Hírek

Kifizetnék a koszovóiak Shaqiri és Xhaka büntetését

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hétfő esti közleménye szerint Xherdan Shaqiri és Granit Xhaka pénzbírságot kapott. A két koszovói albán származású labdarúgó a svájci válogatottban szerepel és azért kellett bűnhődniük, mert a Szerbia ellen 2-1-re megnyert mérkőzésen kétfejű sast formáltak a kezükből a gólöröm alatt. A mozdulatot politikai provokációnak vélték, merthogy szerb provinciáról beszélünk, ezért kaptak büntetést a játékosok.

Koszovóban azonban nemzeti hőssé vált a két svájci focista, még Stephan Lichtsteiner is, aki azért kapott enyhébb büntetést, mert csatlakozott a társai öröméhez.

Ennek szellemében online adománygyűjtésbe kezdtek, hogy kifizessék a labdarúgók helyett a pénzbírságot.

A kezdeményezéshez Bajram Haszani, koszovói miniszter is csatlakozott, 1500 eurót tett be a “kasszába”, amely állítása szerint egyhavi fizetése.

Azért büntették meg a játékosokat, mert nem felejtkeztek meg a gyökereikről, emlékeztek rá, honnan jöttek. Nincs olyan összeg, amely ki tudná fejezni az örömöt, melyet Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri okozott nekünk azzal, hogy a kétfejű sast láthattuk a Svájc-Szerbia világbajnoki mérkőzésen

– indokolta meg döntését Haszani.

Shaqiri 1991-ben született Koszovóban, ahonnan egy évvel később költözött el családjával, míg Xhaka már Svájcban látta meg a napvilágot 1992-ben, de szülei koszovóiak. Érdekesség, hogy utóbbi testvére, Taulant Xhaka az albán válogatottat választotta felnőtt labdarúgóként, de az U21-es nemzeti csapatban még svájci mezben szerepelt.

A pénzgyűjtés egyébként nem halad, jelenleg sehol sincsenek a kitűzött cél, vagyis a 25 ezer euróhoz képest.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik