Hírek

25 éves, a vb eddigi legszebb gólját lőtte, ki ő?

A futballszurkolóknak Nigériával kapcsolatosan először vélhetőleg az 1994-es csodacsapat jut az eszébe, és lázasan sorolják a Szuper Sasok sztárjait : Finidi, Yekini, Okocha….

Az akkori zseniális nigériai válogatott a későbbi döntős Olaszország ellen vérzett el a kiesés szakaszban, és Roberto Baggio 88. perces gólja, (“Mussi teszi vissza” – mondta a költő, Knézy Jenő) majd későbbi hosszabbításban értékesített tizenegyese mindmáig emlékezetes maradt.

De ne feledjük a gólfelelős Amokachi – Amunike párost, akik 24 évvel később, egészen péntek délutánig vezették Nigéria világbajnoki góllövőlistáját. Ekkor jött bizonyos Ahmed Musa és kettőt vágott Izlandnak (Nigéria-Izland 2-0).

A még mindig csak 25 éveskét két találatával egyből megduplázta az eddigi országos csúcsot, Nigériának pedig visszaadta a reményt. Musa eddigi négy vb-góljából kettőt még magával hozott a négy évvel ezelőtti argentinok ellen 3-2-re elvesztett meccsről. Emlékeztetőül:

A vb eddigi legszebb gólja

A vb szubjektív gólszépségversenyében nálunk eddig minden esetre a CSZKA Moszkva légiósának pénteki első találata áll az élen.

Ahogy sprint közben légstoppal levette Victor Moses beadását, majd dropból azonnal a kapuba vágta élményszámba ment, a lehető legtökéletesebb technikai megoldása.

A második góljánál úgy futotta le az izlandi védelmet, mint 2011-ben, 19 évesen, az első idegenlégiós állomáshelyén, a holland VVV Vento alkalmazásában, őrületbe kergette egy bajnokin az Ajax-os Danny Blindet (azon a mérkőzésen le is cserélték Musáról).

Hét évvel később Izland hősének, szegény Halldórsson kapusnak a két pánikban lévő belső védőt is összezavarva olyan gólt lőtt, mintha csak téren gyerekekkel gurigázna.

Nigéria, Hollandia, Moszkva

A 18 éves Ahmed Musa úgy érkezett Hollandiába, az éppen az első osztályba feljutó VVV Venlóba, hogy 17 évesen az igencsak megterhelő nigériai liga gólcsúcsát már megdöntötte, a Kano Pillars FC-nél 25 góllal.

Első holland szezonját követően a 170 centis, alig több mint hatvankilós jobb és baloldali szélsőként egyaránt bevethető Musa iránt nagy érdeklődés mutatkozott lévén 37 mérkőzésén nyolc gólt szerzett és sebességével erősen felfelé lógott ki a mezőnyből. A CSZKA Moszvka második hollandiai éve után öt millió eurót pengetett ki érte. Az átigazolásban szerepet játszott a korábbi Venlo játékos, a vébén a japán válogatott erősítő Keisuke Honda is, akivel utána Moszkvában évekig remek párost alkottak:

A rendkívül szerény és vallásos Musa azonban nem Hondát, hanem a CSZKA mesterét, Leonyid Szlutszkijt említi meg, mint aki, elmondása szerint igazi futballistát nevelt belőle. Az orosz bajnokságban a villámgyors, de taktikailag nem kifejezetten érett, a védekezést nem igazán kedvelő Musa megtalálta számítását: négy év alatt 174 meccsen 55 gólt termelt, miután Szlutszkij vele pótolta a sokat sérült Seydou Doumbiát középcsatár poszton.

Szép leicesteri remények

A moszkvai klubvezetés nagy üzletet hozott össze a nigériai játékossal, hiszen 14 millió euró haszonnal, 19 millióért adta tovább játékosát a 2016-os esztendőben világraszóló meglepetést okozva épp Premier League győzelmet ünneplő Leicesternek

Nagy reményekkel érkezett, de sajnos az orosz bajnokságból érkező, a Premier League-ban csúnyán besülő sztárok táborát gyarapította.

A szakírók szerint a Leicester Musával a 2016-17-es Premier League egyik legrosszabb igazolását követte el. Persze kérdés, ki, mit várt a labdarúgótól?

A Claudio Ranieri alatt az Atletico Madrid stílusára hajazó masszívan védekező kontracsapatnál Musának “csak” a masszív és a védekezés hiányozott a repertoárjából. A Jamie Vardy mögötti második támadó feladatának a letámadást és az ellenfél visszavont irányítójának levételét írta elő az olasz mester. A munkabírásáról híres Shinji Okazaki ezt pedig jobban meg tudta oldani, mint Musa. A nigériainak Vardy helyén pedig azért nem volt esélye, mert támadásban hiányzott belőle a felállt védelmek elleni technikai képzettség, a labda nélkül pedig gyakorlatilag alig mozgott, nem igazán tudott lövőhelyzetbe se kerülni egy Premier League szintű bajnokságban.

Izland ellen a második Musa gól előtt feküdt mindenki Fotó: Fotó: REUTERS/Jorge Silva

Pedig a hozzáállásával nem volt baj, és a Guardian-os interjú alapján rendkívül szimpatikus Musa saját bevallása szerint remekül beilleszkedett – mecsetet is talált Leicesterben és tolmácsra se volt szüksége, Moszkvával ellentétben.

Claudio Ranieri, majd az őt váltó Craig Shakespeare menedzserek összesen 26 bajnoki mérkőzésen 1200 percet adtak neki, jobbára a kispadon jegelték, de így is fűződik a nevéhez két bajnoki gól, abban a szezonban, amikor a Leicester a csoda után visszaszállt a földre.

A sok kispadozást idén januárban elégelte meg a klub és a játékos és kölcsönbe visszaadták a CSZKA-nak.

Baj az, ha Musa az új Asamoah Gyan?

Back in the USSR, you don’t know how lucky you are”  énekelte a Beatles, és Musa úgy tűnik valóban örülhet. Ahogy visszakerült Oroszországba, megtalálta a góllövő cipőjét. Tíz bajnokit játszott majdnem végig, ahol hat gólt szerzett és kiosztott három gólpasszt is. A pénteki élményszámba menő előadása után ismét fellendült iránta az érdeklődés, ügynöke pedig a hírek szerint a Galatasaray-jal tárgyal.

Azt csak remélem, hogy a Nigériában nemzeti hőssé váló Musa, akinek a Twitteren a követői száma majdnem megduplázódott tegnap óta, talán tanult annyit a félresikerült angliai kalandból, hogy egy szinttel lejjebb próbálkozzon, egy olyan bajnokságban, ahol rendkívüli gyorsaságát kamatoztathatja.

Már így is minden idők harmadik legjobb afrikai vébégóllövője, és ha ő lesz ennek a generációnak az Asamoah Gyanja, akkor azzal az égvilágon semmi baj nincsen. Ahhoz, hogy Roger Millát és Gyant befogja, még csak nem is kell 42 éves koráig játszani. Elég, ha az argentinok ellen kétszer beköszön, amiben mint fentebb említettük akad tapasztalata. Ezért nincs mit csodálkozni azon, hogy kijelentette, neki az „könnyen megy”.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik