Hírek

Óriási: a svéd játékosok dobják össze a társuk melletti tüntetés költségeit

A svéd labdarúgó-válogatott támogatásával megvalósulhat az a péntek esti, stockholmi tüntetés, amelyet az oroszországi világbajnokságon szereplő Jimmy Durmazt ért rasszista támadások miatt szerveztek. A török származású, ám Svédországban született játékos azt követően kapott fenyegetéseket és rasszista sértéseket közösségi oldalain, hogy a második vb-csoportmeccsen a német együttes az ő hibája után elvégzett szabadrúgásból szerezte meg a győzelmet.

A fővárosi demonstráción mintegy tízezren jelezték részvételi szándékukat, ám a rendőrség nem adott engedélyt a Sergels térre tervezett eseményre, miután szerintük a környéken zajló építkezések miatt az nem lenne biztonságos.

"Fuck racism" - üzent a svéd válogatott
Jimmy Durmaz mellett az egész csapat kiállt.

A helyi rendfenntartók alternatív megoldásként a közeli Kungstradgarden parkot javasolták helyszínnek, ám annak használatáért 120 ezer svéd koronát (3,8 millió forintot) kell fizetni, így aztán úgy tűnt, elmarad a megmozdulás. Ekkor avatkoztak közbe a svéd válogatott tagjai, akik jelezték: állják a számlát.

Kaptam egy telefonhívást Hakan Sjöstrandtól, a svéd szövetség főtitkárától, hogy a játékosok szeretnének segíteni

– nyilatkozta a demonstrációt szervező Shanga Aziz. Hozzátette: reméli, minél többen részt vesznek majd a tüntetésen, ugyanis meg szeretnék mutatni, hogy a rasszizmusnak sehol nincs helye.

A svédek a németektől elszenvedett 2-1-es vereség ellenére továbbjutottak csoportjukból és a nyolcaddöntőben kedden Svájccal találkoznak.

Nyitókép: Lars Dareberg/Ombrello/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik