azaz nem túlzás azt mondani, Belgiumban történelmi esélyt szagoltak ki az újságírók. De nem csak ők: a válogatott szövetségi kapitánya, Roberto Martínez sem az esélytelenek nyugalmával készül a mérkőzésre.

Egyenlő erők küzdelme lesz, a két csapat nagyon hasonló minőséget képvisel. Annyi a különbség, hogy ők már nyertek világbajnokságot, mi viszont még nem

– magyarázta a katalán származású kapitány sajtótájékoztatóján.

„Élveznünk kell a játékot, merni önmagunk lenni. Amikor ezt tesszük, mindig kiütközik a csapatban rejlő tehetség. Van ebben a keretben valami különleges, ez nem is kérdés. Pozitívak az előjelek, alig várjuk a meccset. Két éve azért dolgozunk, hogy itt sikert arathassunk.”

A lelkesítő szavak ellenére Martíneznek komoly taktikai kérdéseket kell megválaszolnia a meccset megelőzően. Az első – és minden bizonnyal legfontosabb – az, kitart-e a tornán eddig szinte végig villogó kezdőcsapata mellett, vagy alkalmazkodik a brazilokhoz és kidobja a 3-4-2-1-es felállást.

Utóbbi mellett szólhat, hogy a belgák szerkezetéről már az eddigi, olyan nagyon komolynak azért nem nevezhető ellenfelekkel szemben vívott meccseken is kiderült: bőven sebezhető, főleg védekezésben. Kevin de Bruyne ugyan zseniális játékos, de a középpálya közepén komoly luxus úgy bent tartani, hogy mindössze egyetlen labdaszerző játszik mellette/mögötte, ráadásul a belgák támadásépítésének kulcsa, hogy a két szárnyvédő (Meunier és Carrasco) szinte folyamatosan az ellenfél térfelén helyezkedik – így viszont sok esetben nyílnak mögöttük tízméterekben mérhető folyosók.

Az előzetes hírek alapján az látszik a leginkább valószínűnek, hogy Martínez kompromisszumot köt. A semennyire sem védekező típusú, amúgy is botrányos formában játszó Carrasco helyett érkezik balszélre a sokoldalú Chadli, a szerkezet viszont marad a már emlegetett 3-4-2-1. Kisebb módosítást jelenthet ebben, ha De Bruyne feljebb lép egy sorral, Mertens helyére pedig érkezik a védekezésben és labdakihozatalokban is elitnek számító, elnyomhatatlan kolosszus, Moussa Dembelé a középpályára.

A belgák várható gyenge pontjait szaggatott vonallal keretezett területekkel jelöltük a meccsképen. De Bruyne középpályás játéka láthatóan komoly kockázat (Paulinho egyébként is előszeretettel lép fel a támadásokhoz második hullámban, a belga sztár védekező készségeit pedig remekül összefoglalta a japánok elleni meccsen Inui gólja), de Meunier és Chadli mögött is nyílhatnak területeket. Előbbit a brazilok várhatóan meg is próbálják majd manipulálni, a megszokott módon: Neymar befelé fog húzni a labdával, magára vonja a védők figyelmét, az így kinyíló üres területbe pedig Coutinho mozog majd be a helyén. Ráadásul ezen a meccsen – a Mexikó elleni nyolcaddöntővel ellentétben – már Marcelo, a világ talán legveszélyesebb felfutó balbekkje is bevethető lesz.

„Beszéltem Marcelóval és Filipe Luisszal is” – kezdte sajtótájékoztatóját Tite, a brazilok szövetségi kapitánya. „Mindketten megértették a helyzetet. Mexikó ellen Marcelo még csak 45-60 percre lett volna képes, így inkább Filipét használtam. Remekül játszott, de Marcelo most már kész a visszatérésre, így ő fog kezdeni a meccsen.”

Ezzel együtt is lesz viszont komoly hiányzója a meccsen a Selecaónak, hiszen a Real Madrid labdaszerzője, Casemiro sárga lapok miatti eltiltása okán ki kell hagyja a negyeddöntőt.

A helyén minden valószínűség szerint Fernandinho játszik majd, ami remekül jelzi, micsoda mélység rejlik a brazil keretben. A City középpályása még egyszer sem volt kezdő az idei tornán, de nem csak ezért komoly a nyomás rajta: Brazíliában anno ő lett a németektől elszenvedett 7-1-es vereség egyik legfőbb bűnbakja. Ezt a foltot kell ma este kitörölnie a pályafutásából.

Feladata lesz bőven: fedeznie kell a felfutó Marcelo mögött megnyíló területeket védekezésben, és forgatnia is kell majd a játékot, amennyiben a braziloknál lesz többet a labda. Fontos lesz, hogy fel tudja venni a futóversenyt a támadásokhoz fellépő De Bruynével, de az is, hogy helyezkedésével biztosítsa saját oldalán Paulinho előre irányuló mozgásait is.

Ezen kívül túl sok kérdés nincs a brazil csapattal kapcsolatosan. A tornán egyelőre gólképtelen Gabriel Jesus őrzi helyét a kezdőcsapatban a liverpooli Firminóval szemben, azzal együtt is, hogy ha van meccs, amelyen kiemelten hasznos lehetne utóbbi nagyon erős labda nélküli mozgása és letámadó készségei, akkor az biztosan a mai.

Nem várt érdekesség a meccsel kapcsolatosan, hogy a brazilok 2002 óta nem győztek le európai ellenfelet a vébék egyenes kieséses szakaszában.

Akkor

  • a nyolcaddöntőben Belgiumot (2-0),
  • a negyeddöntőben Angliát (2-1),
  • a négy között pedig Törökországot (1-0) verték,
  • hogy a fináléban aztán a németek se jelentsenek nekik problémát (2-0).

2006-ban viszont Ghána legyőzése (3-0) után Franciaország már nagy falat volt a nyolc között (0-1), mint ahogyan négy év múlva, szintén a negyeddöntőben a hollandok is (1-2). 2014-ben, hazai pályán Chile és Kolumbia legyőzése után következett az emlékezetes németek elleni vereség (1-7), majd a bronzmeccsen a Hollandia elleni vergődés (0-3).

VB-negyeddöntő, Kazany

Brazília – Belgium 20.00 – Játékvezető: Milorad Mazic (szerb)

Nyitókép: Zhong zhenbin / Imaginechina

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik