Hírek

Lesz-e csillaghullás az utolsó fordulóban?

A csoportkör második fordulójában már jobban szerepeltek az esélyes csapatok, azonban még mindig előfordulhat, hogy a favoritnak tartott válogatottak közül valamelyik jövő héten már csomagolhat és utazhat haza az oroszországi világbajnokságról. Összeszedtük, hogy az egyes csoportokban még milyen izgalmak várhatóak.

Egyedül az A csoportban van béke és nyugalom, így azzal nem is nagyon foglalkoznánk részlettesen, hiszen Oroszország és Uruguay már biztos továbbjutó, maximum a csoportelsőségért futnak versenyt hétfőn 16 órától. Egyiptom is nulla ponttal áll, csakúgy, mint Szaúd-Arábia.

B csoport:

Bármilyen meglepő, még az Európa-bajnok Portugália továbbjutása sem biztos a B csoportban, Spanyolországgal egyetemben négy pontjuk, Iránnak három, míg Marokkónak nulla. Az utolsó fordulóban Cristiano Ronaldóék Iránnal játszanak, és amennyiben nem várt vereséget szenvednek, a 2016-os Eb-győztes utazhatna haza. Spanyolország továbbjutása biztos, esetleges győzelmükkel csoportelsőként léphetnének tovább.

Fotó: Vitaliy Belousov / Sputnik / AFP

C csoport:

A C csoportban nem várható csillaghullás, mivel két forduló után a favoritként számon tartott Franciaország hat ponttal áll csoportja élén. Más kérdés, hogy a franciák játéka még sokszor akadozott, szövetségi kapitányuk, Didier Deschamps is mintha keresné még a legjobban működő összeállítást. A másik továbbjutó hely még kiadó, Dánia négy pontjával jó helyzetben van, azonban az utolsó fordulóban pont az Eb-ezüstérmessel játszanak. Ha Ausztrália nem nyer Peru ellen, az előbbi párosítás a csoportelsőségről dönt majd, és az ausztrálok kiesnek.

Didier Deschamps
Fotó: Yuri Cortez / AFP

D csoport:

A vártnál hamarabbi hazaút veszélye legjobban Argentínát érinti, Lionel Messiék két meccs után mindössze egyetlen árva ponttal állnak a D csoportban. Az utolsó fordulóban nem lesz elég nekik, ha megverik Nigériát, közben Izland sem nyerhet a már biztos továbbjutó horvátok ellen. Az argentinok esélyeit az sem növeli, hogy a hírek szerint feszültség van a játékosok és a szövetségi kapitány, Jorge Sampaoli között.

Lionel Messi
Fotó: Anton Denisov / Sputnik /AFP

E csoport:

Az első fordulóban döntetlennel nyitó Brazília is javított a továbbjutási esélyein, 2-0-ra győzték le Costa Ricát, akik ezzel már biztosan búcsúznak a világbajnokságtól. Az utolsó fordulóban a Brazília-Szerbia igazi ki-ki mérkőzés lesz, hiszen amelyik csapat vereséget szenved, kieshet. Brazília csak akkor búcsúzik, ha Svájc több pontot szerez Costa Rica ellen, mint Neymarék a szerbek ellen.

Neymar
Fotó: Nelson Almeida / AFP

F csoport:

Németországot pár másodperc választotta el a világégéstől. Svédország elleni utolsó perces gólja, és győzelme után jobb helyzetbe került, azonban biztonságban még nem érezhetik magukat. Ha a németek legyőzik Dél-Koreát, azzal bebiztosítják továbbjutásukat, ám ha nem szereznek három pontot, akkor izgulhatnak, hogy Svédország se nyerjen Mexikó ellen. Kérdés, hogy az állítólagos belső feszültségeket mennyire orvosolta a svédek elleni győzelem.

A német válogatott tagjai ünnepelnek, miután 2-1-re gyõztek az oroszországi labdarúgó-világbajnokság F csoportjának második fordulójában játszott Németország – Svédország mérkõzésen a szocsi Fist Stadionban Fotó:Mohamed Messzara/EPA/MTI

G-csoport

A G csoportban, a két esélyes, Anglia és Belgium egyaránt 6-6 ponttal áll. Az utolsó fordulóban esedékes találkozójuk a csoportelsőségről dönt. Amennyiben a két csapat döntetlent játszik egymással, akkor az összes statisztikájuk meg fog egyezni, így a Fair Play-pontszám, azaz a büntető lapok száma fog dönteni – aki kevesebb sárgát kapott, az végez az élen.

Mivel a belgák eggyel több sárga lapot kaptak idáig, jelenleg ebben az angolok állnak jobban. A Tunézia-Panama mérkőzés maximum csak arról dönthet, hogy melyik válogatott zárja ponttal vagy anélkül a világbajnokságot.

A belga Romelu Lukaku második gólját szerzi az oroszországi labdarúgó-világbajnokság G csoportjának második fordulójában játszott Belgium – Tunézia mérkõzésen a moszkvai Fotó:Victor Caivano/AP/MTI

H csoport:

A H csoportban is maradtak még izgalmak, két fordulót kővetően meglepetésre Lengyelországnak nincs már esélye továbbjutni, miután Szenegáltól és Kolumbiától is kikaptak. Az afrikaiak és a japánok is négy, a dél-amerikaiak három ponttal állnak az utolsó kör előtt. Kolumbia abban az esetben jut tovább, ha megveri Szenegált, Japán pedig egy szerzett ponttal is biztosan továbblép már.

Japán szurkolók az oroszországi labdarúgó-világbajnokság H csoportjának második fordulójában játszott Japán – Szenegál mérkõzésen a Jekatyerinburg Arénában
Fotó:Atef Szafadij/EPA/MTI

A futballrajongók mindenesetre dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen jócskán maradt még izgalom az utolsó fordulóra is. Több nagy csapatnak, Argentínának, Németországnak és Brazíliának is jobb játékra lesz szüksége ahhoz, ha előzetes esélyesként el szeretnék kerülni a szégyenteljes kiesést a csoportkörből.

 

Szerző: Beke Zsombor

Kiemelt kép: Kirill Kudryavtsev / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik