Hírek

Keresztet vethet a TippmixPro-számlára befizetett pénzre

Legális online fogadásokat ma Magyarországon csak a Szerencsejáték Zrt.-nél lehet tenni. A foci-vb alatt is bizonyára sokan élnek a lehetőségekkel. Van azonban egy fura szabály:

 • a TippmixPro-nál a befizetett összeg nem jár (egykönnyen) vissza.

Aki nem ismeri a játékot, annak ez nem biztos, hogy leesik a 65 oldalas részvételi szabályzat alapján, ott ugyanis csak ennyit írnak a befizetett egyenleg címszónál:

A fogadó az egyenleghez rendelt összeget csak és kizárólag a fogadás tétjének kifizetésére fordíthatja.

Oké, nem fizetheti ki belőle mondjuk a telefonszámlát, ezt feltehetőleg mindenki magától is sejti. De ebből miért következne, hogy a befizetett összeget nem fizetik vissza, ha valaki azt szeretné? Márpedig a mondat ezt is jelenti, amint az kiderült már a Tékozló Homár korábbi cikkéből is, az állami szerencsejátékszervező válasza alapján. Amiben az is szerepel, hogy kifizetés csak a nyereményegyenlegből lehetséges. Igaz, ezt sem írják le ilyen egyértelműen a szabályzatban, legalábbis mi nem találtuk. A nyereményegyenleg leírásánál mindössze ez olvasható:

A fogadó az egyenleghez rendelt összeget csak és kizárólag a fogadás tétjének kifizetésére fordíthatja, illetve saját kívánsága szerint kezdeményezheti a nyereményegyenleghez rendelt összeg – vagy annak egy részének – kifizetését.

A „befizetett egyenleg” amúgy legfeljebb összesen 1 millió forint lehet – ennyivel egyenlő tehát a maximális bukás is.

A zrt. ennek ellenére állítja, hogy a TippmixPro részvételi szabályzata, rendelkezései egyértelműek: a befizetett pénz csak nyereményként kapható vissza, ha a nyeremény összege eléri azt. És megtámogatja azzal is a hitelességet, hogy a Szerencsejáték Felügyelet mint hatóság jóváhagyta a szabályzatot.

Olvasónknak szintén nem jött le a szabályzat alapján, hogy a befizetett összeget nem kérheti vissza, ha szüksége lenne rá. A képernyőkép készültekor épp 85 ezer forintjához nem tudott hozzájutni:

Illetve végül is megkaphatja befizetett pénzét, de csak igen körülményesen. Legalábbis ez derül ki a szabályzat különböző részeiben talált szövegrészekből. Az kaphatja vissza a pénzét, aki:

 • legalább 3 hónapra kizárja magát a fogadásból, és bead egy írásbeli kérelmet;
 • akit kizár a Szerencsejáték Zrt., mert 2 éve nem lépett be az oldalra,
 • akit szabályszegés miatt kitiltanak az oldalról,
 • akit hiba miatt felfüggesztenek, és a hiba nem orvosolható a felfüggesztés ideje alatt, ezért a zrt. megszünteti az egyenleget, vagy
 • aki megszünteti a távszerencsejáték-szerződést, vagyis a regisztrációját.

Ha végignézzük ezt az öt lehetőséget, kettőhöz valamilyen szabálysértést vagy egyenesen bűncselekményt kell elkövetni. Az önkizárás a játékosvédelem eszköze (gyakorlatilag bejelentjük, hogy ne engedjenek fogadni, például mert a szerencsejáték rabjai lettünk). És adott még az a lehetőség, hogy teljesen kiszállunk.

Hogy ez miért jó a Szerencsejáték Zrt.-nek? Hogy inkább (soha többé) ne játsszunk, ha visszakérnénk a pénzünket? Talány.

Aki esetleg a pénzmosás elleni törvényt sejti a háttérben, az nem nyert. Hiszen a kisebb befizetett összegeket sem lehet visszakapni, nem csak a nagyobbakat. A pénzmosás egyébként különös módon nem is a befizetett összegek kapcsán, hanem a nyeremények kifizetésénél merül fel, akkor, ha valaki több mint 600 ezer forintot kaszál. Ekkor kell azonosítania magát.

Vajon az, hogy az állami cég ül a befizetett pénzeken, rendben van-e fogyasztóvédelmi szempontból? Úgy tűnik, ez a gyakorlat egyik felügyeleti szerv szemét sem bántja.

 • Az illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint nincs fogyasztóvédelmi vonatkozása az ügynek. Arra hivatkoznak, hogy a TippmixPro részvételi szabályzata rendelkezik arról, hogy a befizetett és a nyert összeg mire fordítható, miként igényelhető vissza. Ha pedig a visszafizetés nem történne meg, a fogadó polgári bírósághoz vagy békéltető testülethez fordulhat.
 • A Békéltető Testület elhárította megkeresésünket azzal, hogy ahhoz a Szerencsejáték Felügyelethez tartozik a kérdés, amely jóváhagyta így a szabályzatot.
 • A szintén fogyasztóvédelmi ügyekben illetékes kormányhivatal nem válaszolt megkeresésünkre.
 • A Gazdasági Versenyhivatal felsorolta, milyen esetekben indítanak versenyjogi vizsgálatot. Erre ok lehet többek között, ha a fogyasztók tájékoztatása nem kielégítő, vagy egyenesen félrevezető, ha elhallgattak, elrejtettek információt. És ha emiatt a fogyasztó olyan döntést hozott, amit nem tett volna meg, ha kellő a tájékoztatás.

Mivel épp valami ilyesmit látunk a TippmixPro-nál, gondoltuk, vizsgálhatná a versenyhivatal. Vagy legalább néznék meg a játék weboldalát, mi a véleményük a tájékoztatásról. De nem nyilvánítanak véleményt, mivel a feltett kérdéseket a GVH csak megfelelő hatósági eljárás keretében, a kereskedelmi gyakorlat minden körülményét figyelembe véve tudná megválaszolni. Nem írták, hogy indítanának ilyen vizsgálatot.

A NAV-ot is megkérdeztük, adózási szempontból rendben van-e egy ilyen konstrukció, de ők is csak a Szerencsejáték Felügyeletre mutogattak.

Nem tilos, tehát szabad

Mi nem találtunk a szerencsejátékról szóló törvényben utalást arra, hogy a befizetett összeg ne járna vissza. A Szerencsejáték Felügyelet is csak arra a szakaszra hivatkozott, amely szerint a befizetett egyenlegen lévő pénzt elkülönítetten kell kezelni és a Szerencsejáték Zrt. azok felett nem bír rendelkezési joggal. De ez nem azt jelenti, hogy ne adhatná vissza.

És íme a magyarázat a felügyelettől:

 • Mivel a szerencsejáték szervezésére vonatkozó szabályok nem írják elő, hogy távszerencsejáték esetén bármikor kérhetné a játékos az általa befizetett összeg visszautalását, így az Szrt. gyakorlata, vagyis hogy nem adja vissza a pénzt, nem sérti az előírást. 

És egyébként el kell fogadni a részvételi szabályzatot. Amiben ugye elég nehéz felfedezni azt a szabályt. A felügyeletnél amúgy senki nem panaszkodott még azért, mert a pénzét nem adták vissza.

Titok, mennyi pénzen ülnek

Közben az Szerencsejáték Zrt.-nél is futottunk még egy kört. Szerintük ugyanazok a szabályok érvényesek az internetes, valamint sms-es játékokra és fogadási módokra. Mi hiába kerestük, az sms-játéknál nem leltük annak nyomát, hogy nem jár vissza a befizetett egyenleg.

Fúrta az oldalunkat, hogy vajon mennyi pénzen is ül az cég. Vagyis hány regisztrált játékos van a TippmixPro-n, és nekik összesen mennyi a befizetett egyenlegük, amit nem adnak vissza. Nos, ez titok üzleti tevékenységük védelmének érdekében. Azt viszont megerősítették, hogy a labdarúgó-világbajnokságok alatt az átlagos játékszámhoz képest emelkedés tapasztalható a Tippmixpro-n. Hogy mekkora, az szintén titok.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik