Hírek

100 ezerszer kiszámolták: ők nyerik a vébét

Ahhoz képest, hogy nyolc éve még egy Paul nevű polip 14-ből 12-szer eltalálta, ki nyeri az akkori labdarúgó-világbajnokság adott meccsét, mára sokat változott a világ. Tudósok egy csapata Münchenből, Dortmundból és Gentből egy kicsit tudományosabb eszközhöz, a mesterséges intelligenciához nyúltak, és 100 ezerszer leszimulálták az összes meccset.

Ehhez persze rengeteg adat kell. Olyanokat gyűjtöttek össze, mint az aktuális FIFA-rangsor, minden ország népessége és GDP-je, a bukmékerek esélylatolgatásai, mennyi válogatott játékos játszik egy csapatban, a játékosok átlagos életkora, és hogy mennyi BL-t nyertek eddig.

Ez alapján a mesterséges intelligencia segítségével leszimulálták az egész tornát 100 ezer alkalommal, és kiszámolták a válogatottak csoportból való továbbjutásának, a kieséses szakaszbeli és a döntőbeli esélyeit.

A legnagyobb esélyesnek végül Spanyolországot hozták ki, valamivel Németország előtt (akiket pedig a brazilok követnek).

arxiv.org

A kieséses fordulók legesélyesebb forgatókönyve viszont már a németeket hozza ki győztesként.

Hogy ez hogy lehet?

Úgy, hogy az előrejelzéseik szerint a két csapat az elődöntőben találkozhat, a németek pedig a legesélyesebbek, hogy megverik a spanyolokat, csak eddig elérnie a két válogatott közül a németeknek lesz nehezebb, de ezt talán jobban magyarázza az alábbi táblázat:

arxiv.org

Persze, hogy ez legyen a bajnokság lefolyásának a menete, annak elég kicsi az esélye, mert ha már egy meccs is más lesz az eredménye, akkor borul az egész számítás. Plusz olyannal például nem tudott számolni a gép, hogy mi lesz, ha a spanyol szövetségi kapitánynak egy nappal a nyitány előtt felmondanak.

Egy nappal a vébé előtt rúgták ki a spanyol szövetségi kapitányt
Bár a játékosok állítólag azt kérték, hogy maradjon, a szövetség vezetői hajthatatlanok voltak.

(via Motherboard, kiemelt kép: Getty/Mikhail Japaridze)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik