Hírek

A világbajnokság felfedezettje egy középhátvéd

Túlzás lenne azt állítani, hogy Kolumbia üde színfolt volt az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, ám a csapat középhátvédje, Yerry Mina rendkívüli teljesítménnyel rukkolt elő. A 23 éves hátvéd január 11-én igazolt az FC Barcelonába a Palmeirasból és mivel a brazil bajnokságot nem kísérik figyelemmel Európában, sokan körberöhögték a katalánokat, hogy egy „nevenincs” focistával erősítenek.

Ezek után Mina három gólt lőtt a vébén és megingathatatlan bástyája volt a kolumbiai védelemnek.

A kapusból lett hátvéd

Mina családjában mindenki kapusként kezdi a focit, nem volt ez másképp az apja és nagybátyja nyomdokaiba lépő Yerryvel sem. Csakhogy idő közben feltűnt az Atletico Renacer edzőjének, hogy rendkívül labdabiztos játékossal van dolga. Mina első edzője, Seifar Apoza az El Espectadornak adott interjújában azt is elmesélte, hogy a fiú óriási lelkesedéssel edzette magát – ellentétben a barátaival, akiknek nem ízlett a munka, inkább az utcán játszottak.

Nagyszerűen bánt a labdával, a kortársainál sokkal jobban. Azt gondoltam, inkább a védelembe rakom, mint a kapuba, mert ott jobban ki tudnám aknázni a képességeit. Olyan srác volt, akinek minden gondolata akörül forgott, hogy edzésre járjon és profi labdarúgó legyen. Egy ilyen mentalitású fiú ritka, óriási előnye van a többiekkel szemben

– idézi az El Espectador Apozát.

A néhány ezer főt számláló Guachenéből induló Mina egyébként is azt vallotta, hogy a kapus nem vesz eleget részt a játékban, ezért nem szerette a posztot, mezőnyjátékossá akart válni. A befektetett kemény munka hamar gyümölcsözőnek bizonyult: mindössze 18 évesen megkapta első szerződését, az élvonalbeli Deportivo Pasto játékosa lett. Hamar kitűnt, így Kolumbia egyik legerősebb csapata, az Independiente Santa Fe előbb kölcsönvette, majd végleg szerződtette az addigra már remek testfelépítésű hátvédet. Megdöbbentő sebességgel fejlődött, szinte rögtön beverekedte magát a kezdőcsapatba, ezzel egy időben pedig az U23-as, majd a felnőtt válogatottba is.

Ezek után már pontosan tudta a brazil Palmeiras, hogy remek üzletet csinál, ha szerződteti a csupán 21 éves játékost – még akkor is, ha ez 3 millió euróba kerül. Mina addigra nyolcvannál is több felnőtt mérkőzésen volt túl és mindig inkább fölfelé lógott ki, mint lefelé. Nem mellesleg halmozta a trófeákat is:

2014-ben kolumbiai bajnok lett, egy évvel később Copa Sudamericanát nyert és nem szakadt meg végül Brazíliában sem a sikersorozat, mivel első idényében bajnok lett új csapatával (sőt, a Barcelonával is az élen végzett rögtön).

A 23 éves korára abszolút kész futballistává váló Minát Ernesto Valverde nézte aztán ki magának és csak azért csapott le rá már télen, mert úgy hírlett, Javier Mascherano Kínába igazol az idény vége előtt. A laikusok sokat gúnyolták a Barcelonát, amiért 11,8 millió eurót fizettek egy semmiből jött hátvédért, de a vébét látva alighanem arcukra fagyott a mosoly.

A vébé hőse

Yerry Mina jóllehet 2016 óta erősíti a kolumbiai válogatottat, ám a világbajnokság előtt csupán 12 mérkőzésen lépett pályára. A dél-amerikai csapat szemszögéből pocsékul alakuló Japán elleni 2-1-s vereségen pályára sem lépett. Nem kizárt, hogy az első csoportmeccsen azonnali piros lappal kiállított Carlos Sancheznek köszönhető, hogy a vb legjobbjává lett. A középpályás ugyanis a szabályok értelmében a további két mérkőzésen nem játszhatott piros lapja miatt

vagyis nem zárható ki teljesen, hogy csak azért került be a kezdőbe Yerry Mina, mert Sanchezre nem számíthatott José Pekerman szövetségi kapitány.

Hogy valóban ez volt-e a döntés hátterében, azt egyelőre nem tudni, de tény: Mina Lengyelország ellen a kezdőcsapatba került és 40 perc alatt betalált. Rendkívül magabiztosan játszott, igazi vezér volt a kolumbiai védelemben és nem is lehetett kérdés, hogy helye van a kezdőben. Hasonlóan jó teljesítményt nyújtott Szenegál ellen is, ahol nemzeti hőssé vált, hiszen az ő góljával jutott tovább Kolumbia. Ezután jött az angolok elleni nyolcaddöntő kedden, ahol ismét megdicsőült, miután a 93. percben egyenlíteni tudott.

Csoda a vébén, Anglia tizenegyesekkel jutott tovább
Kane tizenegyesére Yerry Mina fejjel válaszolt, az idegek harcát végre egyszer az angolok bírták.

Yerry Mina mindhárom mérkőzésén betalált, ráaádásul mindig kulcsfontosságú pillanatban. Hátvéd létére ő lett csapata házi gólkirálya a vébén, sőt jelenleg a torna legeredményesebb védője is. Góljai mellett pedig fantasztikus védőmunkát végez, valahogy az az ember érzése, hogy mindig jókor van, jó helyen – elvégre a góljait is szögletből szerezte. Emellett igazi harcos: az angolok elleni mérkőzésen még a hosszabbítás előtt úgy tűnt, le kell cserélni, mert meghúzódott, mégis végigjátszotta a 120 percet. Mi ez, ha nem kitartás?

A valóra vált álom

Mina világ életében profi labdarúgó akart lenni és sokan azzal vádolták, hogy csak a sztárság érdekli. Támadói általában azt hánytorgatták föl, hogy nem akart kapusként focizni, mivel ott nem kerül reflektorfénybe. A kolumbiai azonban rendkívül jó szívű srác, a szabadidejét egyáltalán nem bulizással tölti, hanem a családjával és barátaival.

Sőt, saját jótékonysági alapítványt indított, miután megfelelő keresete lett, a Yerry Mina Alapítvány a Guachenében, nagy szegénységben élő lakosságnak segít. Bizonyára a Barcelonában eltöltött évek alatt bőven fog majd duzzadni az alapítvány tárcája is.

Mit hoz a jövő?

Nem lehet kérdés, hogy megalapozta a jóhírét a dél-amerikai védő. Miután sorban buknak el a nagy válogatottak és nem sorakoznak a gólok olyan játékosok nevei mellett, akiktől előzetesen vártuk, végül Yerry Mina, egy középhátvéd lett a vb egyik legnagyobb felfedezettje.

A Barcelonában első évében csupán néhány mérkőzés jutott neki, de a látottak alapján egyáltalán nem lenne meglepő, ha Samuel Umtiti és Gérard Piqué mellett a kolumbiai játékost is sokat látnák Barca-mezben a 2018-19-es kiírásban.

Kiemelt fotó: Fred Lee/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik