Hírek

Eljárás indult Shaqiriék gólöröme miatt, akár el is tilthatják őket

Pénteken este a svájci labdarúgó-válogatott emlékezetes fordítással győzte le Szerbiát a világbajnokság E csoportjában, ám a meccsnek nem a játék és nem is a végeredmény miatt van komoly utóélete. A két svájci gólszerző, Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri is úgy ünnepelték a góljukat, hogy a kezükkel albán kétfejű sast formáltak, ami miatt forrnak az indulatok.

Shaqiri a koszovói Giljanban született, innen emigráltak Svájcba, Xhaka pedig már Bázelben született, szülei koszovói albánok, édesapja politikai fogoly is volt. Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, de Szerbia ezt azóta sem ismeri el.

A FIFA szombaton közleményben jelezte, hogy fegyelmi eljárást indított a két svájci labdarúgóval szemben.

A nemzetközi szövetség szabályzatában ugyanis szerepel, hogy provokációért lehet büntetni. A Guardian cikke szerint akár egy vagy két mérkőzésre szóló eltiltást is kioszthat a FIFA.

Ha valahol nincsenek importfocisták, az éppen Svájc
Ébresztő! A svájci keretben nincs olyan játékos, akit nem a helyi utánpótlás nevelt ki. Elemzés.

Xherdan Shaqiri azt mondta, semmi politizálás nem volt a tettében, egyszerűen csak elragadták az érzelmek. Granit Xhaka arról beszélt a lefújás után, hogy ő különösebben nem foglalkozik az ellenfelekkel, ezzel a népének üzent, akik támogatják és szeretik őt és a családját.

Külön kell választanunk a politikát a futballtól, és arra kell fókuszálnunk, hogy ez a gyönyörű játék összehozza az embereket

– ezt már Vladimir Petkovic, a svájci válogatott bosnyák születésű szövetségi kapitánya mondta.

A szerbek csatára, Aleksandar Mitrovic közben beszólt Shaqirinek, akinek az egyik stoplisán a koszovói zászló is látható:

Ha ennyire szereti Koszovót és a zászlajával kérkedik, akkor miért utasította vissza a lehetőséget, hogy a válogatottjukban játsszon?

Nem csak a svájci labdarúgók ellen indított eljárást a FIFA:

  • a szerb szövetségi kapitány, Mladen Krstajic politikával átitatott nyilatkozatokban kérte számon a szerinte elmaradt tizenegyest,
  • a szerb szövetség pedig büntetésre számíthat a szurkolók provokatív transzparensei és bekiabálásai miatt.

Mindezek mellett megbüntették a lengyel szövetséget a szurkolói miatt 8500 euróra, illetve vizsgálat indult a horvát és az argentin szövetség ellen is a lelátón történt verekedés miatt.

Fotó: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik