Hírek

Miért szurkoljunk Nigériának?

Egy szupersas-fanatikus naplójából - 1.

Hogy miért pont Nigéria? Először is azért, mert az ember nem szurkol esélyeseknek. Drukkolni a franciáknak? Vagy a spanyoloknak? Sosem értettem, hogy lehet a Real Madridért szorítani; az olyan, mintha azért izgulna az ember, hogy júniusban ne legyen mínusz 20-nál hidegebb.

Másodszor: mert zöld-fehérek. Még Zöld Sasoknak is hívták őket egy időben (ma Szuper Sasok névvel illetik őket). Jó, hát nem Nyilasi, Dzurják Csöpi vagy Gera fut ki a pályára, de akkor is.

Harmadszor meg azért, mert mégsem kedves lúzerekről beszélünk, mint a jamaikai bobcsapat, Eddie, a Sas vagy Eric, az angolna esetében, hanem sztárokat is felvonultató, és afrikai szinten komoly múlttal rendelkező csapatról. Legyen elég annyi, hogy az elmúlt hét vébéből hatra kijutottak, és azt se felejtsük el, hogy 1996-ban Atlantában Nigéria lett az olimpiai bajnok,

azóta egy ezüst- és egy bronzérmet is elhoztak az ötkarikás játékokról (jó, hogy az olimpia az U-23 foci, de na).

Trendszvetter

De most már nézzünk előre, hiszen a halálosnak kikiáltott selejtezőcsoport (Nigéria, Zambia, Kamerun,Algéria) megnyerése után a Szuper Sasok ismét kijutottak a vébére. És valamiben máris megelőzik (na jó, most már váltsunk szurkoló módra: megelőzzük) a világot: pillanatnyilag a nigériai mez a világ hivatalosan is legmenőbb futballviselete. A nyilas (na nem úgy) zöld Nike-mez teljes készlete két (2, kettő) perc alatt fogyott el; és összesen több mint 3 millió előrendelés érkezett a céghez (május végi az adat, tehát azóta lehet akár 3 milliárd is), összehasonlításul: 2016-ban a legtöbb eladással klubszinten a Manchester United büszkélkedhetett, 2,85 millió mezt értékesített egy év alatt világszerte. Tehát ebben világelsők vagyunk, ráadásul ez az adat egyébként arra is utalhat, hogy – hozzám hasonlóan –

rengeteg semleges szurkoló fog a vébén a sasoknak szurkolni.

Ha már a divatnál tartunk, az Oroszországba érkezés után a világ már a nigériai egyenruhán is ámult egyet: így néztek ki a mieink az utazó szettben:

Rohr-vidék

A sikertelen előkészületi meccsek (szopóka az angoloktól és a csehektől, iksz Kongóval) és az azokon szerepeltetett játékosok miatt volt egy kis aggodalom a szurkolók és sajtó részéről, hogy Gernot Rohr szövetségi kapitánynak esetleg gőze nincs, hogy kiket akar játszatni Oroszországban, de a Mester mindenkit megnyugtatott, hogy a csapat régóta összeállt a fejében, és azon legfeljebb az esetleges sérülések miatt fog változtatni.

Végül Rohr jól megvariálta a keretet, a négy évvel ezelőtti vb-csapatból összesen öten maradtak. 

A 23-as keretből egyébként egyetlen játékos játszik otthon, a többiek légiósok, akik közül sokan jegyzett európai bajnokságban szerepelnek.

Lesz Sas-taps?

Obi Mikel csapatkapitány már az oroszországi edzések között nyilatkozott a sajtónak, a Kínában játszó korábbi Chelsea-sztár szerint minden oké, a csapat fizikálisan felkészült, az első meccs előtt még a taktikán kell kicsit dolgozniuk.

Brian Idowu, az Amkar Perm hátvédje pedig azt mondta, a minimális elvárás a nyolcaddöntőbe jutás.

A Szuper Sasok a D-csoportban aratják majd a győzelmeket, ahol Horvátország, Argentína és Izland ellen lépnek majd pályára. Az első ellenfél Horvátország, június 16-án este kilenckor; a papírforma horvát győzelmet ígér, és Rohr edző is beismerte, hogy az kockásmezesek kerete jóval erősebb; de kit érdekel! Mi, nigériaiak, természetesen győzni megyünk Kalinyingrádba.

Kiemelt fotó: Twitter/NFF

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik